Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Kosovu: Podrška Crne Gore evropskoj i evroatlantskoj integraciji Kosova i unapređenje odnosa u korist građana obiju država

Objavljeno: 15.02.2018. 02:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
    
   
   
   
 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Republike Kosovo Ramušem Haradinajem izrazio zadovoljstvo mogućnosću da u ime crnogorske Vlade još jednom potvrdi snažno prijateljstvo između Kosova i Crne Gore i privrženost Crne Gore da već dobre međususjedske i bilateralne odnose unapređuje u korist građana Kosova i Crne Gore.

„Došli smo u prijateljsku posjetu dobrom i prijateljskom susjedu. Mi želimo da u budućnosti podržimo Kosovo na njegovom putu u evropske i evroatlantske integracije. Crna Gora kao članica NATO –a i zemlja koja je odmakla u procesu pregovora sa Evropskom unijom želi da svoje iskustvo podijeli sa vama i sa vašom Vladom i sa vašom zemljom i da to iskustvo doprinese bržem toku evropske i evroatlanske integracije“ – poručio je premijer Marković.

Istakao je da je na današnjem sastanku sa premijerom Haradinajem razgovarao i o načinima da se dobri međudržavni i susjedski odnosi oplemene kvalitetnom ekonomskom saradnjom.

„I jedna i druga zemlja zaslužuju da budu više razvijene, a da njihovi građani žive bolje. I Kosovo i Crna Gora imaju nesporne razvojne resurse i spremni smo da uradimo sve da naše potencijale stavimo u funkciju razvoja naših zemalja i kvaliteta života njihovih građana“ – rekao je predsjednik Vlade.

U tom kontekstu, premijer Marković je naveo da je predložio da se veoma brzo uspostavi saradnja dvije Privredne komore, da resorna ministarstva potpišu odgovarajuće sporazume o ekonomskoj i drugim oblicima saradnje i da se posebna pažnja posveti razvoju infrastrukture kao ključne osnove za brži ekonomski razvoj i nova radna mjesta i na Kosovu i u Crnoj Gori.

„Kvalitet infrastrukture koje povezuje Kosovo i Crnu Goru je nezadovoljavajuć. Mi želimo u Crnoj Gori da damo snažan podsticaj da unaprijedimo infrastrukturu koja će nas približiti, koja će naše građane učiniti bližim, koja će nam omogućiti da lakše dolazimo jedni do drugih, da naše potencijale, vrijednosti, kulture učinimo dostupnim jednoj i drugoj zemlji, ali istovremeno da naše ekonomije podignemo na veći nivo. Dakle, projekti infrastrukture će biti u vrhu ekonomske agende Vlada kada je u pitanju saradnja sa Kosovom“ – rekao je premijer Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Predsjednik Vlade je izrazio zahvalnost premijeru Haradinaju i na podršci i razumijevanju kada je u pitanju položaj crnogorske zajednice na Kosovu:

„Vjerujem da ćemo uskoro imati i obezbijeđenu ustavnu poziciju crnogorske zajednice, ali želim posebno da Vam zahvalim što ste Vi lično i Vaša Vlada usvojili Strategiju koja omogućava kvalitetniju i bržu reintegraciju crnogorske zajednice u društveni ukupni život Kosova i naravno što će ta Strategija omogućiti usvajanje Akcionog plana, koji će biti potrebna mjera za crnogorsku zajednicu na Kosovu, da ostvare svoja prava i da doprinose razvoju Kosova i njegovoj ukupnoj društvenoj i socijalnoj koheziji“.

Premijer Marković je na kraju obraćanja javnosti poručio da Crna Gora sa Kosovom nema problema i izrazio uvjerenje da će otvorena pitanja biti riješena na kvalitetan način.
  
