Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vučinović na TVCG: Najviše štete od zemljotresa na objektima starijim od pedeset godina

Objavljeno: 23.01.2018. 15:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vladina Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda posjetila je najugroženije opštine Sjevernog regiona pogođene nedavnim zemljotresom i konstatovala da najviše štete ima na objektima koji su izgrađeni prije pedeset i više godina, rekla je ministarska bez portfelja u Vladi Crne Gore i predsjednica pomenute Komisije Marija Vučinović gostujući danas u Jutarnjem programu na TVCG.

„Komsija je posjetila opštine pogođene zemljotresom. Bili smo na terenu i zaista ima štete. Ima štete na objektima i moram kazati da je najviše štete na objektima čija je gradnja datumom već dosta starija. To su objekti od gradnje pedeset i više godina“- rekla je ministarka Vučinović.

Ministarka Vučinović je podsjetila da je Vlada Crne Gore opredijelila 190. 000 eura za saniranje najurgentnijih posljedica zemljotresa, istakavši da Vladina Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda kojoj je pristiglo 3. 500 zahtjeva za procjenu štete prevashodno mora imati izvještaj procjene štete od strane lokalne komisije, kako bi reagovala adekvatno. 

„To je informacija sa lica mjesta. Još uvijek lokalne komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda obilaze područja, obilaze domačinstva koja su pretrpjela štetu. To je ogroman broj zahtjeva. Najviše ih ima u Opštini Plav. Prema informacijama oni očekuju oko 1. 400- 1. 500 zahtjeva, a u ostalim opštinama oko 700. Dakle, rad Komisije ide na način da zahtjevi koji stignu u Vladu, odnosno prema Komisiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda u samoj Vladi moraju imati izvještaj procjenjene štete od strane lokalne komisije“- kazala je mnistarka.

Odgovarajući na pitanje šta se smatra urgentim posljedicama zemljotresa, ministarka je istakla da opštinske komisije treba same da odrede koja su to domaćinstva kojima je u ovom trenutku najviše potrebna pomoć. Podsjetila je da je izdvajanje iz budžetske rezerve prva faza pomoći, dok će druga faza pomoći biti u obliku redovnih aktivnosti prema pristiglim zahtjevama.

„Dakle, moramo shvatiti da je to pomoć koju Vladina Komisija upućuje prema licima odnosno domaćinstvima kojima je potrebna ta pomoć. Kao što sam rekla, ova urgentna pomoć koja je data u ovom trenutku je zaista pomoć koja je najpotrebnija domaćinstvima koja su pretrpjela najviše štete, dopmaćinstva koja su se zbog oštećenja morala iseliti iz svojih domova“ – naglasila je ministarka Vučinović.

Ministarka je navela i da je Vlada donijela odluku da Komsija za procjenu štete dobije povratnu informaciju o trošenju sredstava i da će još jednom obići ugrožena domaćinstva kako bi provjerili da li su sredstva namjesnki utrošena.

Govoreći o očekivanjima koja se odnose na to kada će terenske ekipe završiti svoj posao i imati tačnu informaciju o broju pristiglih zahtjeva, onih koji su osnovani i kojima će kasnije biti upućena pomoć, ministarka je navela da, s obzirom na veliki broj zahtjeva, lokalne komisje moraju posjetiti sva ta domaćinstva i čim oni upute zahtjeve Vladina Komisija će odraditi svoj dio posla.

„Dakle, kada će to biti u ovom trenutku ne znam, samo znam da su rekli da je široko područje koje treba posjetiti od strane spomenutih opština na sjeveru Crne Gore i kad Komisija odradi svoj dio posla mi ćemo neposredno odmah nakon toga, odnosno nakon prispjelih zahtjeva, odraditi naš dio posla“ – rekla je ministarka Vučinović gostujući u „Jutarnjem programu“ na TVCG.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?