Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu odgovorio Nebojši Medojeviću: U CG nema krize, ozbiljna politika vam nikad nije bila jača strana

Objavljeno: 20.12.2017. 22:54 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković odbacio je danas na Premijerskom satu tvrdnje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića da je Crna Gora u političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj krizi i dodao da takvo pitanje, postavljeno bez obrazloženja, predstavlja politički pamflet, da poslanik Medojević „ne razaznaje u kojoj državi živi“ i da su rezultati svih dosadašnjih izbora potvrdili da Medojeviću ozbiljna politika i politička strategija nikada nijesu bile jača strana.

„Poslaniče Medojeviću, rijetki su, ako uopšte i postoje, primjeri da se pitanje za Premijerski sat postavi krajnje apstraktno, a potom i pošalje bez ijednog retka obrazloženja. Zato bez posebne želje ili tendencije da ulazim u analizu onoga što ste htjeli da pitate, odnosno da saopštite kao politički pamflet, ipak moram iskazati i dozu zabrinutosti zbog činjenice da očigledno ne razaznajete gdje i u kojoj državi živite. Stoga ću Vam, ne zalazeći u brojne poznate filosofske opservacije o krizama identiteta i krizama morala, još jednom ove godine poželjeti dobrodošlicu u poslaničke klupe, uvjeren da ćete makar u jednoj stvari ostati dosljedni do kraja mandata ove Skupštine – a to je pozicija predstavnika građana koji su Vam ukazali povjerenje“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je da nema političke krize jer nesmetano funkcioniše parlament kao najviše predstavničko tijelo, da nema nikakve ekonomske krize jer je Crna Gora ostvarila snažan ekonomski rast od oko 4% u ovoj godini što je među najvišima u Evropi kao i da je privredni rast praćen rastom broja zaposlenih za preko 5 hiljada.

„Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika porastao je na oko 6.700 eura, a ostvaren je rast i prosječne plate i penzije. Napredak crnogorske ekonomije potvrdili su izvještaji referentnih međunarodnih organizacija i institucija poput Evropske komisije, MMF-a, Svjetske banke i drugih. Takođe i mjere Vladine fiskalne konsolidacije, sa najpozvanijih međunarodnih adresa ocijenjene su kao dobro izbalansirane, jer smo pažljivo vodili računa da ne smanjujemo penzije, i da ne povećamo poresko opterećenje na rad i dohodak građana. To je, uzročno-posljedično, rezultiralo rastom zarada. Istovremeno smo obezbijedili i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova“ – rekao je premijer.

Dodao je da u Crnoj Gori postoje snažna investiciona i kreditna aktivnost, da je smanjeno učešće nenaplativih kredita u kreditnom portfoliju banaka, a da su povećani ukupni depoziti i da su poboljšani izgled kreditnog rejtinga i unaprijeđena konkurentnost zemlje kao i da je smanjena anketna stopa nezaposlenosti na 15,1%.

„A upravo podaci o nezaposlenosti iz evidencije Zavoda za zapošljavanje svjedoče kakve mogu biti posljedice političkog egzibicionizma u vidu izglasavanja izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti 2015. godine, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, i Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti. Zapravo je taj politički diletantizam, u kome ste lično učestvovali, doprinio povećanju administrativne i – naglašavam – fiktivne nezaposlenosti u zemlji, te stvaranju dodatnog pritiska na državni budžet od oko 2% godišnjeg Bruto domaćeg proizvoda. Da li Vam je tada bio cilj da što više opteretite državni budžet, i da imamo što više nezaposlenih ljudi, ili nešto sasvim treće, to Vi najbolje znate i to ćete objašnjavati građanima da biste i dalje bili relevantan politički faktor! A Vlada će nastaviti sa realizacijom mjera ekonomske politike koje će obezbijediti dalji rast ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, redovnost isplata zarada, penzija i socijalnih davanja. Dakle, dok opozicija kojoj pripadate djeluje destruktivno, pokušavajući da investicioni i ekonomski ambijent učini što neprihvatljivijim, za Vladu i mene lično, dalji dinamičan i održiv rast ekonomije predstavlja imeprativ“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Vlade je zaključio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, na opšte zadovoljstvo naših građana, turista, investitora i privrednika.

„Tome u prilog govore podaci o ekonomskim bilansima, ali i podaci o rekordnoj turističkoj sezoni, koje sam danas saopštio u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja. Jer, niti investitori ulažu tamo gdje je nestabilno i nesigurno, niti turisti troše stotine miliona eura tamo gdje je nebezbjedno! Dakle, nema govora o bezbjednosnoj krizi u Crnoj Gori! Naprotiv – odlučnost države da zaustavi svaki pokušaj ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti je, budite uvjereni, u fokusu naše pažnje. A svakoga ko se eventualno osmjeli na takvo nešto – dočekaće zakonit i snažan odgovor države Crne Gore“ – rekao je premijer Duško Marković odgovarajući poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?