„Mi imamo neka otvorena pitanja. Danas smo razgovarali i o tim otvorenim pitanjima i vjerujem da ćemo u vremenu koje slijedi u duhu našeg zajedničkog interesa, u duhu našeg prijateljstva, u duhu potreba građana jedne i druge države naći kvalitetan odgovor i na ta otvorena pitanja. Dakle, želim vam svako dobro, želim Kosovu ukupan i snažan napredak. Želim Kosovu brzu evopsku i evroatlantsku integraciju. Crna Gora je tu da podrži te vaše težnje. Crna Gora je tu da zajedno bude sa vama u ostvarivanju te težnje i naravno vjerujem da će sve to doprinijeti ukupnom dobru našim državama, ali istovremeno i našim građanima. Čast mi je što sam prvi predsjednik Vlade poslije nezavisnosti koji je posjetio vašu zemlju“.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare zahvalio premijeru Markoviću na posjeti i izrazio uvjerenje da će odnosi Crne Gore i Kosova biti primjer za dobre odnose među regionu.

„Danas Vlada Kosova, ja i narod Kosova imaju posebnu čast da nam je u prvoj posjeti koja je istorijska imamo crnogorskog premijera, gospodina Duška Markovića sa delegacijom. Ova posjeta svedoči da narodi Crne Gore i Kosova nisu samo susjedi nego su i narodi koji se vole i koji žele da zajedno putuju na evropskoj perspektivi i evroatlanstkom putu. Ti dobri odnosi koje potvrđuje ova posjeta i sva dešavanja koja će se desiti između naših zemalja u narednom periodu duboko sam uvjeren da će biti dobar primjer za dobre odnose među svima nama u regionu“ – poručio je premijer Haradinaj.

Premijer Marković: Vjerujem u jasnu namjeru kosovske Vlade da popravi položaj crnogorske zajednice

Odgovarajući na pitanje novinara o statusu crnogorske zajednice na Kosovu, premijer Marković je izrazio uvjerenost u jasnu namjeru kosovske Vlade da na bazi donijetih dokumenata popravi njihov položaj i pozvao predstavnike i građane crnogorske zajednice na Kosovu da vjeruju kosovskoj Vladi i da vjeruju u kvalitetnu budućnost odnosa dviju država i po ovom pitanju.

Predsjednik Marković je, u odgovoru na pitanje o demarkaciji granične linije, ponovivši zvanične stavove Crne Gore, naglasio: „Crna Gora želi da, kao dobar susjed, kao prijatelj, pomogne da se to pitanje razriješi, da dođemo do sporazuma o državnoj granici. Mi ne želimo da u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem... U nastavku dijaloga tražićemo najbolja rješenja kako bi imali ratifikovan Sporazum i kako bi Kosovo na taj način dobilo novu, veliku priliku kada je u pitanju evropska integracija.“

Na interesovanje medija o slanju dva oficira Vojske Crne Gore u komandu NATOA-a pri Misiji KFORA-a, premijer je ocijenio da je to odgovornost Crne Gore da doprinosi regionalnoj stabilnosti, miru i razumijevanju. „To je i dokaz da je Crna Gora spremna da preuzme odgovornost koja proizilazi iz članstva u NATO-u...To je poruka mira, to je poruka uspružene ruke regionu da obezbijedimo razumijevanje, da obezbijedimo solidarnost, da obezbijedimo stabilnost kao vrijednost koja nam je neophodna za ukupni napredak.“

Premijer Haradinaj: Na Kosovu postoji jedinstvo da se poštuje pozicija i zahtjevi crnogorske zajednice

Predsjednik Haradinaj je na pitanje novinara u vezi statusa crnogorske zajednice koja živi na Kosovu, istakao da su neki zahtjevi već ispunjeni i da je kosovska Vlada već usvojila strateški dokument.

„Na Kosovu postoji jedinstvo da se poštuje pozicija i zahtjevi crnogorske zajednice na Kosovu. Postojala je spremnost odavno da se odobri jedna ustavna pozicija crnogorske zajednice. Kašnjenja nisu rezultat suprotstavljanja toj poziciji, više je bilo pitanje koje traži dvije trećine i promjenu jednog člana Ustava, ali ima napretka u tom pravcu“, dodao je premijer Haradinaj.
On je potvrdio da je vođen razgovor i o temi demarkacije i naglasio da postoji dobra volja da se pronađe izlaz iz postojeće situacije.
  
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?