Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković sa privrednicima u Beranama: Želim da energiju kojom Vlada bilježi uspjehe prenesemo ove godine u Berane – zato sam ovdje

Objavljeno: 02.02.2018. 22:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković u radnoj posjeti Opštini Berane - kadrovi

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas privrednicima Berana da je Vlada u protekloj godini uspjela da stabilizuje ekonomiju i finansije, da pozicionira Crnu Goru kao petu ekonomiju u Evropi po stopi privrednog rasta, da je ostvaren odličan kontakt sa stranim investitorima i da želi da takvu energiju u ovoj godini prenese i u Berane i da je zato tu, na sastanku s privrednicima.

Podsjetivši beranske privrednike da je još preuzimajući mandat iznio stav da ljude koji se bave biznisom ne treba smatrati tajkunima i politički ih tako kvalifikovati već da ih treba smatrati onima koji doprinose razvoju naše zemlje premijer Duško Marković je obećao punu podršku privrednicima.

„Želim da budem uz one koji stvaraju novu vrijednost u Crnoj Gori bilo da zapošljavaju jednog radnika ili 500 radnika. Svi oni koji su spremni da iskoriste sve mogućnosti koje pruža Crna Gora imaće moju ličnu podršku, a istovremeno i podršku vlade i administracije. I to smo pretvorili u djelo. … svakodnevnim stvorili smo jednu pozitivnu sinergiju i razumijevanje koje nam je omogućilo da pokrenemo ekononiju i da imamo i ovaj rast. Želim da takvu energiju u ovoj godini prenesemo u Berane. Zato sam danas ovdje“ – rekao je premijer Duško Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

(Snimak 1 – 2018 02 02 - Dusko Markovic Berane – nema tajkuna nego privrednika)

https://youtu.be/IJTzDDMgZH4

Informišući privrednike o politikama Vlade, posebno u sferi ekonomije i finansija, premijer Duško Marković je rekao da su naše javne finansije prije godinu bile ugrožene, naša makroekonomska stabilnost nepovoljna, a naše investicione aktivnosti praktično zaustavljene.

 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Naši patneri, međunrodne finansijske organizacije i drugi, predlagale su nam veoma rigidne ekonomske i finansijske politike koje su imale za cilj da zaustavimo kapitalne investicije, da idemo u pravcu smanjenja javne adminsitracije, da idemo u pravcu smanjivanja ili zamrzavanja penzija i naravno smanjenje zarada ne samo u javnom nego u cijelom sektoru“ – rekao je premijer dodajući da je takve predloge odbio uprkos povoljnoj pratećoj ponudi od 300 miliona dolara u prve tri godine. Predsjednik Marković je rekao da smo se opredijelili da sami koncipiramo program reformi i da su rezultati vidljivi: budžet se puni iznad plana – naplaćeno je prošle godine 75 miliona eura više nego u 2016. godini, poboljšana je pozicija Crne Gore a u decembru 2017. godine Svjetska banka je odobrila našoj zemlji budžetsku podršku od 80 miliona eura.

Vlada ce pružiti i saradnju i pomoć privredi Sjevera

Predsjednik Vlade je rekao beranskim privrednicima da uspjeh, energiju i optimizam sa državnog nivoa sada treba prenijeti na lokalni i da za to ima osnova budući da su potencijali Berana u turizmu, energetici, drovpreradi i poljoprivredi nesporni, da je Vlada odlučna i istrajna u opredjeljenju da razvija Sjeverni region Crne Gore, da se on lično na početku mandata opredijelio da svu svoju ličnu i profesionalnu snagu ulaže u razvoj našeg Sjevera.

(Snimak 2 – 2018 02 02 - Dusko Markovic Berane – Berane imaju razvojni potencijal)

https://youtu.be/kN1V5MkpdCA

Premijer Duško Marković je posebno istakao će Vlada pružiti i saradnju i pomoć privredi Sjevernog regiona.

„Nema napretka ako ne obezbijedimo razvoj i društvenu koheziju na teritoriji čitave Crne Gore, a to znači i na Sjeveru. Ovdje postoji nesporan snažan resurs koji može da unaprijedi standard, koji može da obezbijedi da se živi prosjekom evropskog građanina“ – rekao je predsjednik Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

U reformama imamo i otpora, ali administraciju približavamo privrednicima

Premijer Duško Marković je ukazao privrednicima Berana i na otpore koji se javljaju prilikom reformi pomenuši slučaj Visoke medicinske škole i nerazumijevanje njegovog stava da ta obrazovna ustanova treba da ostane u Beranama.

(Snimak 3 – 2018 02 02 - Dusko Markovic Berane – u reformama imamo i otpora)

https://youtu.be/D9Fd7KhcCwY

„U ovom mom opredjeljenju da na Sjeveru sačuvamo sve što se može sačuvati imamo problenma. Vidjeli ste kakve sam imao probleme sa Univerzitetom da sačuvamo Visoku medicinsku školu. Važniji su mi ljudi na Sjeveru i kvalitet zdravstvene, obrazovne i svake druge politike na Sjeveru nego da li ćemo 2017. i 2018. prihvatiti svaki evropski standard, posebno ako nam za to Evropa ne daje novac. A u ovom trenutku ga daje veoma malo“ – rekao je premijer istakavši da je neophodno priblizavanje administracije privrednicima.

 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Uskoro analiza mogućnosti podsticaja i olakšica posebno za Sjever i nerazvijene opštine

Predsjednik Vlade Duško Marković je na kraju razgovora sa beranskim privrednicima rekao da Vlada radi dosta i na unapređenju društvene infrastrukture u gradu i posebno naglasio da će ubrzo zatražiti analizu mogućnosti podsticaja i olakšica posebno za Sjever i nerazvijene opštine.

(Snimak 4 – 2018 02 02 - Dusko Markovic Berane – radimo na unapredjenju drustvene infrastrukture)

https://youtu.be/XJpWdrCDwwo

Sastanku su prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda dr Zoran Vukčević.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?