Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Slovenija: Bošković i Katič istakli izuzetne odnose Republike Slovenije i Crne Gore na planu odbrane

Objavljeno: 31.01.2018. 20:33 Autor: mod
Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković, sastao se danas na Brdu kod Kranja sa ministarkom odbrane Republike Slovenije, Andrejom Katič.

Bošković je izrazio zadovoljstvo sadržajnom bilateralnom saradnjom, koja se konstantno unapređuje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru regionalnih inicijativa. On je ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Sjevernoatlantskoj Alijansi, kao najboljoj garanciji mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Katič je naglasila da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima, te da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje.

Između dva ministarstva odbrane potpisan je Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, kao i Sporazum o ustupanju informacionog sistema SKEV. Katič je ocijenila da će Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji dodatno unaprijediti bilateralne odnose u oblasti materijalnih resursa, dok se Bošković zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na ustupanju softvera za automatizovano praćenje stanja i protoka materijalnih sredstava.
Ministar Bošković se sastao u Ljubljani i sa predsjednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorom. Tom prilikom je istaknuta dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane.

Pahor je čestitao Crnoj Gori na značajnim uspjesima u ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva, ukazujući da je naša zemlja pozitivan primjer na Zapadnom Balkanu, kako u procesu evroatlantskih, tako i evropskih integracija. On je apostrofirao i da će Republika Slovenija nastaviti da bude pouzdan saveznik Crne Gore na njenom putu ka Evropskoj Uniji.

Cilj posjete ministra Boškovića Sloveniji je dalje unapređenje odnosa dvije zemlje, NATO saveznice, u oblasti odbrane, kao i upoznavanje sa slovenačkim iskustvom na planu zaštite vazdušnog prostora (Air Policing).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?