Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković za TV Vijesti: Nijesu u CG problem izborni zakoni nego loše političke prakse

Objavljeno: 03.01.2018. 04:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
           
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je u intervjuu Televiziji „Vijesti“ da je naša zemlja uspjela da donese dobre izborne zakone, da je izborno zakonodavstvo odlično, da je usvojena većina međunarodnih preporuka i da problem leži i političkoj praksi.

„Ja ne vjerujem da je u Crnoj Gori problem loše izborno zakonodavstvo nego su problem loše političke prakse koje promovišu političke stranke uoči izbora i na dan izbora“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu Televiziji Vijesti podsjetivši da se nedavno na opštinskim izborima na Cetinju pojavila kompletna struktura rukovodstva više opozicionih stranaka.

„Zamislite vi sada da se u jednoj maloj opštini, gdje je pet-šest hiljada glasača pojavi na ternu kompletna politička struktura sa svojim štabovima i predsjedništvima i ide od kuće do kuće, obilazi kafiće. Zamislite da sam ja bio na Cetinju ili da sam ja na dan izbora, kao zamjenik predsjednika partije, sa svojim predsjedništvom bio u Mojoovcu. Na šta bi to ličilo. A toga dana je tamo bila kompletna infrastruktura kompletne opozicije. Na najvišem nivou. To jednostavno nije prirodno. To je pritisak na građane. Čak da nijesu ništa progovarali to je pritisak na građane. Mi moramo da mijenjamo političke prakse, mi moramo da mijenjamo političku kulturu. Mi na dan izbora treba da ostavimo mogućnost da građani sami odluče“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu Televiziji Vijesti emitovanom u utorak uveče.

U 2018. najveći izazov je otvaranje novih radnih mjesta

Predsjednik Vlade je rekao da proteklu godinu smatra uspješnom prije svega na ekonomskom i vanjskopolitičkom planu, da neuspjehom smatra to što Vlada nije uspjela da privoli opoziciju na dijalog kao i da najvećim izazovom u 2018 godini smatra otvaranje radnih mjesta.

„Ovo je bila uspješjna godina zbog toga što smo zaustavili neke negativne trendove, posebno kada su u pitanju naše javne finansije, pokrenuli smo ekonomski rast i na taj način smo stvorili prilike za nova radna mjesta. Na spoljnopolitičkom planu članstvo u NATO-u istorijski trenutak za Crnu Goru i Crna Gora će tek osjetiti i imati benefite od te njene nove pozicije na međunarodnom planu“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu Televiziji Vijesti.

Predsjednik Vlade je rekao da je na početku mandata pozvao sve na javnoj političkoj sceni da budu odgovorniji i zreliji u odnosu na ono što su potrebe drušva, da je zatražio dijalog kako bi svi zajedno radili u interesu drušva.

„Nažalost, taj moj poziv, i rekao bih cijeli pristup Vlade u 2017. godini, nije naišao na razumijevanje ili na odjek i Crnu Goru je karakterisalo nazadovanje u kulturi političkog dijaloga i neke opšte komunikacije koja nam je neophodna za sve. Dakle, to smatram neuspjehom i svojim i Vlade na čijem sam čelu“ – rekao je Premijer.

Na pitanje novinarke šta konkretno smatra najvećim izazovom u narednoj godini predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je to hvatanje ukoštac sa najvećim i najozbiljnijim problemom u Crnoj Gori – smanjenjem nezaposlenosti odnosno otvaranjem novih radnih mjesta i podsjetio da je na to ukazao na posljeednjoj sjednici Vlade u prošloj godini.

„Na sjednici Vlade sam u završnom dijelu ukazao resorima ekonomije da su odgovorili većini obaveza u 2017. godini. Ali sam im jasno saopštio šta morau da urade u 2018. godini i to isključivo zbog kvalitetnijeg suočavanja sa ozbiljnim i najvećim izazovom u Crnoj Gori, a to je nezaposlenost, prije svega nezaposlenost mladih i obrazovanih ljudi. To će biti najveći izazov. Želimo da se uhvatimo sa tim izazovom. Očekujem rezultate na tom planu. Ako uspijemo, onda će to biti još jedna potvrda u drugoj godini, kvaliteta i potencijala ove Vlade. Ako ne uspijemo onda su moguće različite opcije“ – rekao je Premijer.

Služba za odnose s javnošću
Opoziciji su bila rezervisana mjesta u Vladi
 
Na pitanje da li smatra da je opoziciji bilo ponuđeno dovoljno predsjednik Vlade je odgovorio potvrdno dodajući da je jasno ukazivao na potrebu da se opozicija vrati u parlament i da je opoziciji čak bio rezervisao mjesta u Vladi.

