Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa bugarskim kolegom Karakačanovim: Zajednički bezbjednosni izazovi iziskuju zajedničko djelovanje

Objavljeno: 15.01.2018. 20:51 Autor: mod
Tokom zvanične posjete delegacije Crne Gore na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem Republici Bugarskoj, ministar odbrane, mr Predrag Bošković je u Sofiji razgovarao sa bugarskim kolegom, Krasimirom Karakačanovim.

Ministar Karakačanov je čestitao Boškoviću na članstvu Crne Gore u NATO i uspješno sprovedenim reformama cjelokupnog crnogorskog društva, te izrazio spremnost da se odbrambena saradnja dvije zemlje ojača u predstojećem periodu. On je naglasio da bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava region iziskuju konstantnu razmjenu iskustava i informacija, odnosno zajedničko djelovanje, te apostrofirao ulogu koju Crna Gora, kao NATO članica ima u domenu projektovanja dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je Republika Bugarska pružila Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će se odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti u narednom periodu. Imajući u vidu zajedničke bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju naše dvije zemlje kao balkanske države, Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da podržava dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u NATO, kao i da pruža aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Crnogorski ministar odbrane je informisao sagovornika o prioritetima Ministarstva odbrane, sa posebnim fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima. On je istakao i značaj sertifikovanog softvera za NATO kodifikaciju – BULCOD, koji je doniralo Ministarstvo odbrane Republike Bugarske, naglašavajući da se softver uspješno koristi za kodifikaciju originalnih crnogorskih proizvoda i opreme nabavljene za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore, što je značajan benefit NATO članstva za crnogorsku privredu.

Bošković je izrazio uvjerenje da će aktuelno predsjedavanje Republike Bugarske Evropskom unijom i njena podrška zemljama aspirantima imati pozitivne implikacije na cijeli Zapadni Balkan. On je naglasio da je Crna Gora snažno posvećena ostvarivanju i drugog strateškog cilja – članstvu u EU.

mod

MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?