Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Berlinu: U razgovorima sa kolegama iz EU dogovorio nastavak podrške Crnoj Gori

Objavljeno: 19.01.2018. 20:35 Autor: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, na poziv ministra hrane i poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita, prisustvovao je sinoć svečanosti povodom otvaranja Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) i najvećeg svjestkog sajma poljoprivrede, hrane i hortikulture „Zelena nedjelja“ koji se održavaju u Berlinu od 18. do 28. januara.
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
U prisustvu više od hiljadu zvanica i 60 ministara poljoprivrede iz svijeta, njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit otvorio je skup ukazujući na značaj zajedničkog odgovora na brojne izazove u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se uspostavio balans između rastuće globalne tražnje za hranom i očuvanja prirodnih resursa i životne sredine. Šmit je istakao potrebu da očuvanje biodiverziteta bude u vrhu agende budućeg zajedničkog djelovanja i kreiranja poljoprivrednih politika. To znači, kako je istakao, proizvodnju bezbjedne i kvalitetne hrane, pametnijim korišćenjem resursa, prije svega zemljišta i vode, uz ostvarivanje dobrobiti životinja.

Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan (Phil Hogan) kazao je da Zelena nedjelja u Berlinu za oblast poljoprivrede predstavlja isto što i Davos za globalnu ekonomiju. Navodeći da se ovogodišnji skup u Berlinu održava u važnom trenutku za poljoprivrednike EU, trenutku kada se dizajnira nova Zajednička poljoprivredna politika (ZZP), evropski komesar je poručio da nova politika treba da bude i dalje zajednička, ali da je potrebno da se pojednostavi za farmere, odnosno da farmeri imaju efikasniju podršku sa manje birokratije. Između ostalog, Hogan je naglasio da u fokusu nove politike EU treba da bude stvaranje pretpostavki da evropski farmeri imaju veću zaradu nego trgovci, a što je sada obrnut slučaj.

Susret Simovića i Šmita: Nastavak podrške Njemačke EU integraciji Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović prilikom susreta sa ministrom hrane i poljoprivrede Njemačke Kristijanom Šmitom, zahvalio se na pozivu da sa saradnicima učestvuje u radu Globalnog foruma. Simović je tim povodom istakao da je crnogorska poljoprivreda značajno odmakla na putu ka EU i da je u tom pravcu veoma važno što će crnogorski poljoprivredni proizvođači uskoro početi da koriste IPARD program podrške. Simović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade Njemačke u procesu EU integracija Crne Gore, u raznim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Služba za odnose s javnošću
Ministar Šmit je naglasio da sa pažnjom prati napredak koji Crna Gora ostvaruje u procesu EU integracija, a posebno u oblasti poljoprivrede, ističući da će Njemačka nastaviti da pruža podršku našoj zemlji na evropskom putu. Njemački ministar poljoprivrede sa zadovoljstvom je prihvatio poziv potpredsjednika Simovića da posjeti Crnu Goru.

Potpredsjednik Simović na marginama prvog dana GFFA imao je niz susreta sa kolegama iz EU, i tom prilikom dogovorio nastavak podrške razvoju crnogorske poljoprivrede u skladu sa EU politikom.

Susret Simovića i ministra poljoprivrede Mađarske Šandora Fazekaša

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš najavio je nastavak podrške te zemlje i konkretno ponudio pomoć u cilju jačanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao i prenošenje iskustava i znanja u sprovođenju Zajedničke poljoprivredne politike EU, sa naglaskom na korišćenje EU fondova i podrške za mlade farmere. U tom cilju, on je pozvao eksperte iz Crne Gore da posjete Mađarsku.

Simović se zahvalio na podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO, kao i na kontinuiranoj podršci na putu ka EU. Prema ocjeni Simovića, za našu zemlju je posebno značajna najavljena pomoć u oblasti unapređenja poljoprivrede i bezbjednosti hrane.

Simović i Fazekeš su se saglasili da je potrebno jačati trgovinske veze između Crne Gore i Mađarske, s obzirom da sve veći broj turista iz Mađarske posjećuje Crnu Goru.

Susret Simović - Židan: U posjetu Sloveniji ide 45 mladih poljoprivrednika iz Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Susret potpredsjednika Simovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejanom Židanom, bio je prilika da se razgovara o daljim aktivnostima na sprovođenju Akcionog plana saradnje dvije zemlje, potpisanog u aprilu 2017. godine.

Ministar Židan se posebno zahvalio Crnoj Gori na sveobuhvatnoj podršci slovenačkoj inicijativi da se proglasi Svjetski dan pčela, koja je i zvanično usvojena od strane UN. Kako je kazao, Slovenija će nastaviti da pruža ekspertsku podršku Crnoj Gori u sprovođenju zahtjeva iz pregovaračkog procesa u poglavljima 11, 12 i 13 koja se odnose na poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo.

Takođe, dogovorena je posjeta Sloveniji 45 mladih crnogorskih poljoprivrednika koji su u 2017. godini bili korisnici podrške Ministarstva, kroz prvi put kreiranu mjeru za mlade farmere. Mladi poljoprivrednici iz Crne Gore posjetiće tom prilikom i Austriju, što će biti izvanredna prilika da razmjene vrijedna iskustva sa kolegama iz ove dvije države EU.

Susret Simovića i ministra Tolušića: Za Crnu Goru značajno iskustvo Hrvatske u procesu pristupanja EU
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tokom sastanka sa crnogorskom delegacijom prenio je iskustvo hrvatske poljoprivrede nakon pristupanja EU i iskazao punu spremnost za prenošenje iskustava Crnoj Gori kako bi što uspješnije savladala dalji proces reforme u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Posebno je potenciran značaj prenošenja konkretnih iskustava u koncipiranju i implementaciji programa koji se finansiraju iz EU.

Susret sa ministrom ruralnih poslova Estonije: Dogovoren nastavak realizacije sporazuma
Služba za odnose s javnošću
Potpredsjednik Simović danas je razgovarao i sa ministrom ruralnih poslova Estonije Tarmo Tamom, i tom prilikom je dogovoren nastavak saradnje, posebno u okviru potpisanog potpisanog sporazuma u oblasti poljoprivrede koji, između ostalog, podrazumijeva prenos iskustava u primjeni digitalne poljoprivrede.

Potpredsjednik Simović učestvovaće sjutra u radu 10. Samita ministara poljoprivrede koji se kao centralni događaj održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?