Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspješna 2017. na polju evropske integracije

Objavljeno: 28.12.2017. 00:00 Autor: Služba za odnose s javnošću

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (20,1 MB)

   
Otvaranjem 30 i privremenim zatvaranjem 3 poglavlja, te kvalitetnim i efikasnim zaokruživanjem reformi u značajnom broju oblasti, Crna Gora je uspješno završila 2017. na polju evropske integracije i spremna je za sljedeće korake, ocijenjeno je danas na devetnaestoj sjednici Kolegijuma za pregovore kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković.

Članovi Kolegijuma su razmotrili ključne aktivnosti za ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s fokusom na nalaze Radnog dokumenta Evropske komisije za oblast vladavine prava. Takođe, predmet sastanka je bilo i programiranje sredstava Ipe 2018. za oblast vladavine prava.

Predsjednik Vlade je istakao da je, u okviru poglavlja 23 i 24, završen ogroman dio posla u posljednje četiri godine, tj. od njihovog zvaničnog otvaranja decembra 2013. Zakonodavni proces je pri kraju, institucionalni okvir uspostavljen i kontuirano se osnažuje, a bilans rezultata i primjena donijetih reformi pokazuju rezultate u konkretnim oblastima. Ukazao je na važnost da se u 2018. održi dobar ritam reformi i rezultata, posebno u vladavini prava, koja diktira napredak cijelog procesa.

U tom kontekstu, članovi Kolegijuma su dogovorili intenziviranje rada na ispunjenju privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju, kroz jasno definisanje obaveza i rokova za realizaciju prioritetnih aktivnosti. Dogovorena je dalja koordinacija rada svih resora koja će osigurati dalje vidljive rezultate i omogućiti da Crna Gora pređe u sljedeću fazu pregovora koja znači privremeno zatvaranje poglavlja.

Članovi Kolegijuma su, takođe, razmijenili mišljenje u vezi finansiranje Ipe 2018 i dogovorili prioritete za finansiranje iz sektora vladavine prava i temeljnih prava, za što je na raspolaganju 13,3 miliona eura.

Sjednici su prisustvovali članovi Kolegijuma, kao i ministri unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i ljudskih i manjinskih prava, Mevludin Nuhodžić, Kemal Purišić i Mehmed Zenka, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?