Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nema odgovornosti ministra Purišića ni Ministarstva za smrt djevojčice J.B. – slučaj ispolitizovan

Objavljeno: 20.01.2018. 00:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


Obdukcioni nalaz je pokazao da nedavno preminula djevojčica J.B. nije imala dijabetes, niti je bila neuhranjena, a Vlada zaključila da ne postoji ni subjektivna ni objektivna odgovornost ministra i resornog ministarstva, istragom utvrđeni određeni administrativni propusti, bez uticaja na ishod slučaja – saopšteno je na danas održanoj vanrednoj konferenciji za medije o činjenicama vezanim za smrt djevojčice.

Tim povodom, javnosti su se danas obratili Prof. dr Vesna Miranović, generalna direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu u Ministarstvu zdravlja i Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja.

Prof. dr Vesna Miranović je istakla da su se, od dana kada je dvogodišnja djevojčica pronađena bez znakova života, u javnosti pojavile informacije da je dijete liječeno od dijabetesa, da je liječeno insulinom i da je umrlo od gladi. Podsjetila je da se majka djeteta oglasila izjavom da dijete nije bolovalo od dijabetesa, da nije koristilo insulin i da je redovno hranjeno, što je danas potvrdio i nalaz obdukcije koji je dostavljen Tužilaštvu.

„Naime, obdukcija je pokazala da dijete nije imalo dijabetes, da nije umrlo od posljedica ove bolesti, da nije koristilo insulin i da nije umrlo od gladi, već da je, naprotiv, bilo dobro uhranjeno za uzrast i dobro njegovano“ - rekla je Prof. dr Miranović.

U cilju objektivog informisanja javnosti, Miranović je naglasila da je insulin lijek koji se isključivo dobija na recept, da se na crnogorsko tržištu nalazi velika količina insulina najnovije generacije, jako visokog kvaliteta, kao i da je kompletna insulinska terapija za korisnika oboljelog od dijabetesa, bez obzira na uzrast, besplatna.

Srđan Kusovac, savjetnik predsjednika Vlada i rukovodilac Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, upoznao je javnost sa detaljima opsežne rasprave koju je Vlada vodila na ovu temu na juče održanoj sjednici, kada je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić informisao o svim do sada poznatim činjenicama.

„Poštujući etičke norme, zakone, kao i činjenicu o podijeljenosti vlasti, Vlada nije ništa o ovome juče saopštila. Sačekali smo da nadležni državni organ, u ovom slučaju je to Tužilaštvo, danas objavi informacije, nakon čega smo odmah sazvali konferenciju za medije. Ono što je posebno važno reći je da je Vlada juče jednoglasno zaključila da ne postoji ni subjektivna odgovornost, ni objektivna odgovornost ministra, kao da ne postoji ni odgovornost resornog ministarstva“ – naveo je savjetnik premijera.

Istragom ovog slučaja, dodao je, utvrđeni su i određeni propusti, o kojima je govorio ministar Kemal Purišić.

Ministar je rekao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja podnijelo inicijativu Upravi za inspekcijske poslove - Odsjeku za inspekciju socijalne i dječje zaštite, kojom je zatraženo da se sprovede inspekcijski nadzor uvidom u dokumetaciju u vezi prava i usluga socijalne i dječje zaštite vezano za porodicu Bogavac.

„Inspekcijskim nalazom je utrvđeno da je došlo do neblagovremenog uručivanja rješenja kojim je odobreno pravo na jednokratnu novčanu pomoć porodici od strane Centra za socijalni radu u Podgorici“ – naveo je ministar Purišić.

Tim povodom, nadležna inspekcija je najavila pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica u Centru, dok je direktorica Centra nakon uvida u inspekcijski nalaz, pokrenula postupak za utvrđivanje odgovornosti ovlašćenog službenika u Centru. Na osnovu ishoda postupka, kako je ministar rekao, Ministarstvo će preduzeti odgovarajuće mjere.

Povodom pisanja u medijima na ovu temu, ministar Purišić je istakao:

„Mediji i druga lica, mislim na civilni sektor, i ovoga puta su uznemirili crnogorsku javnost ne vodeći računa o najboljem interesu djeteta, kao i prava djece i porodice na privatnost i dostojanstven život najranjivijih kategorija. Takvih primjera bilo je i ranije. Podsjećam javnost na slučaj u vezi kojeg je nedavno alarmirana javnost, takođe neistinitim navodima, u vezi sa jednom porodicom iz Bijelog Polja, štićenicima Komanskog mosta i Dječjeg doma „Mladost” u Bijeloj“ – poručio je ministar.

Podsjetio je i da je socijalna politika koju sprovodi Vlada Crne Gore usmjerena na zaštitu najranjivijih grupa kroz ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite koja obuhvata materijalna davanja i razvoj usluga na državnom i lokalnom nivou. U tu svrhu iz Budžeta Crne Gore, u 2017. izdvojeno je 97,8 miliona eura, dok je za Centar za socijalni rad u Podgorici u 2017. godini izdvojeno 28,8 miliona eura. Od tog iznosa, za materijalna davanja izdvojeno je 28.652.050,89 eura, a za jednokratne novčane pomoći 191.457,51 euro, koje je dobilo 1.813 lica.

Srđan Kusovac je naveo i da je tokom jučerašnje rasprave na sjednici Vlade konstatovano da je slučaj politizovan iz krugova koje javnost može lako da prepozna, da je slučaj pratio veliki broj dezinformacija u više medija, među ostalom su novinari, kako se navodilo, saznavali kako je predsjednik Vlade „naložio istragu“ i „primio majku preminulog djeteta“.

„To naravno nije istina, ali običaj ove Vlade nije da demantuje svaku medijsku istinu onako kako se ona pojavi. Transparentnsot koja je priznata i van granica Crne Gore i ovakav način rada jeste ono što radi ova Vlada i što će raditi“ – rekao je Kusovac navodeći i to da je na sjednici Vlade konstatovano da ovo nije prvi slučaj i da su se slične dezinformacije u vezi sa socijalno osjetljivim kategorijama pojavljivale i ranije pred izbore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?