Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa šefom Pentagona, Džejmsom Matisom: Izvanredna odbrambena saradnja Crne Gore i SAD-a

Objavljeno: 28.02.2018. 04:02 Autor: mod

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se u Pentagonu sa američkim ministrom odbrane, Džejmsom Matisom (James Mattis).

Razgovarajući o saradnji dvije zemlje na planu odbrane, Bošković i Matis su zaključili da su Crna Gora i Sjedinjene Američke Države strateški saveznici koji dijele i baštine zajedničke demokratske vrijednosti.

Američki državni sekretar za odbranu je ocijenio da je naša zemlja ostvarila izvanredan napredak u sprovođenju neophodnih društvenih reformi te da, kao pouzdan saveznik u okviru Alijanse, daje značajan doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti. On je kazao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u jačanju ukupnih odbrambenih kapaciteta.

Ministar Bošković se zahvalio sagovorniku na sveukupnoj podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Crnoj Gori, te naglasio da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da posvećeno jačaju nivoe interoperabilnosti i unapređuju postojeće kapacitete, u cilju adekvatnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Bošković i Matis razgovarali su i o modalitetima zajedničkog učešća dvije zemlje u okvirima NATO ojačanog prisustva na Istoku (NATO Enhanced Forward Presence – eFP), namjerama Ministarstva odbrane Crne Gore da poveća prisustvo crnogorskih oficira u misiji Resolute Support, da uputi dva štabna oficira u misiju KFOR na Kosovu, kao i o učešću u ostalim NATO vođenim misijama i operacijama.

Apostrofirajući značaj članstva Crne Gore u Alijansi za utemeljenje dugoročnog mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana, Bošković je kazao da će Ministarstvo odbrane, u okviru predsjedavanja Američko – jadranskom poveljom u 2018. godini nastojati da unaprijedi zajedničke regionalne odbrambene kapacitete, kao i da podrži napore aspiranata za članstvo u NATO.

Bošković i Matis potpisali su Sporazum između vlada dvije zemlje o bezbjednosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka (GSOIA), koji treba da unaprijedi saradnju u razmjeni i zaštiti tajnih podataka, u priznavanju dozvola za pristup tajnim podacima, kao i sklapanju povjerljivih međudržavnih ugovora.

Ministar Bošković je svoju dvodnevnu zvaničnu posjetu Vašingtonu okončao predavanjem na Institutu za svjetsku politiku (Institute of World Politics – IWP) na temu “Bezbjednosno - odbrambena pitanja regiona Zapadnog Balkana”, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici vojno - diplomatskog kora.

On je tom prilikom naglasio da punopravno članstvo Crne Gore u NATO direktno utiče na osiguranje dugoročnog mira i bezbjednosti Zapadnog Balkana, te da je jedina prava perspektiva zemalja našeg regiona puna integracija u NATO i Evropsku uniju.

Bošković je zaključio da će Crna Gora nastaviti da baštini evroatlantske vrijednosti, da konstantno ulaže u razvoj dobrosusjedskih odnosa i unapređuje bilateralnu odbrambenu saradnju sa regionalnim saveznicima i partnerima.

Ministar Bošković sa američkim ministrom odbrane, Džejmsom Matisom

Izjava ministra Boškovića nakon predavanja na Institutu za svjetsku politiku


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?