Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković o Strategiji EK: CG može u EU i prije 2025. godine

Objavljeno: 07.02.2018. 00:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je, da danas objavljena Kredibilna strategije za proširenje za Zapadni Balkan predstavlja značajan dokument jer prvi put, kroz definisanje vremenskog okvira, Zapadni Balkan dobija poruku da će biti formalni i integralni dio Evrope, sa perspektivom sledećeg proširenja do 2025. godine, pri čemu je izrazio uvjerenje da Crna Gora može postati članica Evropske Unije i prije tog roka.

„Za Crnu Goru, kao trenutno najnapredniju zemlju sa najviše otvorenih poglavlja, ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se naša zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u okviru vremenskog okvira 2025, kao kredibilnog roka u kojem možemo biti spremni za članstvo. I ukoliko ostvarimo adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije“ – rekao je premijer Marković na konferenciji za medije organizovanoj neposredno nakon što je Evropska komisija predstavila Strategiju pred Evropskim parlamentom.
 
Premijer je konstatovao da Strategija predstavlja pozitivan signal u sadašnjem trenutku kada je regionu potrebna jasna poruku da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana kredibilna i živa.
 
„Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je poruka jasna. Mi ćemo biti dio Evropske unije“ – poručio je predsjednik Marković.
 
Ocjenjivanje napretka svake države ponaosob

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio važnim to što dokument Evropske komisije potvrđuje konzistentnost u stavu Evropske unije da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, što ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. „Kroz čitav dokument je to više puta ponovljeno i to je ono što pozdravljamo“ - rekao je Premijer.

Predsjednik Marković je ocijenio važnim dijelom dokumenta konkretne planove koje će EU sa svoje strane uraditi kako bi se pripremila za nove članice, kao i konkretne predloge kako da se olakša proces koordinacije, finansiranja programa i učešća zemalja Zapadnog Balkana u politikama i programima Unije i prilagode se objema stranama, u zajedničkom interesu.

„Mi u Crnoj Gori ovu strategiju doživljavamo kao podsticaj da nastavimo s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju vitalnih reformi, kako bi zaokružili svoju političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju. Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku i prije njegove gornje granice, mi znamo šta je moguće sa naše strane, jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet“ – zaključio je predsjednik Vlade, poručivši da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih susjeda.

Ambasador Orav: Debata treba da se odvija u Parlamentu

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav istakao je da je Strategija EU za Zapadni Balkan veoma povoljna po Crnu Goru, Vladu, opoziciju, civilno društvo i sve građane.

„Crna Gora je prepoznata u Strategiji kao zemlja predvodnica. Ukoliko Crna Gora želi da napreduje brže, naravno da postoji mogućnost da se ide brže.“ – rekao je ambasador Orav.

Iako je mnogo toga već urađeno, naveo je Ambasador i dodao da predstoji veliki posao i da su potrebne reforme u mnogim oblastima, naročito u oblastima vladavine prava, medijskih sloboda, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pravosuđa i temeljnih prava.

„Kako bi se svi ovi ciljevi realizovali neophodan je politički dijalog. Odgovornost je na svim političkim akterima da se angažuju konstruktivno u okvirima demokratskog procesa i da potvrdim ono što je Evropska unija mnogo puta već iznijela politička – debata treba da se odvija u Parlamentu.“ – poručio je šef Deleagcije EU u našoj zemlji.
 
Komentarišući na zahtjev novinara odnos procjene EU da 2025. godina predstavlja ambiciozan rok za članstvo i ocjene premijera Markovića da to može biti i ranije, ambasador Orav je rekao:
 
„Da, ti rokovi su prilično ambiciozni, ali ukoliko pristupimo sa nekim dvosmislenim tumačenjem ništa neće biti učinjeno. Dakle, nemojte da se fokusiramo na godine, hajde da se fokusiramo na domaći zadatak. Radite posao, kažite nam što ste uradili, pokažite da napredujete i za nas će biti nemoguće da vas ne prihvatimo“.
 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
 
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?