Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potredsjednik vlade i ministar pravde Zoran Pažin primio predstavnike Sindikata ZIKS-a

Objavljeno: 05.02.2018. 22:28 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
  
Ministarstvo pravde je spremno da, u bliskoj saradnji sa Sindikatom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, nastavi intenzivan rad na unapređivanju uslova rada i rješavanju statusnih pitanja zaposlenih u Zavodu, saoštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima sindikalne organizacije ZIKS-a.

„Ministarstvo pravde i sindikalna organizacija ZIKS-a su na istom zadatku snaženja institucionalnih i kadrovskih kapaciteta Zavoda i unapređenja položaja zaposlenih. Imam puno razumjevanje za zahtjeve koje iznosite i zalagaću se za njihovo ostvarenje u najvećoj mjeri koju to zakonska rješenja i raspoloživi finansijski resursi dozvoljavaju,“ naveo je potpredsjednik Pažin. 

Na sastanku je dogovoreno intenziviranje rada na usaglašavanju Kolektivnog ugovora, uz ocjenu da predstavnici Ministarstva pravde izražavaju puno razumijevanje i podršku za sve argumentovane predloge predstavnika Sindikata. S tim u vezi, dogovoreno da predlog Kolektivnog ugovora bude u najskorijem roku usaglašen i upućen Ministarstvu finansija, budući da će određena rješenja iz ovog propisa biti uslovljena raspoloživim finansijskim sredstvima.

U dijelu rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u Zavodu, Potpredsjednik Pažin je prihvatio inicijativu Sindikata da se što prije izvrši raspodjela stanova koji su namijenjeni zaposlenima u Zavodu i da se ne čeka na njihovu punu adaptaciju, već da potrebni radovi budu obavljani paralelno sa raspodjelom stanova zaposlenima.

Ukazano je, takođe, da tri predstavnika zaposlenih u ZIKS-u, koji su članovi Sindikata, već učestvuju u radu Radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, što zaposlenima u Zavodu već obezbjeđuje visok stepen učešća u kreiranju zakonskih rješenja koja se odnose na njihova statusna pitanja. Nakon primjedbe predstavnika Sindikata da navedeni članovi Radne grupe nisu formalno delegirani od strane Sindikata, prihvaćeno je da sastav Radne grupe bude proširen, uključivanjem, pored tri člana radne grupe iz reda zaposlenih u ZIKS-u, i zvaničnog predstavnika ili predstavnice sindikalne organizacije.

U okviru razgovora o kadrovskim potencijalima i popunjenosti radnih mjesta u Zavodu, ukazano je na činjenicu da je u ZIKS-u trenutno zaposleno 490 službenika, od kojih su oko 85% službenici obezbjeđenja. Saopšteno je da su, shodno povećanju sredstava za zarade zaposlenih koje je obezbijeđeno Zakonom o budžetu za 2018. godinu, u toku postupci za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme još 29 zaposlenih, kao i da se tokom godine planira zapošljavanje dodatnih 12 službenika, nakon čega će popunjenost radnih mjesta u Zavodu premašiti 92%. Potpredsjednik je ukazao da će se, kroz nastavak procesa zapošaljavanja i stručnog osposobljavanja pripravnika i zaposlenih, aktivno raditi na jačanju kadrovske popunjenosti, ali i osposobljenosti i stručnosti zaposlenih u Zavodu.

U cilju kontinuiranog praćenja aktivnosti na unapređenju statusnog položaja i uslova rada zaposlenih u Zavodu, dogovoren je skori ponovni susret potpredsjednika Vlade i ministra pravde sa predstavnicima Sindikata. S tim u vezi, zajednički je konstatovano da nije tačna interpretacija, koja je plasirana u javnosti, da su predstavnici Sindikata godinu i po dana bezuspješno pokušavali da dobiju prijem kod potpredsjednika Vlade i ministra pravde, budući da je današnji sastanak upriličen svega nekoliko dana nakon što je zatražen.
  
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?