Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i evropski komesar Han: Pomoć EU značajno doprinosu povezivanju ZB i njegovoj integraciji u EU

Objavljeno: 09.02.2018. 22:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


Predsjednik Vlade Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han ocijenili su danas u Podgorici prilikom obilaska željezničke infrastrukture koja se rekonstruiše bespovratnim i kreditnim evropskim sredstvima, da pomoć Evropske unije značajno doprinosi povezivanju regiona Zapadnog Balkana, njegovom bržem razvoju i integrisanju u Evropsku uniju.

„Zadovoljstvo mi je što je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas u Podgorici i što ćemo imati priliku da razmijenimo mišljenje o Strategiji za Zapadni Balkan i podršci koju Evropska unija i države članice pružaju Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona na njihovom evropskom putu. Pozdravljam i prisustvo šefice kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, gospođe Negre. Ovo je odličan primjer saradnje između Vlade Crne Gore, EIB i Evropske komisije koji rezultiraju ovako uspješnim projektima. Osim političke, ekspertske i tehničke podrške Evropska unija pruža i značajnu finansijsku podršku i upravo najveći dio tih sredstava dolazi iz Zapadnobalkanskog investicijskog okvira kojim Unija pomaže saobraćajnu i energetsku povezanost u regionu, kao važne karike ekonomskog razvoja i društvenog napretka. Osim nemjerljivog značaja za privredni i ukupni razvoj crnogorskog društva, unapređenje saobraćajne infrastrukture igra važnu ulogu u povezivanju s regionom i državama članicama Evropske unije. Kroz ovakvu vrstu podrške, posebno kroz inicijative poput Berlinskog procesa, EU doprinosi bržem razvoju regiona, efikasnijem i kvalitetnijem ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja i našem snažnijem integrisanju u Evropsku uniju“ – rekao je premijer Duško Marković.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Crnoj Gori najviše po agendi povezivanja

I predsjednik Marković i komesar Han posebno su ovom prilikom istakli da je Crna Gora, u odnosu na ostale države Regiona, privukla najveća sredstva po agendi povezivanja država regiona.

„Pored projekta koji smo danas posjetili, EU je opredijelila dodatnih 10 miliona eura za projekte tehničke podrške pripremi projektne dokumentacije u okviru Zapadnobalkanskog Investicionog Okvira i 20 miliona eura za izvođenje radova na unapređenju infrastrukture u oblasti željezničkog saobraćaja.“ – rekao je predsjednik Vlade.

Projekat „20+20“ obuhvata pet komponenti: zamjenu signalno-sigurnosnog sistema na Željezuničkoj stanici stanici Podgorica; kao i rekonstrukciju prioritetnih kosina; prioritetnih betonskih mostova;, prioritetnih tunela i nadzore nad radovima za svaku komponentu ponaosob na pružnom pravcu Bar – Vrbnica.

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) potpisala je 20. marta 2017. godine ugovor o finansiranju projekta i to korišćenjem novog metodološkog okvira Zapadnoevropskog investicionog okvira koji je Evropska komisija odobrila i podržala sa po 20 miliona eura bespovratnih sredstava i kredita Evropske investicione banke.

Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je pozdravivši sve prisutne, podjetio da je prije tri dana usvojena Startegija za Zapadni Balkan, Čiji je cilj podrška svim zemljama Zapadnog Balkana u smislu njihovih evropskih aspiracija.

„Ono što mi sada radimo je da kao Evropska unija investiramo u razvoj naših budućih članica, tako da građani Crne Gore imaju priliku da vide šta je pozitivni uticaj odnosno ta dodata vrijednost svih ovih napora koje ulažemo“ – rekao je Han.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Kako je naveo, najmanje 3 od 6 prioritetnih oblasti iz Startegije za Zapadni Balkan vezane su za ovaj konkretan projekat, a to su: povezanost, ekonomski razvoj i unapređenje, odnosno dovršavanje procesa pomirenja u regionu.
„Nadogradnja, odnosno rekonstrukcija željezničke infrastrukture snažan je doprinos tim zajedničkim cilejvima. Meni je veliko zadovoljstvo i čast što sam danas imao prilike da učestvujem u ovom događaju kojim otvaramo projekat“, poručio je komesar i poželio uspjeh u izvođenju projekta.

Podjetio je da EU ostaje posvećena ostvarivanju punopravnog članstva Crne Gore u EU.

„Želim još jednom da istaknem posvećenost EU neophodnoj modernizaciji transevropskih infrastrukturnih veza kako putnih, tako i željezničkih, ali i drugim inicijativama koje za cilj imaju podizanje životnog standarda, odnosno kvaliteta života, kao ovdje, tako i u regionu. Tako da smo u svrhu implementacije svih neophodnih aktivnosti opredijelili dodatna sredstva u iznosu od 500 miliona eura za naredni trogodišnji period... U tom smislu želim nam svima uspjeh i određenu dozu sreće koja će nam svakako biti neophodna, uvjeren da Crna Gora može postići i ostvariti ciljeve koje je sama sebi postavila. Tako da evropska perspektiva je jasna i nemojte imati sumnje u našu posvećenost u tom smislu. Rekao bih da je ta perspektiva sjajna za Crnu Goru, a svakako treba se fokusirati na ono što su neophodne mejre i aktivnosti kako bismo zajednički ostvarili taj cilj, a to je Crna Gora kao punopravna članica EU“ – zaključio je komesar Han.

Šefica kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre istakla je da nakon uspješno ugovorenih radova prije manje od godinu dana, danas se sa zadovoljstvom obilježava početakl implementacije ovog važnog dijela projekta.

„Nakon usvojene evropske Strategije za Zapadni Blakan ove nedelje, radujemo se da u budućnosti još više doprinesemo procesu integracija, kombinovanjem naših finansijskih instrumenata sa budžetom EU, za dugotrajan i održiv razvoj, podstičući tako i potrebne investicije privatnog sektora... Ulaganjem u unapređenje željezničkih veza zajedno sa našim partnerima iz Crne Gore, kao i iz EU, doprinosimo sigurnijim, čistim, bližim transportnim vezama koje će povezati stanovnike ove zemlje sa svojim susjedima, ali i sa EU“ – poručila je Negre.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?