Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Berlinu: Za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU najavljena snažna podrška pristupanju Crne Gore

Objavljeno: 21.01.2018. 20:23 Autor: MPRR

Bugarska će tokom svog predsjedavanja Evropskom unijom snažno podržati nastavak integracija Crne Gore u EU, kao i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, poručeno je tokom sastanka potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića i ministra poljoprivrede, prehrane i šumarstva Rumena Porožanova.

MPRR

Potpredsjednik Simović i ministar poljoprivrede, prehrane i šumarstva Bugarske sastali su se na marginama Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) koji se održava u Berlinu tokom trajanja najznačajnijeg svjestkog poljoprivrednog sajma “Zelena nedjelja”.

Porožanov i Simović su ocijenili da je Crna Gora lider u regionu u procesu inegracija u EU, i saglasili se da je važno da se brzina napretka zemalja koje su u procesu pristupanja ocijenjuje na bazi postignutih rezultata.

Ministar Porožanov je kazao da je proces pristupanja veoma zahtjevan, posebno u oblasti poljoprivrede na koju se odnose tri obimna pregovaračka poglavlja. On je podsjetio da je EU trenutno u procesu kreiranja novog programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), i da je za poljoprivrednike EU, ali i njihove kolege iz zemalja koje su u procesu pristupanja, kao što je Crna Gora, značajno to što će nova politika ići u pravcu pojednostavljenja procedura za korišćenje izdašne podrške.

Ministar Porožanov je najavio podršku Bugarske u jačanju administrativnihh kapaciteta i prenošenju iskustava u sprovođenju mjera podrške ruralnom razvoju, stvaranju uslova da se mladi ljudi zadrže na selu, zatim u projektima za unapređenje ruralne infrastukture, kao i uspostavljanju Agencije za plaćanje i primjeni standarda bezbjednosti hrane.

Ministar Simović se zahvalio na podršci Bugarske Crnoj Gori naglasivši i da je veoma važno da EU, posebno nove zemlje članice, prilikom kreiranja Zajedničke poljoprivredne politike za naredni period, vode računa o interesima zemalja kandidata koje će biti dio te nove politike.

Kako je kazao ministar Porožanov, Bugarska ima iste probleme kao i Crna Gora kada je riječ o depopulaciji ruralnih područja, i stoga je izrazio uvjerenje da će rezultati kreiranja nove poljoprivredne politike za Bugarsku i zemlje EU biti relevantne i značajne i za Crnu Goru.

Ministri su se saglasli da je u kontekstu daljih integracija i razvoja zemalja Zapadnog Balkana važno nastaviti povezivanje regiona saobraćajnom infrastukturom i ohrabriti investitore da više ulažu u poljoprivredu. U cilju produbljivanja saradnje privrednika Crne Gore i Bugarske dogovorne su bilateralne posjete oba ministra.

Ministri poljoprivrede svijeta obavezali se na razvoj održivog stočarstva

MPRRMPRR

Potpredsjednik Simović, zajedno sa 69 ministara poljoprivrede zemalja svijeta, učestvovao je u radu 10. Samita ministara koji se u Berlinu održava kao centralni događaj Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu.

Visoki svjetski zvaničnici za oblast poljoprivrede, predstavnici privrede, struke i nauke, kao i civilnog sektora, i na ovogodišnjem forumu i samitu razmotrili su aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, s ciljem da se definiše dalji pravac poljoprivrednih politika, kako bi se obezbijedile dovoljne količine bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću svjetsku populaciju, a da se istovrmeno prirodni resursi koriste na održiv način, sačuva biodiverzitet i životna sredina.

U fokusu ovogodišnjeg samita bila je tema „Oblikovanje budućnosti stočarstva – održivo, odgovorno, efikasno“. U završnoj Deklaraciji svjetski zvaničnici su iskazali punu posvećenost kreiranju i realizaciji politika kojim će se osigurati bezbjednost hrane i održivost ishrane, na održiv način povećati efikasnost i profitabilnost sektora hrane i postići ciljeve Agende 2030 vezane za održiv razvoj i iskorjenjivanje gladi. U kontekstu ovogodišnje teme, iskazano je uvjerenje da će postizanje održivije, odgovornije i efikasnije stočarske proizvodnje širom svijeta igrani ključnu ulogu u ispunjavanju ciljeva globalne poljoprivredne politike proizvodnje hrane.

Ministri poljoprivrede pozvali su sve relevantne aktere da se kroz zajedničku akciju uključe u oblikovanje razvoja održive stočarske proizvodnje. Iskazana je posvećenost promovisanju pravila, standarda i potpisivanju sporazuma na svim nivoima, sa ciljem ostvarivanja tog cilja. Naglasili su važnost umjerene potrošnje hrane životinjskog porijekla u cilju uravnotežene ishrane, zaštite zdravlja i očuvanja resursa. Iskazana je odlučnost da se promoviše istraživanje i razvoj tehnologija, uključujući digitalizaciju, razvoj veterinarske medicine, posebno vakcina, i njihovu primjenu. Obavezali su se na promociju i razvoj održivih i klimatskim promjenama prilagođenih lanaca vrijednosti i sistema uzgoja stoke koji doprinose smanjenju intenziteta emisije štetnih gasova. Više pažnje posvetiće se i zdravlju i dobrobiti životinja.

Crna Gora potpisala Deklaraciju o soji bez GMO

MPRRMPRR

U okviru ovogodišnjeg Globalnog foruma u Berlinu, potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, zajedno sa kolegama iz Makedonije, Kosova i Moldavije potpisao je Evropsku deklaraciju o soji.

Potpisivanjem deklaracije, Crna Gora se pridružila zemljama koje se zalažu da se proizvodi soja bez GMO. Time naša zemlja daje doprinos politici kvalitetnije ishrane proteinima, kako u ljudskoj ishrani, tako i u dijelu proizvodnje stočne hrane, kao i uspostavljanju transparentnog sistema označavanja kao što je Dunav Soja i Evropska Soja.

Deklaraciju o soji, koja je nastala na inicijativu Njemačke, Austrije i Mađarske, ministri zemalja članica EU potpisali su u julu 2017. godine. Imajući u vidi značaj ove deklaracije za održivu poljoprivredu i dostizanje cijeva Agende UN 2030, inicijativa je proširena i na zemlje van Evropske unije.

Simović će govoriti na okruglom stolu o poljoprivredi zemalja Zapadnog Balkana

U okviru Globalnog foruma se održavaju međunarodne panel diskusije i radni sastanci. U nastavku programa, u organizaciji njemačkog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita ove godine će biti održan Okrugli sto na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja Zapadnog Balkana, na kome govoriti i potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?