Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konstitutivna sjednica Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u CG: SZO podržava usklađivanje poreskih politika ZB

Objavljeno: 21.02.2018. 20:46 Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u Crnoj Gori ocijenio je na konstitutivnoj sjednici održanoj danas da Vlada Crne Gore ima jasnu viziju i strategiju suzbijanja i smanjenja hroničnih nezaraznih bolesti i da treba da nastavi realizaciju politika u segmentu javnog zdravstva koje su definisane Master planom razvoja zdravstva do 2020. godine.

Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, usvojen je Poslovnik o radu Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u Crnoj Gori i određeno je da Nacionalnim savjetom dalje rukovodi potpredsjednijk Savjeta, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku u finansijski sistem, Milutin Simović. Za sekretarku Savjeta imenovana je načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i međunarodne ugovore u Ministarstvu zdravlja Mirjana Đuranović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Žužana Jakab i direktor SZO-ovog Odjeljenja za nezarazne bolesti dr Gauden Galea, predstavljena je Studija o dugoročnim zdravstvenim i ekonomskim efektima implementacije fiskalnih mjera s ciljem smanjivanja prevalencije pušenja i gojaznosti u Crnoj Gori sa preporukama.

Studija je pokazala na primjeru više analiziranih država da povećanje poreza i akciza na duvanske proizvode i zaslađene napitke značajno smanjuje potrošnju tih artikala i direktno doprinosi poboljšanju zdravlja stanovništva.

Savjet je usvojio preporuke iz Studije koja je ukazala na neophodnost efikasne primjene Zakona o zabrani pušenja, kao snažnog opredjeljenja Vlade, i cijelog društva i na potrebu da Ministarstvo zdravlja sa svim javnim zdravstvenim ustanovama, a posebno Institutom za javno zdravlje, aktivnije radi na prikupljanju, obradi i prezentaciji podataka o hroničnim nezaraznim bolestima, kako bi se Studija upotpunila: podacima o „neformalnim plaćanjima“, tzv. „plaćanjima iz džepa“ građana; podacima o troškovima liječenja pacijenata koji se šalju van Crne Gore i podacima o tzv. sekundarnim pušačima.

Studija, koju je predstavio dr Galea, pokazala je, među ostalim, da bi bez promjene prevalencije pušenja broj uživalaca duvanskih proizvoda u Crnoj Gori bio uvećan sa današnjih 38 odsto odraslih građana na 52 odsto odraslih do 2035. godine. Pri tome se pokazalo da bi, u slučaju izostanka intervencija, većinu uživalaca duvanskih proizvoda činile žene.

Takođe se pokazalo da bi implementiranjem predviđenih politika akciza do 1. januara 2020. godine, u Crnoj Gori trebalo da bude spriječen nastanak 3.397 novih slučajeva bolesti vezanih za pušenje do 2035. godine. Studijom je utvrđeno da smanjenjem prevalencije pušenja do nivoa koje preporučuje SZO do 2025. godine, Crna Gora štedi dodatnih 443.100 eura za direktne troškove zdravstvene zaštite do 2025. godine odnosno 6,62 miliona eura do 2035. godine.

Studija, koju je predstavio dr Galea, pokazala je, među ostalim, da su mjere koje je Crna Gora preduzela od 2010. do 2012. godine na smanjenju pušenja dale dobre rezultate kao i da porez na zaslađene napitke u iznosu od 20% u 2018. godini sprječava nastanak 13.647 novih slučajeva bolesti vezanih za gojaznost do 2035. godine, a da će biti ušteđeno 3,6 miliona eura u pogledu direktnih troškova zdravstvene zaštite.

U Studiji je iznijeta procjena da ukupna ušteda na liječenju direktnih posljedica uživanja duvanskih proizvoda i zaslađenih pića uz uračunate sačuvane ljudske živote do 2035. godine u Crnoj Gori uspješnim implementiranjem politika iznosi kumulativno do pola milijarde dolara.

Regionalna direktorica SZO za Evropu ocijenila je da Crna Gora drži lidersku poziciju u regionu Zapadnog Balkana kada je riječ o sprovođenju politika u vezi sa preporukama iz Studije pri čemu je istakla da odlučnost Vlade Crne Gore i interesorna saradnja treba da bufu primjer za druge zemlje.

Na sjednici je ukazano na potrebu usklađivanja poreskih i akciznih politika država regiona u oblasti duvanskih proizvoda i zaslađenih pića. Svjetska zdravrstvena organizacija je iskazala spremnost na pomoć u koordinaciji politika država regiona u ovoj oblasti nakon što Crna Gora kao lider u ovoj oblasti bude pokrenula odgovarajuću inicijativu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?