Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Novogodišnjem prijemu: Ostvarili smo u 2017. krupne iskorake, nastavljamo istim tempom i u 2018.

Objavljeno: 26.12.2017. 18:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                  
                  
                                                            
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da je članstvo u NATO-u najvažnije dostignuće naše zemlje u 2017, da je i pored toga Crna Gora u protekloj godini ostvarila krupne iskorake, da je zavrijedila snažno povjerenje međunarodnih finansijskih institucija što je osnova za ostvarenje glavnog zadatka ove Vlade – stvaranja uslova za obezbjeđivanje boljeg života građana čemu će Vlada biti beskompromisno posvećena i u narednoj godini.

„Već sam više puta naglašavao da smo u 2017. ostvarili krupne iskorake na planu međunarodne afirmacije naše države. Crna Gora do juna ove godine i Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u NATO savezu – nije, niti će ikada više biti ista priča. U istorijskoj ravni, pripadnost Sjevernoatlantskoj alijansi garantuje dugoročni mir, stabilnost i suverenitet crnogorskoj državi, prvi put na tako pouzdan način, garantovan od najmoćnijih sila današnjice. Na planu daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja našeg društva, članstvo u NATO savezu obezbjeđuje najbolje pretpostavke za ubrzan sveukupni napredak i dostizanje najviših standarda po kojima žive građani najrazvijenijih država današnjeg svijeta. Logično je, stoga, da sam ovaj događaj ocijenio kao najvažnije dostignuće naše države u 2017. godini“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u utorak, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života naše zemlje i za diplomatski kor.

Ocijenivši da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate i u našem drugom integracionom procesu – pridruživanju Evropskoj uniji tako što je za nešto više od godinu dana mandata ove Vlade otvorila osam pregovaračkih poglavlja i dva privremena zatvorila, premijer je rekao da je naš cilj da u prvoj polovini naredne godine otvorimo i tri preostala poglavlja, da na taj način zaokružimo ovaj dio našeg pregovaračkog procesa, te da snažno krenemo u fazu zatvaranja poglavlja.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Uvjeren sam da ćemo do kraja mandata ove Vlade dovesti do kraja naše pregovore sa Evropskom unijom i pripremiti Crnu Goru za punopravno članstvo. Naše strateške vanjsko-političke ciljeve, dakle, realizujemo dobrom dinamikom i na način kojim smo nesumnjivo osnažili položaj i ugled naše zemlje na međunarodnoj sceni“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je u tom kontekstu pomenuo i zvaničnu posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa ocijenivši da je time snažno potvrđeno i strateško partnerstvo naše dvije zemlje.

„Bila je to prva posjeta iz Vašingtona na tako visokom nivou, ujedno i nedvosmislen znak podrške svemu što je Crna Gora uradila na planu evroatlantskih integracija“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je ocijenio važnim i snažno povjerenje koje je Crna Gora zavrijediila protekle godine kod međunarodnih finansijskih institucija, prije svega Svjetske banke i MMF-a te da su uz fiskalnu konsolidaciju ostvareni povećanje našeg kreditnog rejtinga i napredak na listama konkurentnosti i konačno godišnji rast ekonomije od 4,5 odsto.

„Taj rezultat nas svrstava na peto mjesto u Evropi po nivou rasta ekonomije i ja to ne ističem da bih dizao rejting ni Vladi, ni premijeru. Ja to ističem kao rezultat koji stvara osnovu za bolji život građana, što je u konačnom i glavni zadatak koji je ova Vlada preuzela i prihvatila u novembru prošle godine“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je dodao da će ostvarenju tog obećanja Vlada biti beskompriomisno posvećena i u narednoj godini.
                
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
          
„Dakle, na održanju snažnog ekonomskog rasta, za šta nam je neophodan privlačan poslovni ambijent, atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije, dalje strukturne reforme u cilju povećanja konkurentnosti, a sve to sa finalnim ciljem: otvaranjem novih radnih mjesta za mlade i obrazovane ljude. Ja zaista sa realnim optimizmom gledam na naše perspektive u ostvarenju ovih ciljeva. Sve ono što smo realizovali u ovoj godini daje mi pravo na to“ – rekao je premijer Duško Marković dodajući da to sve nije samo rezultat Vlade već i privrede kojoj se zahvaljuje.

„Prilika je da zahvalim ukupnoj crnogorskoj privredi, kao i onim kompanijama, pojedincima i organizacijama koje su razumjele i podržale Vladine napore. Posebno na podizanju rasta ekonomije, kao i na planu suzbijanja sive ekonomije i striktnog poštovanja i izvršavanja obaveza iz domena finansijske discipline. Na tom planu, kompromisa neće biti ni u narednoj godini. Naprotiv! Pojačaćemo naše napore da država prihoduje svaki euro koji joj pripada, sa uvjerenjem da na taj način činimo i najveću uslugu upravo onim privrednim subjektima koji svoje poslovanje zasnivaju na principu urednog izvršavanja obaveza prema svojoj državi“ – rekao je Premijer.

Govoreći o političkoj situaciji predsjednik Marković je konstatovao da Vladine politike nijesu podržali i prihvatili svi.

„Iracionalni i besmisleni bojkot Parlamenta, nedemokratski odnos prema sopstvenim političkim obavezama od strane opozicionih partija – stvarao je politički ambijent kome se Vlada nije radovala. Ukazivali smo na tu besmislenost od samog početka, nudili dijalog kao put do prihvatljivih rješenja, da bi se evo nakon godinu dana najjači opozicioni blok vratio u Skupštinu. Gdje ste bili – nigdje, šta ste radili – ništa!“ – rekao je premijer dodavši da očekuje, premda ne zna koliko je to realno da u narednoj godini svi zajedno mudriji i skloniji dijalogu i traganju za onim tačkama koje će nas približavati, a ne udaljavati.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
              
„Da će naš angažman na javnoj političkoj sceni obilježavati kultura dijaloga i razmjena argumenata, a ne uvrjedljiva retorika, ostrašćenost i neuvažavanje ličnih i porodičnih vrijednosti. Posebno tu mislim na generaciju mlađih političara na opozicionoj sceni koji bi morali da razaznaju liniju koja dijeli oštar politički rječnik od nekulture i nevaspitanja! Da svi zajedno razumijemo šanse koje nam se, kao društvu, ukazuju u 2018. godini: i na planu intenzivne evropske integracije, i na planu ubrzanog ekonomskog rasta i izvjesnih perspektiva za novim, bolje plaćenim radnim mjestima; za podizanjem ličnog standarda naših građana“ – rekao je Premijer.

Završavajući obraćanje premijer je rekao da će Vlada u tom smislu dati svoj najveći mogući napor i doprinos.

„Nadam se da će taj zamah optimizma, koji nam je prijeko potreban i bez kojeg se jedno društvo teško i mukotrpno može kretati naprijed – biti evidentniji u narednoj godini. Da će stizati sa više strana nego u ovoj godini. Da će se, konačno, svi akteri političkog i društvenog života u Crnoj Gori na odgovoran i posvećen način odnositi prema važnim izbornim procesima koji nas čekaju u prvoj polovini naredne godine, kako bi demokratska volja građana bila jasno saopštena i opšte prihvaćena“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Novogodišnjem prijemu posebno na kraju pozdravivši svoje drage goste – naše hrabre vatrogasce i spasioce, koji su ljetos, rizikujući i sopstvene živote, širom Crne Gore činili podvige u borbi sa vatrenom stihijom.
                 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
             
   
   
               
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?