Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović otvorio Sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću: Zajedničkim naporima nastavljamo da unapređujemo poljoprivredu

Objavljeno: 22.12.2017. 21:03 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, otvarajući danas Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću, kazao je da ova već tradicionalna poljoprivredna manifestacija predstavlja još jednu priliku da se prezentiraju proizvodi vrijednih poljoprivrednika, proizvodi koji su rezultat posvećenog rada, i proizvodi koji promovišu poljoprivredu kao poslovnu šansu i mogući unosan biznis.

Sajam je, svakako, i najbolja moguća prilika za susret ponude i tražnje. Ponude viiskookvalitetnih proizvoda i tražnje, siguran sam sve veće, od strane naših lokalnih marketa, turističkih objekta, i mnogih drugih prililka gdje se mogu plasirati naši kvalitetni, autohtoni, specifični i organski poljoprivredni proizvodi”, kazao je Simović, poručujući  da će poljopriverdni proizvođači u Crnoj Gori  imati i dalje, još izdašniju podršku države, kako bi postigli što veću konkuretnost i bolji plasman.

Simović je izrazio posebno zadovoljstvo što danas ima priliku da u Nikšiću, kako je kazao, gradu dobrih domaćina, ima priliku da pozdravi i brojne domaćine iz drugih opština, kao i goste iz Bosne i Hercegovine i Makedonije. Posebno je pozdravio činjenicu što je opština Pljevlja partner ovogodišnjeg sajma, ističući da je sajam, na kome učestvuje 180 izlagača, susret pozitivnih energija vrijednih domaćina, ne samo iz opština Nikšić i Pljevlja, već i Podgorice, Danilovgrada, Bijelog Polja, Berana, Bara, kao i susjednih država. “Na ovogodišnjem sajmu, čini mi se da je to osnovna specifičnost, što prvi se put se organizovano pojavljuju i mjesne zajednice i prepoznatljive crnogorske mikroregije, kao što su Pješivci, Grahovo, Župa, Lukovo, Gornje Polje i Banjani. Dakle, mjesne zajednice u kojima žive naši vrijedni domaćini. Koji se bave ni malo lakim poslom, ali na svojim imanjima svakim danom sve više proizvode i obezbjeđuju egzistenciju za svoju porodicu i doprinose razvoju lokalne ekonomije i ukupne državne ekonomije. Zato ih i ovom  prilikom podržavam, i želim da im kažem da će u tom pogledu imati i dalje sve izdašniju podršku, siguran sam sa nivoa lokalne  samouprave, a jednako tako, i više od toga sa nivoa Vlade Crne Gore, i sa nivoa resornog Ministarstva poljoprivrede”, kazao je Simović.

MPRRMPRR

On je svim proizvođačima poželio uspješnu priliku da razmjenjuju iskustva i suočavaju se sa onim što je pozicija njihovih poljoprivrednih proizvoda i tržišna mogućnost kada je u pitanju lokalno, crnogorsko tržište, ali i regionalna i šira tržišta. Pozdravio je i napore organizatora –lokalne samouprave Nikšića, Tehnopolisa, kao prepoznatljive institucije koja daje zamah i podsticaj ideji preduzetništva, okuplja domaćine i preduzetnike, i koja kreira i razvija regionalne i evrpske projekte.

U godini na izmaku zajedničkim snagama odgovorili na brojne izazove

Otvaranje sajma poljoprivrednih proizvoda bila je prilika da se u godini na izmaku istaknu važna postignuća u sektoru poljoprivrede. Prema riječima Simovića, uloženi su zajednički napori u cilju unapređenja konuretnosti naše poljoprivredne proizvodnje, kako primarne tako i prerađivačke, intenziviranja ruralnog razvoja, poboljšana sistema bezbjednosti hrane, unapređenja stručne i savjetodavne podrške poljoprivrednicima. “Najkraće, rekao bih da smo zajedno iskoristili energiju i finansijski potencijal da obezbijedimo razvoj i napredak, onako kako to uostalom dolikuje dobrim domaćinima, i kako dolikuje onim institucijama koje su u državi nadležne za razvoj ukupne naše ekonomije, u ovom slučaju poljoprivrede”, kazao je Simović.

Navodeći konkretne izazove koji su pratili poljoprivredni sektor u ovoj godini, Simović je ocijenio da se zajedničkim snagama odgovorilo na najbolji mogući način na izazove sušne godine, preventivne zaštite gajene stoke, nelojalne konkurencije na tržištu i druge.

MPRRMPRR

Nije bila laka godina. Imali smo specifičnu hidrološku situaciju i kao posledice mnoge probleme. I u tim izazovima bili smo zajedno. Mislim da smo na najboji mogući način odgovorili tim izazovima. Takođe, nijesmo dozvolili da ove godine bolesti kakve su kvrgava koža goveda i plavi jezik umanjuju naš stočni fond. Naprotiv, zaštitili smo stočni fond pravovrmeno. Nije bilo lako niti jeftino, ali sada možemo da kažemo da u ovoj godini nije bilo uginuća u odnosu na taj veliki izazov prisutan ne samo u Crnoj Gori, nego i regionu i šire. Na kvalitetan način odgovorili smo i tržišnim izazovima. Uspjeli smo da stabilizujemo tržište poljoprivrednih proizvoda, odoljeli smo svim elementima nelojalne konkurencije, zaštitli naše tržište od brojnih pošiljki koje su dolazile iz uvoza, a koje nijesu odgovarale svojim kvalitetom i bezbjednošću”, kazao je Simović, dodajući da je s tim ciljem sa crnogorskih graničnih prelaza, od 7. juna do sada vraćeno 99 pošiljki uvozne hrane, ukupne količine više od 800 tona hrane.

Simović je iskazao uvjerenje da će zajednički pristup i zajednička pregalaštva odlikovati rad i u narednim godinama, posebno u dijelu suočavanja sa izazovima koji karakterišu sektor poljoprivrede. “Sa svim iskustvima koja imamo, ali i sa sredstvima Agrobudžeta koji raste, dodatno obezbjeđenim sredstvima na bazi evropskih pretpristupnih fondova, novog MIDAS projekta, nastavka realizacije ADMAS projekta, zatim angažovanije politike kreditiranja od strane IRF-a, podrške sa nivoa lokalnih samouprava, kao i snažne stručne i savjetodavne podrške, siguran sam da naši zajednički rezultati ne mogu i neće izostati”, poručio je Simović.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?