Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Okončan sastanak NAC: Bošković sa kanadskim i hrvatskim kolegom, Sajanom i Krstičevićem

Objavljeno: 15.02.2018. 17:41 Autor: mod
Danas je u sjedištu Alijanse u Briselu okončan dvodnevni sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja.

Drugog dana sastanka, ministri su analizirali do sada ostvarene rezultate po pitanju jačanja kolektivne odbrane Saveza. Konstatovan je evidentno značajan napredak po pitanju implementacije odluka donijetih na samitima u Velsu i Varšavi. Na sastanku je bilo riječi i o daljoj realizaciji pojedinačnih aktivnosti predviđenih konceptom odbrane i odvraćanja.

Na marginama sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO, ministar Bošković je imao odvojene susrete sa ministrom nacionalne odbrane Kanade, Hardžitom Sajanom i ministrom odbrane Republike Hrvatske, Damirom Krstičevićem

U razgovoru sa kanadskim kolegom, Bošković se zahvalio sagovorniku na sveobuhvatnoj pomoći koju je Ministarstvo nacionalne odbrane Kanade pružilo Crnoj Gori u okviru sprovođenja neophodnih reformi koje su rezultirale punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi. On je izrazio očekivanje da će se bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade, kao zemalja saveznica, još značajnije produbiti. Sagovornici su razmotrili konkretne modalitete njenog razvoja, posebno u domenu zajedničkog učešća u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku (eFP – Enhanced Forward Presence), u sastavu borbene grupe u Letoniji, u kojoj Kanada ima ulogu vodeće nacije.

Bošković i Krstičević su izrazili zadovoljstvo sadržajem i kvalitetom odnosa dvije zemlje na planu odbrane, sa posebnim akcentom na školovanje crnogorskih kadeta i obuke profesionalnih vojnih lica u Republici Hrvatskoj, na zajedničko učešće u NATO misiji Odlučna podrška u Avganistanu, te u okviru Američko-jadranske povelje. Pozitivno je ocijenjena dinamika kojom se rješavaju aktuelna pitanja u bilateralnim odnosima između Crne Gore i Hrvatske i konstatovano da će dvije države nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja.

mod


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?