Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 58. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 18.01.2018. 22:24 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: 58. sjednica Vlade Crne Gore - kadrovi

Fotografije: 58. sjednica Vlade Crne Gore (36,3 MB) 

Vlada Crne Gore je na danas održanoj 58. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković donijela Odluku o izradi Detaljnog prostornog plana koridora dalekovoda 2x400 kV Pljevlja 2 – Bajina Bašta za dionicu na teritoriji Crne Gore i Odluku o određivanju rukovodioca izrade Plana. Detaljnim prostornim planom utvrdiće se dugoročne osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite infrastrukturnog koridora, obuhvatajući i druge infrastrukturne sisteme. Takođe, Planom će se utvrditi optimаlni uslovi i prаvilа zа izgrаdnju, korišćеnjе i održаvаnjе infrаstrukturnih sistеmа u infrаstrukturnom koridoru, kаo i povеzivаnjе postoјеćе mrеžе infrаstrukturnih sistеmа u јеdinstvеn sistеm. Izgradnjom dalekovoda omogućiće se razmjena električne energije sa susjednim sistemima, poboljšati snadbijevanje pojedinih područja i većih gradova Crne Gore, kao i priključivanje novih izvora električne energije i smanjenje gubitaka. Pored toga, cilj izrade DPP-a je da, na osnovu urađenih analiza i varijantnih rješenja, predloži najbolji model valorizacije i zaštite prostora.

Usvojena je Informacija o izmjenama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Bjelorusije o uzajamnim putovanjima državljana. Izmjenama se olakšava režim putovanja državljana dviju zamalja, putem pojednostavljivanja određenih procedura.

U okviru saradnje sa partnerskim državama, Vlada je usvojila Informacija o potpisivanju Sporazuma o vojnotehničkoj saradnji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o ustupanju softvera za skladišnu evidenciju-SKEV i prihvatila Sporazum. Sporazumom se definiše ustupanje programskog paketa slovenačkog Ministarstva odbrane za vođenje skladišne evidencije pokretnih stvari „SKEV”, bez naknade, jer je informacioni sistem koji koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore zastario i nema mogućnost nadogradnje. Ustupanjem ovog rješenja i njegovom kasnijom implementacijom značajno će se unaprijediti vođenje evidencije materijalnih vrijednosti, što je od izuzetne važnosti, imajući u vidu da je između ostalog riječ o naoružanju i vojnoj opremi.

Vlada je dala saglasnost na Predlog plana rada i Predlog finansijskog plana društva sa ograničenom odgovornošću „Monte put” za 2018. godinu i usvojila izvještaje o realizaciji planskih dokumenata Društva za prošlu godinu.

Usvojen je Finansijski plan Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2018. godinu, koji je u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju donio Savjet Agencije.

Vlada je utvrdila Platformu za učešće predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma, 23-26. I 2018.godine, Davos, Švajcarska.

Premijer Duško Marković će na poziv osnivača i izvršnog direktora Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba, učestvovati na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma što je prvi put da predsjednik Vlade Crne Gore učestvuje u toj funkciji na ovom skupu koji okuplja najistaknutije ljude iz poslovnog svijeta, ekonomije, politike, akademske zajednice i civilnog društva na globalnom nivou.

Premijer Marković će, zajedno sa liderima država Zapadnog Balkana, učestvovati na sastanku na temu ubrzanja dugoročnog razvoja našeg regiona. Sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Norveške i član Upravnog odbora SEF Borge Brende, komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han, predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, kao i podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman.

Premijer Marković će pored sesije koja je posvećena razvoju zemalja Zapadnog Balkana imati niz susreta sa učesnicima foruma.

Povodom obilježavanja 12. godišnjice željezničke nesreće na Bioču, određena je delegacija Vlade Crne Gore koja će položiti vijenac na spomen obilježju stradalim putnicima u sastavu: potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i ministar odbrane Predrag Bošković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?