Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović i ministar zdravlja Hrapović otvorili novu ambulantu u Berima: Dostupnost zdravstvene zaštite za stanovnike i seoskih područja

Objavljeno: 15.02.2018. 22:32 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić svečano su danas otvorili objekat mjesne ambulante Doma zdravlja Podgorica u selu Beri.

Objekat, koji je rekonstruisan i opremljen iz sredstava stanovnika Mjesne zajednice Beri i u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica, biće na raspolaganju za zdravstvene usluge mještanima Beri i okolnih sela. Ambulanta u Berima nosiće ime dr Blažimira Ćetkovića, uglednog ljekara sa ovih prostora, priznatog crnogorskog stručnjaka, čime se odaje trajno poštovanje njegovom liku i djelu, nasljeđu i tradiciji, ali i javnom sistemu zdravstva. U ime svih mještana donatorima i izvođačima radova zahvalio se predsjednik MZ Beri Luka Bojanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je projekat izgradnje ambulante za mještane Bera i okolnih sela projekat koji je nastao kao rezultat zajedništva i pregalaštva velikog broja ljudi dobrih energija, dobre organizacije mjesne zajednice i opredijeljenosti koja se kreira u sklopu ukupne zdravstvene zaštite sa nivoa Vlade i Doma zdravlja Podgorica. Simović je kazao da je kao rezultat tog zajedništva i pregalaštva danas otvorena ambulanta, koja će značiti dobro svim mještanima Bera i okolnih sela.  

„Ovaj današnji projekat ima i poruku sjećanja na one koji su ostavili vrijedan trag u oblasti u kojoj su radili kao što je to radio pokojni uvaženi doktor Ćetković, i ja mislim da zbir svega toga daje nam za pravo da budemo svi zajedno zadovoljni zbog ovog projekta i da čestitamo svim pregaocima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji“, poručio je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović istakao je da otvaranje zdravstvenih objekata u seoskom području znači da se sistem primarne zdravstvene zaštite širi i na ruralnom području i postaje pristupačniji i dostupniji svima koji žive u tim krajevima, a samim tim znači i sigurniji i kvalitetniji život svih građana Crne Gore. “Otvaranjem zdravstvene ambulante u Berima stvaraju se uslovi za širenje i unapređenje primarne zdravstvene zaštite na ovom području i to kroz povećanje učestalosti prisustva tima izabranog doktora, kao i uvođenje novih usluga potrebnih domaćinstvima koji stalno žive na ovom području. Zdravstvena zaštita na seoskom području imperativ je Ministarstva zdravlja, tako da ćemo i ubuduće, primjereno mogućnostima, unapređivati zdravstvenu zaštitu stanovnika ruralnih područja, čime Vlada Crne Gore šalje jasnu poruku građanima Crne Gore, koji žive i privređuju na seoskom području, da će se odgovorno i predano raditi na stvaranju uslova za unapređenje kvaliteta njihovog života, na svakom dijelu teritorije naše države”, poručio je Hrapović.

MPRRMPRR

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić istakao je da se zahvaljujući inicijativi i akciji stanovnika ovog kraja dobijen savremen, adekvatno uređen i opremljen prostor, a da je zdrsvatveni sistem obezbijedio profesionalan i stručan kadar. On je kazao da će, obzirom na rastući broj stanovnika ovog kraja, Dom zdravlja odreagovati u skladu sa tim potrebama, te da će ambulanta u Berima imati i adekvatno radno vrijeme i zaposleni kadar.

“Svi stanovnici Glavnog grada imaju realna očekivanja od zdravstvenog sistema, da imaju dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svakom trenutku i svakom mjestu, kako u gradu, tako i u udaljenijim mjestima opštine”, kazao je Kavarić.

On je reko da je ambulanta u Berima, nakon Lijeve Rijeke i Ubala, treći po redu potpuno novi objekat koji su građani, u saradnji sa Domom zdravlja, izgradili i priveli namjeni, na dobro stanovnika u tim područjima. Kavarić je dodao da se četvrti po redu takav objekat, završava na Zlatici.

MPRRMPRR

Simović pozvao mještane Bera da iniciraju i druge zajedničke projekte

Potpredsjednik Simović je u posebnom obraćanju okupljenim brojnim mještanima Bera kazao da je unapređenje svih servisa građanima jedan je od ključnih prioriteta Vlade, posebno u ruralnim područjima. 

Simović je kazao da će Vlada nastaviti da kreira i podržava projekte kojima se unapređuje kvalitet života na selu, dostupnost svih usluga od značaja za lokalno stanovništvo, kao i projekte i preduzetničke ideje u pravcu daljeg razvoja sela.

“Posebna mi je obaveza da, kao ministar poljoprivrede, ukažem na programe podrške u oblasti poljoprivrede, koji su i ove godine značajno uvećani i prošireni. Izdašna finansijska sredstva iz nacionalnog budžeta i budžeta naših EU partnera obezbijeđena su za podršku svim oblastima poljoprivrede, od početnika do iskusnih proizvođača koji žele da unaprijede svoju konkurentnost i obim proizvodnje”, kazao je Simović.

MPRRMPRR

On je pozvao mještane da pokrenu inicijative i za druge projekte koji će im donijeti bolji kvalitet života i uslove za razvoj preduzetničkih ideja, koje će Vlada podržati kroz brojne programe podrške. Posebno se osvrnuo na mogućnosti koje nudi Agrobudžet, kao i projekti koje Vlada u toj oblasti realizuje sa međunarodnim partnerima, kao što su EU i Svjetska banka.

Kabinet Potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem 

 

Video: Izjava potpredsjednika Vlade Milutina Simovića

Video: Izjava ministra zdravlja Kenana Hrapovića

Video: Izjava direktora Doma zdravlja Podgorica dr Nebojše Kavarića

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?