Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Sekulić u Londonu: Energetski razvoj bazirati na upotrebi obnovljivih izvora energije po tržišnim principima

Objavljeno: 26.02.2018. 22:47 Autor: Ministarstvo ekonomije
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Crna Gora je odlučna ne samo da ispuni svoj nacionalni cilj od 33% finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, već i da svoj dalji energetski razvoj gradi na bazi korišćenja obnovljivih izvora energije uz tržišne principe, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je danas učestvovala na panelu „Održivi energetski model Regiona“ koji je organizovan u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, a koji se u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava u Londonu.

Prilikom izlaganja na panelu, ministarka Sekulić je istakla da je Crna Gora u više navrata pokazala spremnost i odlučnost u pružanju podrške stranim investitorima koje žele da investiraju u crnogorsku energetiku. Najnoviji primjer je više nego uspješna saradnja sa francuskom kompanijom "Akuo Energy" na projektu VE Krnovo. Ovaj projekat, i pored svih izazova koje svaki novi pristup donosi u početku, primjer uspješne saradnje Vlade Crne Gore i privatnog sektora, u ovom slucaju kompanije "Akuo Energy". U cilju realizacije velikih i uspješnijh projekata, neophodno je razumijevanje s obje strane i pronalažanje zajedničkih rješenja.

Ministarka Sekulić je ukazala da je zadovoljstvo investitora koji uspješno realizuje projekat najbolja promocija investicione klime u jednoj zemlji. Zbog toga je, kako je kazala, neophodno imati poseban senzibilitet kada su strani investitori u pitanju.

Istovremeno, kako je dodala, Crna Gora intenzivno radi na jačanju saradnje sa svojim susjedima i integraciji u evropsko energetsko tržište.

Ona je podsjetila da porijeklo Evropske unije koju danas poznajemo dolazi iz energetske saradnje. Crna Gora, dajući svoj konkretan doprinos u izgradnji Transbalkanskog koridora, uporedo sa realizacijom podmorskog energetskog kabla do Italije i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), pokazuje svoju odlučnost da se razvija kao energetsko čvorište. Ali ne sa ciljem da bude drugačija, već da bude dobar primjer saradnje i povezivanja. Prve rezultate ćemo imati do kraja ove godine, kada očekujemo početak probnog rada najveće elektroenergetske konekcije u regionu ikada – podmorskog kabla.

Prema posljednjim podacima Energetske zajednice iz novembra 2017, Crna Gora je imala najbolji rezultat ukupne implementacije mekih mera (regionalno tržište električne energije, uspostavljanje veleprodajnog organizovanog tržišta, prekogranično balansiranje i regionalna alokacija kapaciteta između ZB6 zemalja), čime smo, kako je kazala, jasno pokazali spremnost da primjenjujemo standarde EU i nastavimo aktivnosti u cilju jačanja regionalne saradnje.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, kako je ocijenila, teže integraciji regionalnog tržišta i do sada su u tom pogledu postignuti pozitivni rezultati kojr mora pratiti i adekvatan pravni okvir.

Odgovarajući na pitanje kakva je budućnost upotrebe uglja, ministarka Sekulić je kazala da odgovoran pristup u upotrebi ovog resursa podrazumijeva opcije njegovog korišćenja zajedno sa drugim, čistijim gorivima, poput biomase. Paralelno sa ekološkom rekonstrukcijom termoelektrane u Pljevljima, Crna Gora ozbiljno razmatra sva održiva rješenja u ovoj oblasti.

Pored minisrtarke Sekulić, na panelu su učestvovali potpredsjednik makedonske Vlade Kocho Angjushev, izvršni direktor Akuo Energy Eric Scotto, direktor Sekretarijata Energetske zajedinice Janez Kopač i direktor Transjadranskog gasovoda Luca Schieppati.

Crnogorsku delegaciju na Samitu u Londonu predvodi predsjednik Vlade Duško Marković, a u delegaciji, pored ministarke Sekulić, je i ministar finansija Darko Radunović.


KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?