Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković za Pobjedu o Autoputu: I najveće nevjerne Tome vide naš grandiozni poduhvat

Objavljeno: 01.01.2018. 17:56 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Presjednik Vlade Duško Marković izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare rekavši da svaki gađanin može da se uvjeri u napredak.

U intervjuu za posebni dodatak prazničnog izdanja „Pobjede“ Premijer je rekao da crnogorska ekonomija naveliko uživa blagodeti početka gradnje autoputa, da je o nastavku radova nedavno razgovarao sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom i da se u obje države ovaj projekat doživljava kao garancija ozbiljnosti i ostvarenog interesa obiju strana i kao odskočna daska za druge projekte te da je uspješna realizacija prve, najteže dionice najbolja je preporuka za gradnju narednih dionica.

U dodatku „Pobjede“ o autoputu govore i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, direktor CRBC Crna Gora Hei Šićang i direktor Poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Goran Vujović.

INTERVJU: Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore


I najveće nevjerne Tome vide naš grandiozni poduhvat


Služba za odnose s javnošćuIzuzetno sam zadovoljan dinamikom izgradnje prioritetne dionice autoputa. Radovi se odvijaju na cijeloj trasi, probijeno je više tunelskih cijevi, svaki građanin kada prođe Bioče može se uvjeriti u fascinantne gabarite najvećeg pojedinačnog objekta – Mosta „Moračica“, izjavio je premijer Duško Marković u intervjuu Pobjedi. Naglasio je da Sada više ne govorimo samo o projektu, jer se nazire izgled ove buduće crnogorske žile kucavice. 

- Igrom slučaja jedan od vazdušnih koridora ka Podgorici vodi upravo iznad gradilišta autoputa tako da se sada i doslovno „iz aviona“ vidi ovaj naš grandiozni poduhvat. I najveće nevjerne Tome mogu lično da se uvjere da je autoput stvarnost – ocijenio je premijer.

POBJEDA: Da li postignuta dinamika obećava da će ova dionica biti završena u roku?

MARKOVIĆ: Bilo je zastoja i uspjeli smo da otklonimo uzroke sporosti i pokrenemo projekat punom snagom. Dva puta sam obišao gradilište jednom proljetos, kada stvari baš nijesu tekle glatko i drugi put krajem ljeta. Tada me direktor CRBC-a informisao da je, u jeku građevinske sezone, bilo angažovano 2.600 radnika i 700 građevinskih mašina – 1.100 radnika i 180 građevinskih mašina više nego prilikom prethodne posjete i da planiraju da angažuju još oko 400 radnika i 50 mašina. Sada smo duboko u zimskoj sezoni, kada radovi ne teku ljetnjom dinamikom, ali se naveliko radi u tunelima i na specifičnim poslovima koji mogu biti rađeni u ovo doba godine. Nema, dakle, sumnje da radovi idu odlično, da je izvođač dobro koncipirao dinamiku, pa su potpuno utemeljena uvjeravanja da će dionica biti izgrađena i predata u predviđenom roku.

Autoput nije samo najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, on je i predmet pažnje najviših organa dviju država. To je bila jedna od ključnih tema mog razgovora krajem novembra u Budimpešti sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom. Tada smo konstatovali da smo saradnjom na polju infrastrukture, odnosno uspješnim početkom gradnje prioritetne dionice ostvarili značajan napredak u međudržavnim odnosima i da nam to utire put za jačanje saradnje na ostalim poljima. gradnja autoputa, dakle, ne samo da se odvija dobrom dinamikom već se u obje države doživljava kao garancija ozbiljnosti i ostvarenog interesa obiju strana i kao odskočna daska za druge projekte.

POBJEDA: Kakve efekte od izgradnje autoputa očekujete u ekonomiji?

MARKOVIĆ: Naša ekonomija naveliko uživa blagodeti početka gradnje autoputa. Praznična atmosfera nije prilika za zamaranje brojkama, stoga samo jedna činjenica: Crna Gora je peta država u Evropi po privrednom rastu u protekloj godini, a taj impresivan rast umnogome je rezultat velikih infrastrukturnih projekata, prije svega autoputa. Rezultat gradnje autoputa i naših mjera fiskalne konsolidacije je da smo zavrijedili povjerenje vodećih međunarodnih finansijskih institucija, da je Crnoj Gori povećan kreditni rejting, da je naša zemlja napredovala na listi konkurentnosti, da je smanjena nezaposlenost… Dakle, već početak gradnje doveo je do brojnih pozitivnih efekata. Međutim, to je tek početak. Poznato je kroz istoriju brojnih država i sistema da veliki infrastrukturni projekti predstavljaju zamajac ekonomije, daju privredi dodatnu snagu i obezbjeđuju perspektivu. Nema nijednog razloga da i u crnogorskom slučaju ne bude tako.

