Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Forum u Trstu: Zemljama Jugoistočne Evrope potrebna velika naučnoistraživačka infrastruktura

Objavljeno: 26.01.2018. 23:45 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke



Zemljama Jugoistočne Evrope potrebna je velika naučnoistraživačka infrastruktura kako bi razvijale istraživačke kapacitete, pokrenule transfer znanja i direktno uticale na društveni i ekonomski progres, zaključak je drugog dana naučnog Foruma u Trstu koji organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa ICTP institutom “Abdus Salam”.




Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju – RCC održao je danas predavanje na temu “Smart Growth as a corner stone of the Regional Economic Area”. Svilanović je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje Forumu, kao i otvorenu podršku Savjeta za regionalnu saradnju Inicijativi za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije.

Naučnik Mark Plesko (COSYLAB) iz Ljubljane je govorio o akceleratorima i uspješnim tehnološkim transferima u regionu. Naučnica Angela Zennaro (CERIC) održala je predavanje o vezi velikih naučnih infrastruktura sa industrijom. Trst kao grad nauke predstavio je gospodin Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne Fondacije za razvoj (FIT).
 
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Video Ministarka nauke Sanja Damjanovic na Naucnom forumu - obilazak laboratorije ELETTRA - KADROVI

Delegacija Foruma je danas posjetila i "Eletra" laboratoriju (sinhrotron treće generacije) koja se nalazi u okviru Tehnološkog naučnog parka u Bazovici blizu Trsta. Ima široku primjenu u medicini, nanotehnologiji, arxeologiji, farmaciji i drugim naučnim oblastima.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
 
Naučni forum pod naslovom ‘Forum on New International Research Facilities in South East Europe’ podržan je od strane UNESCO-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara i Međunarodne Fondacije za razvoj (FIT). Na Forumu su prvi put predstavljena idejna rješenja za obje opcije instituta, odnosno Četvrtu generaciju Sinhrotronskog izvora zračenja i Hadronsku kancer terapiju i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona.
 
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
 
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović ocijenila je u jučerašnjoj izjavi da je Forum kulminacija ogromnog truda koji smo uložili u 2017. godini na političkoj i naučnoj sceni, ted a smo pokrenuli veliki naučno - tehnološki projekat koji bi donio benefit regionu i učinio da konačno postane konkurentan ostatku Evrope.

Na Forumu je bilo više od 100 učesnika, među kojima predstavnici Evropske komisije, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara (EPS), ESFRI, istaknuti predstavnici naučne zajednice (CERN-a, HIT-a, CNAO, GSI/FAIR, DESY), kao i predstavnici naučne i poslovne zajednice Regiona.

Generalni direktor Direktorata za istraživanje i inovacije EU gospodin Robert Jan Smits, u jučerašnjem zvaničnom obraćanju učesnicima Foruma, zahvalio se ministarki Damjanović na naporima da se Inicijativa transformiše u regionalni projekat i kazao da Evropska komisija prepoznaje šta nauka može da učini za ovaj Region.

MINISTARSTVO NAUKE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?