Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjenik Marković privrednicima: U 2018. nam treba održavanje stope rasta od 4,5 odsto i više optimizma

Objavljeno: 23.12.2017. 01:02 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je na kraju današnjeg razgovora sa privrednicima da će 2018. biti izazovna jer smo ovogodišnjim uspjesima sebi postavili nove standarde i da je svima nama potrebno više optimizma.

„Mi sada imamo mnogo višu stepenicu. To znači treba nam više odgovornosti, više finansijske discipline, treba nam više reda u našem dvorištu i naravno mnogo više rada i nezaobilaznog optimizma koji Crnoj Gori generalno treba“ – poručio je predsjednik Vlade, zahvalivši privrednicima na optimizmu i istakavši da je Vladi lakše raditi kada neko vjeruje taj rad može imati rezultat.

Premijer je na kraju razgovora sa privrednicima istakao je da je neformalna ekonomija ozbiljan izazov i da se stoga u Vladi priprema osnaživanje mjera definisanih u 2017. godini u cilju bolje zaštite onih koji rade u skladu sa zakonom i doprinose stvaranju nove vrijednosti.

„Lako je reći, nije lako realizovati, ali želim da vam kažem da nećemo imati nikakvu dilemu niti kompromisa u tom smislu. Svi oni koji se budu kretali prema sivom tržištu i neformalnoj, odnosno nelegalnoj ekonomiji biće pod udarom svih naših mjera“ – poručio je predsjednik Vlade.

Tome će, kako je premijer rekao, dodatno doprinijeti i mjere koje znače drugačiji pristup i nove prakse u kontroli i nadzoru.

U odnosu na kvalitetniju podršku privrednicima, posebno kroz podsticajne mjere predsjednik Marković je istakao da je u ovoj godini Ministarstvo ekonomije pružilo podršku za više od 60 preduzeća kroz programe podrške, što se pokazalo veoma dobrim i zbog čega je podrška u tom pogledu u Budžetu povećana za 500 000 eura. Obezbijeđena su i dodatna sredstva koja će domaćim preduzetnicima pružiti podršku za isticanje domaćih proizvoda i povećanje njihove konkurentnosti, odnosno standarda i kvaliteta.

Govoreći o kritikama koje se odnose na nelikvidnost privrede, predsjednik Vlade je naveo da je danas država najbolji i najodgovorniji platiša za sve usluge koje koristi, bilo da dolaze od privrede ili sa druge adrese, i da se bilježi povećan nivo ukupne likvidnosti u zemlji.

Predsjednik Vlade je zahvalio na današnjim razgovorima i odnosu privrednika prema Vladi i njenim resorima.

„Ne vjerujem da je to izraz potrebe dobrog domaćinstva prema nama, već vjerujem da svi prepoznajemo napredak, da je važno u svakom poslu, a posebno u državnom poslu razvijati optimizam i pozitivna očekivanja. Ako nemate optimizam i nemate nade onda nemate motiva i izgleda da uspijete u poslu, a pogotovo u ekonomiji. Tako da taj vaš pristup današnji prema nama prema, Vladi u cjelini i resorima, razumijem da smo bili bolji ili da smo danas bolji nego što smo bili u decembru 2016 .godine i da je to jedna nova prilika za sve“ – istakao je premijer.

Na kraju, predsjednik Marković je pozvao privrednike da budu partneri Vladi i da ulažu u sve sektore ekonomije i gradnju proizvodnjih kapaciteta koji će smanjiti zavisnost ekonomije od uvoza.

„Vi imate taj potencijal i zajedno vjerujem u 2018. godini možemo napraviti bolji rezultat. Želim da to partnerstvo osnažimo i da ka ovom cilju da idemo zajedno“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković u PKCG.

Prvi dio izlaganja predsjednika Vlade nalazi se ovdje.

Youtube link: https://youtu.be/Ax-r21kY7IA

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?