Služba za odnose s javnošćuUz autoput Crna Gora će biti dostupnija turistima i posjetiocima, do nas će se dolaziti kao što će i naši građani putovati s jednog u drugi kraj države brže, lakše i bezbjednije. Sve to će proizvesti multiplikativne efekte, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta i povećanje standarda građana, što nam je prevashodni cilj. Dalje, autoput će integrisati Crnu Goru, kvalitetno će povezati naš resursima bogati Sjever sa Centralnim i Južnim regionom. Uz završetak nekih drugih putnih pravaca, poput puta Kolašin – Berane preko Lubnica i Jezerina, građani Sjevernog regiona stizaće do Podgorice za sat i po, sigurno i ugodno. Bjelopoljcima ili Rožajcima, na primjer, odlazak ljeti na more biće dnevna dilema. Autoput će biti žila kucavica Crne Gore.

Konačno, autoputevi sami po sebi i oko sebe proizvode novu vrijednost. Dovoljno je osvrnuti se po susjedstvu i uvjeriti se kako su napredovala područja kroz koja su prošli autoputevi. Ne govorim isključivo o objektima na samom autoputu već i o pogonima, skladištima, bazama, uslužnim i turističkim objektima, čak naseljima, koji su kroz istoriju uvijek nicali pored velikih transportnih sistema.

Zbog svega ovoga je autoput, kako sam ljetos rekao, drugi po značaju projekat u novijoj istoriji Crne Gore. Samo je obnova države bila veći projekat od ovoga.

POBJEDA: Kada bi mogla biti dogovorena gradnja druge dionice autoputa i kako bi se finansirala?

MARKOVIĆ: Nastavak gradnje autoputa je tema kojom se Vlada naveliko bavi. Cilj nam je da odmah po završetku prioritetne dionice nastavimo narednu od Mateševa do Andrijevice. Zato ne čekamo dovršetak ove dionice, nego već sada stvaramo pretpostavke za nastavak gradnje.

Prošlog mjeseca je moj sastanak sa kineskim premijerom Li Kećijangom završen saglasnošću da su obje države i vlade zainteresovane da po završetku prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare bude nastavljena gradnja narednih dionica i to po modelu javno-privatnog partnerstva države Crne Gore i zainteresovanih kineskih kompanija.

Uspješna realizacije prve, najteže dionice najbolja je preporuka za nastavak.

POBJEDA: Kako je država zaštićena od kursnih razlika, s obzirom na to da je kredit za izgradnju prioritetne dionice ugovoren u dolarima?

MARKOVIĆ: Ovo je jedna od floskula lansiranih na početku projekta sa ciljem dovođenja u pitanje ideje povezivanja Crne Gore. Ugovorom je ovo pitanje regulisano kao što su, kako to dolikuje ozbiljnoj državi, regulisana brojna druga pitanja. Niko na svijetu ne može predvidjeti fluktuaciju valuta i zato postoji u Ugovoru zaštitna klauzula te doista ne vidim potrebu da gubimo vrijeme na trivijalnosti ovog tipa. ne treba zamjerati protivnicima napretka Crne Gore na ovakvim kritikama, na umotvorinama „put iz niđe do niđe“, na fabrikovanju afera petlji, vodosnabdijevanja autoputa i sl. Toga je oduvijek bilo. Nedavno sam, listajući staru štampu, imao prilike da se uvjerim da se i Crna Gora u vrijeme Knjaza Nikole, kada je dovodila strane stručnjake da pokrene za ono doba velike projekte, suočavala sa sličnim kvaziargumentima: Da li su nam potrebni baš ovakvi putevi, ko će se tuda voziti, da li je to preskupo za ovako malu zemlju, da li je trebalo graditi prvo to ili nešto drugo itd. Zamislite danas Crnu Goru bez puta od Njeguša do Kotora niz Kotorske strane ili starog puta Cetinje – Rijeka Crnojevića – Virpazar. Vrijeme je majstorsko rešeto.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?