Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada podržava rad Komisije za medije, izvještaje će razmatrati i Savjet za vladavinu prava

Objavljeno: 15.01.2018. 19:26 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošćuVlada podržava rad Komisije za medije i spremna je da uvaži sve preporuke Komisije koje su iz nadežnosti izvršne vlasti i u skladu sa važećim propisima, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Potpredsjednik Pažin primio je danas predsjednika Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikolu Markovića, koji je informisao potpredsjednika o problemima sa kojima se Komisija suočava u svom radu.

Potpredsjednik je saopštio je da izvršna vlast odlučna u zaštiti integriteta i bezbjednosti novinara i izrazio očekivanje da će preporuke Komisije za medije dati značajan doprinos aktivnostima nadležnih institucija. Tužilaštvo, Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost, čiji predstavnici su članovi Komisije, u kontinuitetu prate njen rad i preporuke i ažurno joj dostavljaju potrebne informacije, dok se izvještaji Komisije dostavljaju na uvid i Vladi, a od nedavno su i javno dostupni, na internet stranici MUP-a, objasnio je Potpredsjednik.

Potpredsjednik Pažin je, takođe, saopštio da će, u cilju dodatnog unapređenja komunikacije i efikasnijeg praćenja realizacije preporuka Komisije, izvještaji Komisije biti dodatno razmatrani i od strane Savjeta za vladavinu prava, kojim predsjedava.

Predsjednik Komisije za medije je aktuelizovao i pitanje naknada za rad u Komisiji, koje će, kako je dogovoreno na sastanku, biti riješeno u skladu sa važećim propisima koji regulišu ovu oblast.

Razgovarano je i o zahtjevu Komisije da od Uprave policije dobija operativnu policijsku dokumentaciju bez zatamnjivanja ličnih podataka osoba poput osumnjičenih lica, policijskih službenika ili lica od kojih policija dobija operativne podatke. Dogovoreno je da se, kroz direknu komunikaciju sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka i Upravom policije, a u okviru važećih zakonskih rješenja, postigne optimalan balans između prava na zaštitu podataka o ličnosti, kao ustavne kategorije, interesa tekućih istraga i potrebe Komisije da dobije iscrpne informacije.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?