Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković položio kamen temeljac mosta u Njegnjevu, otvorio most na Ljuboviđi i malu HE u Majstorovini

Objavljeno: 03.01.2018. 23:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Fotografije: Premijer Marković na obilježavanju početka radova na mostu Sutivan - Njegnjevo, otvaranju mosta na rijeci Ljuboviđi i MHE na rijeci Bistrici (140 MB) 

Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić danas su povodom Dana opštine položili kamen temeljac za gradnju novog pješačkog mosta koji povezuje Njegnjevo – Potkrajci / Sutivan preko rijeke Lima, otvorili most preko Ljuboviđe na novom putnom pravcu Ravna rijeka-Latinska kosa – Jasikovac –Cmiljača u opštini Bijelo Polje i otvorili malu hidroelektranu na Bistrici u Majstorovini.

Predsjednik Mjesne zajednice Njegnjevo Miloš Marić rekao je tom prilikom da je premijer prije otprilike godinu dana prilikom obilaska ovog kraja obećao žiteljima novi most.

„Građani ova tri velika mjesta imaju i drugih potreba, ali su se jednoglasno složili da je izgradnja mosta jedan od najvažnijih prioriteta za sve građane. Most njima znači izlazak u svijet: sa lijeve strane magistrala i veza sa gradom, sa desne strane osnovna škola, predškolska ustanov i ambulanta, prijatelji i sa jedne i sa druge strane. Još jednom se zahvaljujem svima, a posebno premijeru koji je sagledao potrebe građana ova tri mjesta, obećao prije godinu dana, obećanje održao i danas došao da postavi kamen temeljac za početak radova nama važnog objekta“ , rekao je Marić.

Izgradnja ovog mosta predstavlja veliki značaj za lokalno stanovništvo naselja Potkrajaca i Sutivana sa jedne obale Lima (oko 800 stanovnika) i Njegnjeva i Strojtanice sa druge obale Lima (oko 1000 stanovika).

Dužina novog mosta biće 70 metara, širina pješačke staze 2,7 metara. Projektnu dokumentaciju obezbijedila je opština Bijelo Polje. Izvođač radova je „Tehnoput MNE“ iz Podgorice. Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 300.000 €.

 Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Premijer Marković i gradonačelnik Žurić su zatim otvorili most preko Ljuboviđe na novom pravcu ka Bjelasici.

Miloš Jeremić koji je pozdravio prisutne izrazio je očekivanje da u narednoj godini novi put bude izgrađen makar do pola planine.

Predsjednik Marković je tom prilikom istakao: „U ovoj godini ćemo raditi na dvije dionice, već je raspisan tender za žičaru šestosjed, radimo takođe na postavljanju i gradnji nove trafostanice za buduće skijalište, dakle, pred Bijelim Poljem su ozbiljne i velike perspektive a mi smo ljudi koji ne samo da daju obećanja nego ta obećanja i sprovode u djela“.

Vrijednost izvedenih radova na mostu iznosi oko 430.000€.

Most je sastavni dio kapitalnog projekta razvoja tri ski centra, i to: Kolašin 1600, Cmiljača i Žarski, koji su dio prostornog plana posebne namjene „Bjelasica i Komovi”, i za čiji razvoj je do 2020. godine planirano da se utroši cirka 60 miliona eura.

Osim ovoga, ugovoreni su radovi na izgradnji puta Jasikovac-Cmiljača, I faza, u dužini od 1,2km i radovi II faze u dužini od 3,5km. Ugovorena vrijednost I faze iznosi preko 740.000,00€ (740.614,70 €), a II faze preko 2 miliona € (2.166.431,53 €). Početak ovih radova planiran je za proljeće 2018.godine sa rokom izgradnje od 6 mjeseci.

Dodatno u 2018. godini planirano je raspisivanje tendera za izvođenje radova na izgradnji preostalog dijela puta od Jasikovca do Cmiljači u dužini oko 5 km.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Premijer je pustio u rad malu hidroelektranu na Bistrici u Majstorovini instalisane snage 3,497 MW i planirane godišnje proizvodnje od 11,319 GWh.

Vrijednost investicije je 7,8 miliona eura, od toga je 4,2 miliona eura finansirano od strane EBRR – Evropske Banke za rekonstrukciju i razvoj, a preostali dio je finansiran od strane investitora – najvećim dijelom od većinskog vlasnika Tomaša Hajeka iz Češke.

Ranije danas Premijer i predsjednik opštine Bijelo Polje otvorili su rekonstruisani gradski trg u čiju je obnovu do sada uloženo više od devet stotina hiljada eura.

Predsjednik Vlade Duško Marković u Bijelom Polju otvorio rekonstruisani gradski trg

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

VIDEO: Most na Njegnjevu - https://youtu.be/XY1PyV-xNcs


VIDEO: Most na Ljuboviđu - https://youtu.be/RQgDhDF5pOc


VIDEO: MHE u Majstorovinihttps://youtu.be/b8JMh9SeVbQ




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?