Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković na sastanku NAC u Briselu: Prilika da Crna Gora predstavi rezultate ostvarene u prethodnom periodu

Objavljeno: 14.02.2018. 20:16 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se danas i sjutra održava u sjedištu Alijanse u Briselu.

Sastanak je prilika da Crna Gora predstavi rezultate ostvarene u prethodnom periodu, kao i aktivnosti koje naša zemlja sprovodi na planu suočavanja sa zajedničkim izazovima savremenog bezbjednosnog okruženja. Ministar Bošković je naveo da članstvo u NATO prati nastavak ozbiljne reforme kompletnog sektora bezbjednosti Crne Gore, istakavši da ćemo i u narednom periodu odgovorno pristupiti realizaciji daljih aktivnosti na planu integrisanja nacionalnog sistema odbrane u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse. 

Ministar Bošković je naglasio značaj usvajanja novog modela NATO komandne strukture, koja će, kako je naglasio, doprinijeti uspješnijem i efikasnijem funkcionisanju Alijanse u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima. Ministar je istakao uvjerenje da novi model omogućava viši nivo fleksibilnosti, što će doprinijeti brzini reagovanja na sve vrste potencijalnih bezbjednosni prijetnji. Bošković je pozdravio napredak koji je ostvaren u oblasti jačanja koncepta odbrane i odvraćanja, te istakao da će Crna Gora, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, aktivno podržati zajedničke napore Alijanse kada je u pitanju projektovanje stabilnosti van granica evroatlantske zajednice. 
 
Jedna od tema na ministarskoj agendi bila je i implementacija mjera iz Zajedničke deklaracije NATO i EU. Naglašen je značaj intenziviranja saradnje ove dvije organizacije, kako bi se izbjeglo dupliranje napora u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove. 

Sastanak je ujedno i prilika za pripremu za predstojeći Samit koji će se u julu održati u sjedištu NATO.

Sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja nastavlja sa radom sjutra, u sjedištu Saveza u Briselu.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?