Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković: Bokeljska mornarica i Kolo Svetog Tripuna pripadaju svim građanima Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković potvrdio je danas na Premijerskom satu da će Bokeljska mornarica biti kandidovana za listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a i dodao da i Bokeljska mornarica i Kolo Svetog Tripuna pripadaju svim građanima Crne Gore i da sa tim našim vrijednostima svaki naš građanin ima pravo da se identifikuje.

„Crna Gora kao država koja baštini multikulturalnost kao osnovnu vrijednost, svoje cjelokupno nasljeđe tretira integralno, cjelovito, ne dijeleći ga prema nacionalnoj pripadnosti. Jer, riječ je o kulturnim vrijednostima koje pripadaju građanima, cijelom društvu, i sa kojima svako ima pravo da se identifikuje“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje poslanika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića da li je Ministarstvo kulture prilikom kandidovanja Bokeljske mornarice za UNESCO-vu listu nemateriajlnog kulturnog blaga, „izostavila u samom tekstu kult Svetog Tripuna i ime hrvatskoga naroda“.

Premijer je odgovorio da je riječ o tradicionalnoj vojno-pomorskoj organizaciji čije članstvo nije bilo, niti je danas, nacionalno ograničeno već je, naprotiv, jedna od suštinskih vrijednosti Bokeljske mornarice upravo njena otvorenost i nadnacionalnost, te njena tradicija koja se sastoji u promociji mira, jednakosti, međukulturalnog sklada i tolerancije.

„Nadalje, nakon kandidature za UNESCO Reprezentativnu listu, ovo kulturno dobro pripadaće i svim građanima svijeta, pa je „prisvajanje“ od bilo koje strane u ovom slučaju izlišno. Tim prije što je Bokeljska mornarica kulturno dobro koje je starije od pojave nacionalnih država na Balkanu, odnosno predstavlja nasljeđe koje je opstalo uprkos brojnim društveno-istorijskim okolnostima i kulturnim uticajima“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je rekao da je Bokeljsku mornaricu održala lokalna zajednica Boke Kotorske, prenosivši je sa generacije na generaciju, i svjedočeći o istorijskim i simboličkim vrijednostima mirnodopskog pomorstva u Boki Kotorskoj.

„Polazeći od činjenice da je čuvar vrijednosti Bokeljske mornarice lokalna zajednica, koja je i Rješenjem o upisu u odgovarajući registar prepoznata kao nosilac ovog kulturnog dobra, Ministarstvo kulture je u pripremu Nominacionog dosijea od samog početka aktivno uključilo i samu organizaciju koja čuva tradiciju Bokeljske mornarice. Dakle, cjelokupan proces pripreme prijavnog teksta sproveden je u saradnji predstavnika Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Bokeljske mornarice. Posebno je važno istaći da je u okviru pripreme teksta, i to nedavno, dakle tokom prošlog mjeseca, održana i Skupština organizacije, na kojoj je detaljno prezentovan i finalno usaglašen tekst nominacionog dosijea“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je na kraju odgovora istakao neraskidivost Kola Bokeljske mornarice od kotorskog Starog grada koji i sām predstavlja jedno od najreprezentativnijih kulturnih dobara Crne Gore.

„Ipak, i kao dio odgovora na Vaše pitanje, želim jasno da vam saopštim da se u tekstu Nominacionog dosijea ne spominje nijedan narod, pa nema razloga da se ovako važnom zahtjevu, kakav je nominacioni dosije, daju ili nameću sadržaji koji mogu stvarati nejasnoće, i predstavljati opterećenje za sam proces odlučivanja i potvrđivanja“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje poslanika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?