Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović sa kolegama o unapređenje saradnje: Iskustva grčkih arheologa unaprijediće standarde Crne Gore u ovoj oblasti

Objavljeno: 23.01.2018. 19:01 Autor: Ministarstvo kulture
Na marginama Konferencije ministara kulture, koja je održana u Davosu, 21-22. januara, a kojoj je ministar kulture Aleksandar Bogdanović prisustvovao na poziv predsjednika Švajcarske konfederacije Alana Berseta, održan je niz bilateralnih sastanaka i dogovoreni prioritetni koraci u konkretizovanju dalje bilateralne saradnje. 

U razgovoru sa ministrom kulture Srbije, Vladanom Vukosavljevićem, ministar Bogdanović je dogovorio saradnju u nekoliko oblasti. Ministar Vukosavljević pozvao je ministra Bogdanovića u zvaničnu posjetu Srbiji, koja bi trebalo da se realizuje u drugoj polovini februara i u okviru koje bi bio potpisan Memorandum o saradnji u oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine. Ministar Bogdanović najavio je ministarsku konferenciju posvećenu zajedničkom projektu obnove bivšeg jugoslovenskog paviljona u državnom muzeju Aušvic Birkenau, planiranu na Cetinju tokom marta, a kojoj će prisustvovati ministri kulture zemalja bivše Jugoslavije. 

Bilateralni susret sa ministarkom kulture Grčke Lidijom Koniordou otvorio je nekoliko potencijalnih tema za dalju saradnju. Prepoznata je potreba osmišljavanja konkretnog regionalnog projekta saradnje, u okviru inicijative Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope, kao najvažnije regionalne političke platforme u oblasti kulture. Ministarka kulture Grčke Koniordou istakla je važnost obezbjeđivanja dodatnih sredstava za kulturu, osobito za baštinu, te istakla da u tim okolnostima kao značajnog partnera prepoznaje privatni sektor, čije učešće prethodno mora biti strogo definisano. Ministar Bogdanović istakao je značaj razmjene eksperata za pojedine oblasti, te pozvao Grčku da omogući dolazak njihovih arheologa u Crnu Goru, kako bi razmijenili iskustva, budući da bi ekspertize Grčke značajno unaprijedile standarde Crne Gore u ovoj oblasti. Razgovarano je i o modelima saradnje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Tom prilikom, ministarka Koniordou izrazila je posebno zanimanje za mogućnost razvoja antičkog teatra i amaterizma u pozorišnoj djelatnosti. Ministri su razmijenili stavove i o priključivanju Crne Gore multinacionalnoj nominaciji mediteranske ishrane koja je upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, razgovarao je i sa ministrom kulture Republike Makedonije, Robertom Alagjazovskim. Tema susreta bilo je jačanje bilateralne saradnje, te zajedničko istupanje dvije zemlje ka fondovima međunarodnih organizacija, prije svega Evropske unije i Savjeta Evrope. Razgovarano je i o inicijativi Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope, kao i o projektu obnove bivšeg jugoslovenskog paviljona u državnom muzeju Aušvic Birkenau. Ministri su razgovarali o problemima urbanističkog pritiska na UNESCO zaštićena područja, Ohridu i Kotoru, te zajedničkom djelovanju u pravcu njihove zaštite i održivog korišćenja. 

Na sastanku sa ministarkom kulture Švedske Alis Bah Kunke, bilo je riječi o razmjeni stručnjaka u oblasti tradicionalnih zanata, sa posebnim naglaskom na obradu drveta, te mogućnost intenzivnije saradnje kroz mrežu „Kulturna baština bez granica“, čiji je Švedska pokrovitelj. 

Na marginama konferencije, ministar Bogdanović se sreo i sa novoizabranim generalnim direktorom ICCROM-a Veberom Ndorom i predstavnikom ICCROM-a, Džozefom Kingom, sa kojima je razgovarao o njihovom aktivnijem uključivanju u upravljanje procesima zaštite Prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora, ali i o ostalim pitanjima od značaja za kulturnu baštinu Crne Gore. Tokom razgovora sa zamjenikom direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO, Lazareom Eloundouom Asomom, bilo je riječi o statusu četiri lokaliteta Crne Gore koja su upisana na UNESCO Listu (Prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora, Nacionalni park Durmitor, Stećci-srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja). Gospodin Asom prihvatio je poziv ministra Bogdanovića da tokom ove godine posjeti Crnu Goru. 

Ministar Bogdanović definisao je sa potpredsjednikom Vlade i ministrom kulture Republike Poljske, Pjotrom Glinskim, aktivnosti na unapređenju bilateralne saradnje i razmjeni stručnjaka između institucija u oblasti kulturne baštine. Republika Poljska je dugogodišnji partner Ministarstvu kulture Crne Gore u obrazovanju kadrova u oblasti baštine, a potpredsjednik Glinski je u Davosu predložio i mogućnost studijskih boravaka u Poljskoj za stručnjake iz crnogorskih institucija.










   
MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?