Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar sporta Janović: Ostvarujemo jedan od prioriteta – oko 2.000 djece iz 67 osnovnih škola već se takmiči u košarci i odbojci po novom sistemu

Objavljeno: 21.12.2017. 21:33 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ministar sporta Nikola Janović saopštio je danas da je Vlada usvojila Informaciju o realizaciji programa školskih sportskih takmičenja u osnovnim školama i da se oko 2.000 djece iz 67 osnovnih škola već se takmiči u košarci i odbojci po novom sistemu.

„Polazeći od vizije Ministarstva sporta, kojom želimo da podignemo svijest kod djece, ali i roditelja i nastavnika, o važnosti sporta i njegovoj ulozi u ukupnom razvoju ličnosti djeteta, od socijalizacije i formiranja zdravih stilova života, preko jačanja takmičarskog duha i fer pleja, pa do uzdizanja kulta crnogorske reprezentacije, odlučili smo se za kup sistem takmičenja u košarci i odbojci i to za učenike šestog i sedmog razreda. Kao rezultat navedenih aktivnosti Ministarstva sporta imamo prijavljenih 67 osnovnih škola, koje su u sistem takmičenja uključile oko 2.000 djece. Prva utakmica, po prilagođenim pravilima međunarodnih i nacionalnih sportskih saveza, održana je prije mjesec ipo, tačnije 10. novembra i do sada je odigrano ukupno 115 utakmica. U cilju efikasnije organizacije, škole su odredile nastavnike fizičkog vaspitanja, kao odgovorna lica zadužena za koordinaciju takmičenja na nivou škole. Na zahtjev Minstarstva sporta, određeni su i koordinatori po podgruparna. Želim da naglasim da se obaveze koje u tom kontekstu na nivou škole obavljaju koordinatori i nastavnici, sprovode kao vannastavne aktivnosti“ – rekao je ministar Janović na konferenciji za medije nakon 55. sjednice Vlade.

Ministar je podsjetio da je Ministarstvo sporta je od osnivanja, definisalo školski sport kao jedan od ključnih prioriteta i da je cilj bio da djeci budu omogućeni i ponuđeni fer i jednake mogućnosti da se bave sportom, da što veći broj njih zakorači u svijet sporta, koji će kroz druženje, rekreaciju i učenje doprinijeti njihovom srećnom, zdravom i pravilnom odrastanju.

„Zato su i prve konkretne terenske aktivnosti Ministarstva bile usmjerene na analizu stanja školskog sporta u Crnoj Gori na osnovu koje je utvrđeno da su školska sportska takmičenja na veoma lošem organizacionom nivou, kao i da je školska sportska infrastruktura u većini škola u lošem stanju, zbog čega je bilo nužno hitno djelovati u cilju unaprijeđivanja te oblasti. U tom kontekstu, podsjetiću da su Ministarstvo sporta i Ministarstvo prosvjete potpisali Sporazum o saradnjii u oblasti školskog sporta, kojim su definisani ciljevi i odgovornosti za realizaciju zajedničkih aktivnosti u pravcu unapređivanja i razvoja sporta u školama. Nakon što smo u maju, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, uradili anketu u kojoj je učestvovalo 156 škola, došli smo do zaključka da su dva osnovna izazova u razvoju školskog sporta: promocija i njegovo omasovljavanje, kao i uvođenje takmičenja, koja bi dala podstrek djeci da se više posvete sportu. Na osnovu urađene analize stanja sistema školskih sportskih sekcija, školske sportske infrastrukture i nastavnih sredstava za sport, takođe smo utvrdili da u crnogorskim školama postoje uslovi za realizaciju takmičenja u košarci i odbojci“ – rekao je ministar.

Nastavnicima fizičkog vaspitanja ove vannastavne aktivnosti biće dodatno plaćene – rekao je ministar dodajući da je to razlog za usvajanje današnje Informacije na sjednici Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

YOUTUBE: https://youtu.be/3RayZUI-hS4




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?