Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta objavila još tri javna poziva za zakup: Novih 200 hektara, nova šansa za uspješan biznis i otvaranje radnih mjesta

Objavljeno: 23.12.2017. 16:39 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Nakon uspješno sprovedenog javnog poziva za davanje u zakup 69 hektara poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu Šas, koji je rezultirao potpisivanjem ugovora sa zakupcem, kompanijom “Voli”, Vlada Crne Gore - Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini objavila je tokom ove sedmice tri nova javna poziva za davanje u zakup kompleksa zemljišta ukupne površine oko 200 hektara.

Za davanje u dugogodišnji zakup oglašeno je oko 157 hektara zemljišta na lokalitetu Vranovići, u opštini Kotor, blizu 34 hektra zemljišta u Golubovcima, opština Podgorica, kao i 10 hektara zemljišta na lokalitetu Briska Gora, na teritoriji opštine Ulcinj.

Površina od oko 157 hektara na lokalitetu Vranovići daje se u dugoročan zakup na 30 godina, sa ciljem podizanja savremenih zasada maslinjaka i proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja. Od posebnog značaja je što se time ulazi u postupak sanacije opožarene površine, koja trenutno narušava prirodni ambijent lokaliteta, i njene valorizacije kroz poljoprivrednu proizvodnju.

Na lokalitetu Golubovci, u zakup je ponuđeno blizu 34 hektra zemljišta, sa ciljem uspostavljanja usjeva ili zasada i/ili proizvodnje u zatvorenom prostoru sa definisanom preradom. Zemljište je ponuđeno u zakup na period od 15 godina, uz mogućnost produženja još 15 godina.

Zasnivanje zasada ili usjeva predviđeno je i javnim pozivom za davanje u zakup državnog zemljišta površine 10 hektara na lokalitetu Briska Gora, u Opštini Ulcinj. Period zakupa je 30 godina.

Javnim pozivima, zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, fizičkim ili pravnim licima, definisano je da ponuđač mora biti registrovan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da treba da dostavi investicioni program sa osvrtom na visinu investicije, brojem novih radnih mjesta, obimom proizvodnje i planom korišćenja zemljišta.

Objavljivanjem novih oglasa za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, Vlada nastavlja odgovorno i ubrzano da sprovodi aktivnosti u cilju valorizacije kompleksa zemljišta koji se godinama ili decenijama nijesu obrađivali, a imaju potencijal da kroz kvalitetne projekte iz oblasti poljoprivrede značajno i višestruko doprinesu razvoju.

Pokretanje poljoprivredne proizvodnje na ovim površinama značajno će doprinijeti stvaranju nove vrijednosti u sektoru proizvodnje hrane, rastu konkuretnosti domaće proizvodnje, supstituciji uvoza poljoprivrednih proizvoda, i otvaranju značajnog broja novih radnih mjesta. Poboljšanjem ponude kvalitetnih proizvoda, što će garantovati primjena savremenih tehnologija i standarda u proizvodnji na zakupljenom zemljištu, doprinijeće se podizanju kvaliteta turističke potrošnje koja, imajući u vidu stalan rast, predstavlja najbolju mogućnost plasmana domaćih proizvoda.

Stoga će Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, čiji je predsjednik potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović, nastaviti da prepoznaje i oglašava u zakup i ostale komplekse poljoprivrednog zemljišta na teritoriji cijele Crne Gore, uz očekivanje da će već iskazana preduzetnička inicijativa biti još snažnija. Kao poseban efekat očekuje se angažovaniji odnos i vlasnika privatnih posjeda, imanja koja se ne obrađuju, a koja, uz brojne programe podrške i podsticaja od strane države, mogu biti osnova za uspješan biznis i izvor solidnih porodičnih prihoda.

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?