Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uz pomoć donacije SAD obezbijeđeni uslovi za izvršenje kazne kućnog zatvora

Objavljeno: 20.12.2017. 20:32 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
           

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin primio je danas otpravnicu poslova Ambasade SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo povodom uručenja donacije u vidu opreme za elektronsko praćenje izvršenja kazne kućnog zatvora.

Zahvaljujući donaciji Ambasade SAD, u vrijednosti od oko 250.000 dolara, uz prethodno izdvajanje 230.000 eura iz budžeta Crne Gore, stvoreni su uslovi za sprovođenje ovog alternativnog načina izvršenja kazne zatvora u prostorijama u kojima osuđeno lice stanuje.

„Donacija koju danas primamo pomoći će da značajno unaprijedimo i modernizujemo sistem izvršenja krivičnih sankcija, naročito u smislu uspješnije prevencije povratništva i lakše reintegracije lica osuđenih na kratke zatvorske kazne,“ rekao je Potpredsjednik.

Naglasio je da je, po odredbama Krivičnog zakonika, izdržavanje kazne kućnog zatvora moguće odrediti jedino izvršiocima krivičnog djela kojima je izrečena kazna zatvora do šest mjeseci, ukoliko sud procijeni da će se na taj način ostvariti svrha kažnjavanja.

Otpravnica poslova Kuo je izrazila zadovoljstvo zbog podrške Ambasade sistemu za izvršenje mjera kućnog zatvora i najavila nastavak podrške Sjedinjenih Američkih Država u pravcu daljeg snaženja administrativnih i institucionalnih kapaciteta u oblasti vladavine prava.

Kućni zatvor je predviđen kao moguća alternativa za kratke zatvorske kazne i predstavlja mjeru čiji je cilj da prevenira povratništvo u izvršenju krivičnih djela i olakša reintegraciju u društvo lica koje je osuđeno na takvu zatvorsku kaznu. Kaznu kućnog zatvora izriče sud, dok je Ministrstvo pravde nadležno za njeno izvršenje. Do sada su sudovi dostavili na izvršenje 150 pravosnažnih presuda kojom je izrečena ova kazna. 
                                   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                    
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?