Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Planirane izmjene zakona o RTCG obezbijediće čvršće garancije pune nezavisnost javnog servisa

Objavljeno: 19.02.2018. 19:37 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Video: Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin sa predstavnicima nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora - kadrovi

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin upoznao je danas predstavnike nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora, predsjednika Savjeta RTCG Vladimira Pavićevića, generalnu direktoricu RTCG Andrijana Kadiju, predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranka Vujovića i direktora AEM-a Abaza Džafića, sa osnovnim intencijama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, aktivnosti koja je Programom rada Vlade planirana za četvrti kvartal 2018. godine.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da Vlada želi da, kroz aktivno učešće RTCG, AEM, kao i šire zainteresovane javnosti, i uz podršku najrelevantnijih međunarodnih adresa, predloži Skupštini kvalitetnija zakonska rješenja, koja će obezbijediti čvršće garancije pune nezavisnosti javnog servisa.

„Želimo snažan i kredibilan javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa. Takav javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, nasušna je potreba Crne Gore,“ naglasio je Potpredsjednik.

Ukazao je da Vlada nema nikakvu zakonsku mogućnost da reaguje u odnosu na situaciju u RTCG, osim da iskoristi svoju ustavnu nadležnost i predloži Skupštini novo zakonsko rješenje koje će biti pouzdanija zaštita nezavisnosti javnog servisa.

„Moj poziv vama i široj stručnoj javnosti jeste – hajde da zajedno dođemo do boljih zakonskih rješenja, po najvišim međunarodnim standardima, i da osiguramo da RTCG bude mjesto istinske novinarske nezavisnosti i profesionalizma, lišeno bilo kakvih neprimjerenih uticaja,“ saopštio je potpredsjednik Pažin predstavnicima RTCG i AEM.

Poručio je, takođe, da treba razmisliti i o modelu u kojem bi izbor Savjeta RTCG bio izmješten iz Skupštine.

Čelnici savjeta i menadžmenta RTCG i AEM pozdravili su opredjeljenje da izmjenama Zakona o RTCG pristupi kroz široki društveni dijalog i na bazi najviših međunarodnih standarda. U tom smislu, izrazili su spremnost da daju puni doprinos ovom značajanom procesu.

Potpredsjednik Pažin je izrazio očekivanje da će Savjet RTCG ubrzo dati saglasnost na tekst Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020, nakon što je radni tim Vlade prihvatio svih osam amandmana koji su predloženi od strane RTCG. Vlada, poručio je, podržava stavove radnog tima i spremna je da i zvanično potvrdi tekst Ugovora sa svim izmjenama do sada predloženim od strane javnog servisa.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?