Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šehović na Svjetskom obrazovnom forumu: Modernizovati crnogorsko obrazovanje

Objavljeno: 25.01.2018. 18:29 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović je, učestvujući na Svjetskom obrazovnom forumu, na kome je imao brojne susrete sa čelnicima obrazovanja iz zemalja regiona i šire, izložio prioritete razvoja crnogorskog obrazovanja, naglasivši da se radi na modernizaciji obrazovnog sistema, i to ne samo u tehnološkom dijelu, već i u načinu na koji se znanje usvaja i primjenjuje. 

Naime, na poziv državne sekretarke za obrazovanje Velike Britanije g-đe Rt Hon Justine Greening, ministar Šehović prisustvuje Svjetskom obrazovnom Forumu (EWF), koji se ove godine organizuje po 15. put, od 21. do 25. januara. Akcenat Foruma je, između ostalog, na razvoju sistema edukacije u doba tehnologije.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ovom prilikom, ministar Šehović je izjavio: „Riječ je o jednom od najvećih događaja u obrazovanju u svijetu. Predstavnici Ministarstva prosvjete su imali priliku da iz prve ruke čuju o izazovima zemalja u obrazovanju, ali i ostvare niz bilateralnih kontakata. Ovaj forum je, između ostalog, bio posvećen povećanju digitalne pismenosti, jer, ono što smo do sad podrazumijevali pod pismenošću, uveliko se mijenja. Stoga ću iskoristiti priliku i da podsjetim na projekat koji se realizuje u Crnoj Gori “Škole za 21. vijek”. Naime, Britanski savjet je pokrenuo novi trogodišnji program podrške za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj je obuka nastavnika i podrška, posebno u dijelu digitalnih vještina, korišćenja micro:bit računara, ali i kritičkog razmišljanja i rješavanja problema. Fokus obuke je na nastavnicima koji predaju informatiku i prirodne nauke. Takođe, škole koje su dio projekta će dobiti po 30 Micro:bit računara“, istakao je ministar.

U okviru procesa selekcije sprovedenog od strane predstavnika Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo i Britanskog savjeta, izabrano je ukupno 10 škola koje će biti dio pilot-faze ovog projekta.

Ministar je obišao i BETT show, izložbu koja predstavlja najznačajniji događaj iz oblasti tehnologija u Velikoj Britaniji, a održava se jednom godišnje. Na izložbi se mogu vidjeti najnovija dostignuća u oblasti tehnoloških inovacija u obrazovanju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Svjetski obrazovni forum je prilika da se razmijene iskustva, diskutuje o izazovima i mogućnostima u smislu obezbjeđivanja boljeg kvaliteta edukacije. Poziv za učešće je upućen ministrima širom svijeta, te se na njemu govori o prioritetima obrazovne politike u svakoj od zemalja učesnica, kao i planovima za naredni period. 

Na Forumu su organizovane i paralelne ministarske sesije i manje radne grupe, koje su se detaljnije bavile specifičnim temama, a za koje su predstavnici Ministarstva prosvjete pripremili potrebna dokumenta kako bi dali svoj doprinos diskusiji i prezentaciji svih nivoa obrazovanja u Crnoj Gori.

MINISTARSTVO PROSVJETE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?