Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejović: Usvojena Informacija o uspostavljanju sistema za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU

Objavljeno: 28.12.2017. 23:31 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o uspostavljanju sistema za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, koja se dotiče izuzetno bitnog nacionalnog pitanja- pitanja crnogorskog jezika i njegove registracije kao jezika u EU, saopštio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na konferenciji za medije nakon sjednice, dodavši da je država Crna Gora u procesu pristupanja EU dužna prevesti evropsku pravnu tekovinu, odnosno zakonske tekstove EU na naš jezik.

„To je sto šezdeset hiljada strana, dakle, jedan ogroman korpus pravnih akata koje je potrebno da svaka država kandidat tokom pregovora pripremi i na pravi način ne samo prevede, nego i pravno verifikuje. Riječ je o aktima, koji u globalu i kasnije kada budu potvrđeni i verifikovani sadrže jasnu i usklađenu terminologiju s našim pravnim sistemom“- rekao je ministar Pejović.

Ministar je naglasio da je Vlada na današnjoj sjednici upoznata i sa informacijom da je Ministarstvo evropskih poslova proteklih godina prilično aktivno radilo na ovom polju, te da je prevedena trideset i jedna hiljada strana od stotinu sezdeset i da će do ljeta 2018. godine biti prevedena četvrtina pomenute pravne tekovine.

Crna Gora je krajem novembra dobila pristup portalu Evropske komisije na kome se nalaze prevodi na svim zvaničnim jezicima EU, rekao je ministar Pejović i istakao da će se na pomenuti portal unositi materijali u prevodu na crnogorski jezik, kako bi se pored važećih jezika unutar EU osiguralo mjesto i za crnogorski jezik. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Prezentaciju možete preuzeti ovdje

VIDEO: https://youtu.be/u9N8gA1zJ3U



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?