Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan okrugli sto o PER CG 2018-2020: fokus makroekonomska stabilnost i unapređenje konkurentnosti

Objavljeno: 27.12.2017. 21:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

U sklopu javne rasprave o Nacrtu programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2018-2020. godina – najvažnijeg Vladinog ekonomskog dokumenta strukturiranog i rađenog prema metodologiji Evropske komisije – održan je okrugli sto u srijedu, 27. decembra tekuće godine na kojem su učestvovali predstavnici udruženja privrednika, udruženja sindikata, nevladinog sektora, univerziteta, lokalne samouprave, resornih ministarstava u Vladi Crne Gore i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Nacrt programa ekonomskih reformi, čijom izradom kooridnira Kabinet predsjednika Vlade, sadrži jasne ciljeve ekonomske politike, uključujući detaljnu Agendu strukturnih reformi, predstavila je Koordinatorka Radne grupe Vlade za izradu ovog dokumenta, dr Nina Vujošević, dok je mjere, politike i projekcije u oblasti makroekonomije i fiskalnog okvira predstavila koordinatorka za poglavlja 2 i 3 dokumenta - Makroekonomski i fiskalni okvir- Iva Vuković, iz Ministarstva finansija.

Koordinatorka Programa, gospođa Vujošević je istakla da je Program ekonomskih reformi osnovni dokument u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU kojim Vlada predstavlja svoju ekonomsku politiku u srednjem roku i koji dostavlja Evropskoj komisiji do kraja januara. Vujošević je istakla da je dokument rađen u skladu sa smjernicama koje je EK dostavila Crnoj Gori i navela je ključne razvojne dokumente i prioritete Vlade na kojima se zasniva izrada Programa ekonomskih reformi. On se zasniva i na šest ključnih preporuka EU sa ministarskog sastanka održanog u Briselu u maju 2017. godine koje je EU predložila Crnoj Gori u izradi Programa ekonomskih reformi za 2018. godinu. Vujošević je u uvodnom dijelu približila učesnicima paket od 20 prioritetnih reformskih mjera koje utiču na rast konkurentnosti i koje su izabrane kako bi odgovorile na prepreke rastu, sa ciljem povećanja konkurentnosti crnogorske ekonomije i dinamiziranja ekonomskog rasta.

Ona je naglasila da se ostvarenje starteškog razvojnog cilja zemlje, u Programu ekonomskih reformi za 2018. godinu, kao i u prethodnoj godini, temelji na mjerama ekonomske politike koje se odnose na jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, kao i mjerama na unapređenju konkurentosti.

Prema riječima koordinatorke za izradu drugog i trećeg poglavlja dokumenta - Makroekonomskog i fiskalnog okvira, gospođe Vuković, ekonosmki rast u prva tri kvartačla 2017. je bio snažan sa stopom od 4,5%. Istakla je da će se makroekonomski okvir u narednom srednjoročnom periodu zasnivati na investicionoj aktivnosti koja će imati snažan uticaj na ekonomske tokove. Na ekonomski rast će uticati i sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije predviđenih Fiskalnom strategijom 2017-2020. godina. U skladu sa navedenim, prema osnovnom scenariju prosječna stopa realnog rasta BDP u periodu 2018-2020. godina je oko 2,8%.

Cilj fiskalne politike u periodu 2018-2020. godina jeste, kako je konstatovala gospođa Vuković, jačanje fiskalne stabilnosti kao glavnog faktora ukupne makroekonomske stabilnosti, uz jačanje privredne aktivnosti i konkurentnosti ekonomije.

Istakla je da je deficit prema osnovnom scenariju projektovan na: -1,6%, 0,1% i 5,4% BDP u 2017., 2018. i 2019. respektivno. Javni dug je projektovan na 66,5%, 66,1% i 59,7% BDP u 2017., 2018. i 2019. godini respektivno, odnosno od 2019. se uspostavlja njegov opadajući trend.

Učesnici u diskusiji su dali konstruktivan doprinos, predlažući sagledavanje mogućnosti dodavanja novih mjera u poglavlju 4 dokumenta, kao i u unapređenju pojedinih djelova teksta mjera poput onih u okviru zapošljavanja i tržišta rada i sektorskog razvoja. Predstavnici Unije psolodavaca poslodavaca I privredne komore Crne Gore, gospodin Mulešković I gospođa Drakić, su istakli nophodnost sagledavanja mogućnosti adresiranja problema evelikog broja parafiskaliteta na lokalnom nivou te mogućnost njihovog adresiranja i smanjenja kroz tekući Program. Takođe, predstavnik Unije poslodavaca je naglasio važnost jačanja uloge Socijalnog Savjeta kao tijela koje bi trebalo verifikuje sva zakonska dokumenta u pogledu njihove usaglašenosti sa svim zainteresovanim stranama. Privredna komora Crne Gore je pohvalila kvalitet dokumneta i istakla da su svi inputi koji su bili upućeni sa njihove strane za pisanje nacrta Programa, uvršteni.

Predstavnica Unije slobodnih sindikata, gosođa Pejović je ponovila, ranije istaknute stavove u vezi sa mjerama fiskalne konsolidacije koje je Vlada usvojila i istakli važnost sagledavanja mogućnosti uključenja nekoliko reformskih mjera koje se odnose na povećanje poreza na dobit, koji je u ovom trenutku 9%, te po njihovom mišljenju treba doći do njegovog povećanja radi većeg oporezivanja dobiti multinacionalnih kompanija i onih koji zarađuju najviše. Takođe predstavnica sindikata je predložila nekoliko mjera koje se odnose na ukidanje poreskih olakšica uvođenje poreza na luksuz, jačanje mjera u brobi protiv neformalne ekonomije itd. Predstavnica Centralne Banke Crne Gore, gospođa Mitrović je naglasila usaglašenost makroekonomskih projekcija kao i projekcija inflacije u nacrtu programa za 2018. sa projekcijama koje publikuje Centralna banka. Takođe su istakli dobro određeni izbor prioriteta ekonomske politike kao i njihovu usaglašenost sa Fiskalnom strategijom što dodatno daje na kvalitetu dokumenta.

Na okruglom stolu je dogovoreno da učesnici dostave svoje komentare i sugestije na Nacrt programa ekonomskih reformi u pisanoj formi, kako bi isti bili sagledani u cilju doprinosa finalizaciji navedenog dokumenta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?