„Nikada moj poziv nije bio politički marketing ili politički PR. Nikada iza mog poziva nije stojala skrivena agenda koja bi značila da želim da pošaljem poruku, a da iza toga radim sve da se tako ne desi. Čak sam više puta ponovio da sam spreman da za one političke stranke iz opozicije koje žele da uđu u Vladu da ću otvoriti mjesta za to. Pripremio sam bio u vladajućoj koaliciji i u Vladi teren za to – manji koalicioni partneri su bili spremni da odustanu od svojih pozicija da bismo našli mjesta opoziciji, ali smo uvijek sa druge strane imali jedan zaista iracionalan, neshvatljiv pristup koji znači ponavljanje izbora, koji nije mogao biti na stolu za razgovor jer su izboti održani i priznati. Nije ih priznala samo Crna Gora i njene institucije nego i međunarodna zajednica u cjelini. Izlazak u susret takvom zahtjevu bi bilo poništenje standarda i procedura političke demokratije i političkih principa. Nijesmo se mi plašili ni tih izbora, ali ako jednom napravite presedan u tom smislu Crna Gora bi vjerujem za sva vremena taj presedan iskoristila za političku nestabilnost i izbori ne bi imali smisla. Dakle, uradili smo sve, imao sam najbolju namjeru, imao sam podršku u svojoj partiji za to ali nijesmo imali odgovor sa druge strane“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Vlada nije doprinjela stanju u RTCG

Na pitanje novinara da prokomentariše situaciju i vezi sa javnim servisom RTCG predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da se nije bavio detaljima tog procesa u Skupštini i da se Vlada nije miješala u to.

„Nijesam pratio te detalje. Vlada se nije miješala u ovaj proces ni u jednom trenutku. Niti bilo kojim svojim stavom niti je podgrijavala atmosferu oko stanja u javnom servisu odnosno prije svega u Savjetu Radija i Televizije. To je proizilazilo iz onog mog osnovnog stava koji sam saopštio na počtku mandata Vlade da ova Vlada ne želi da ima svoje medije. To sam uradio namjerno. Ne zbog toga što Vladi nijesu potrebni mediji. Naravno, veoma je važno da i ova Vlada i svaka druga koja radi to što radi bude na kvalitetan način predstavljeno građanima. Ali sam želio da pošaljem poruku i iz te porujke način ponašanja Vlade, i mislim da smo u tome ostali dosljedni u ovih godinu dana, da je u Crnoj Gori važnije raditi i imati rezultate na ovim poljima o kojima sam govorio nego biti prisutan u medijima i kvalitetno medijski zastupljen, da borba za medijski prostor ne mora biti osnovni cilj našeg javnog posla“ –rekao je premijer dodajući da mu je ovo tek drugi televizijski intervju u više od godine mandata predsjednika Vlade. Dodao je da je svjestan da to može da šteti i njemu lično u smislu političkog rejtinga i njegovoj Vladi ali da smatra važnijijm promjenu pristupa u našoj zemlji gdje se uspjeh ne bi mjerio brojem nastupa u medijima i brojem intervjua.

„Tako da ja vjerujem da Vlada nije doprinijela ni jednim svojim gestom da medijska scena, pa i oko javnog servisa, problematizuje, nego suprotno. Istovremeno, želim potpuno jasno da kažem da medijska scena u Crnoj Gori nije dobra, da medijskoj sceni nedostaje i objektivnosti i profesionalizma“ – rekao je premijer najavljujući za 2018. godinu izmjene medijskih zakona u tom smislu.

Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da ne postoji nikakav pritisak Vlade na RTCG.

„Nijesmo tražili intervjue, nijesmo tražili prostor, nijesmo davali saopštenja i kritikovali kada smo bili nezadovoljni tretmanom Vlade, posebno na javnom servisu. Privatni mediji mogu da imaju taj komfor ili slobodu da sami odluče kako će pratiti Vladine politike, ali javni servis mora da ima obavezu da, zbog javnog interesa, na valjan način javne politike približi građanima. Javni servis to nije radio. Javni servis je nastojao da u velikom broju slučajeva ono što su pozitivni rezultati naše politike obilježi negativnim sadržajem, pa smo izvještaje o nekom rezultatu Vlade imali prilije da propratimo negativnim komentarima kvazipolitičara, kvazieksperata kako bi ti rezultati bili minimizirani“ – rekao je Premijer navodeći kao primjer izvještavanje sa njegovog obraćanja Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zaključujući da zakon mora biti jednak za sve i da je ovdje riječ o bici za članstvo u Savjetu RTCG, a ne za kvalitet javnog servisa.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

VIDEO: https://youtu.be/0cYtU7UfdxY



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?