Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Briselu: Crna Gora ostvaruje značajne iskorake u oblasti poljoprivrede i imaće dalju snažnu podršku EU

Objavljeno: 01.03.2018. 16:27 Autor: MPRR

Crna Gora je napravila značajne iskorake u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva, ocijenjeno je tokom posjete potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića Briselu.

U razgovorima potpredsjednika Simovića sa evropskim komesarima za poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo, najavljen je nastavak snažne podrške Evropske unije usklađivanju sa EU politikama i standardima u ovim značajnim oblastima, u cilju daljeg razvoja i još većeg doprinosa ovih sektora rastu nacionalne ekonomije i poboljšanju standarda života građana Crne Gore.

Potpredsjednik Simović se zahvalio na kontinuiranoj podršci partnera iz EU, ukazujući na opredijeljenost Vlade Crne Gore za kvalitet procesa pristupanja.   

MPRRMPRR

IPARD će približiti crnogorske evropskim farmerima

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan posebno je pozdravio početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i izrazio nadu da će crnogorski farmeri iskoristiti raspoloživa sredstva u punom kapacitetu, čime će biti značajno bliži statusu koje imaju evropski farmeri.  Između ostalog, posebno je čestitao na postignutim rezultatima u oblasti politike kvaliteta.

Potpredsjednik Simović informisao je komesara da je početkom ove sedmice raspisan prvi javni poziv za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima, kroz IPARD program, a koja se odnosi na primarnu proizvodnju, te da će uskoro biti raspisan i poziv za prerađivački sektor. Simović je naglasio da je to rezultat vrijednog rada crnogorskih institucija na ispunjavanju uslova za početak IPARD-a, kao i snažne i kontinuirane podrške nadležnih evropskih institucija.

Simović je komesara Hogana upoznao da će tokom ove godine biti kandidovane još dvije mjere podrške za akreditaciju kroz IPARD program, koje se odnose na tehničku pomoć i diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima. Tim povodom, iskazao je očekivanje da revizori EK ubrzaju proceduru odobravanja ovih mjera, kako bi se obezbijedile dodatne mogućnosti za crnogorske poljoprivrednike.

Komesar Hogan je istakao da dodatno dobru perspektivu daljem razvoju crnogorske poljoprivrede treba posmatrati i u kontekstu aktuelne reforme Zajedničke evropske poljoprivredne politike za period 2020-2027. Reforma je usmjerena u pravcu dodatne podrške malim gazdinstvima, što je ključna odrednica crnogorske poljoprivrede, uz dodatne podsticaje za mlade farmere. Komesar je ohrabrio Crnu Goru da nastavi rad na završnim mjerilima u pregovaračkom poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj. 

MPRRMPRR

Pohvaljen snažniji odnos Vlade prema sektoru ribarstva

U razgovoru sa evropskim komesarom za pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Velom,  istaknuti su napori koje Crna Gora ulaže u razvoj tog sektora i usklađivanje sa politikom i standardima Zajedničke ribarske politike EU.

Potpredsjednik Simović je informisao komesara o svim aktivnostima na jačanju sektora ribarstva koji ima potencijal da značajno više doprinese nacionalnoj ekonomiji. Kao potvrdu snažnije okrenutosti prema tom sektoru, istakao je aktivnosti na jačanju administrarstivnih kapaciteta, kroz formiranje posebnog Direktorata, i stvaranje pretpostavki za obezbjeđivanje dodatne podrške kroz projekte čija realizacija treba uskoro da počne.

Simović je posebno ukazao na aktivnosti na jačanju inspekcijskih i kontrolnih kapaciteta, kao i na suzbijanju nelegalnih aktivnosti na moru, a koje, kako je kazao, već daju pozitivne rezultate.

Komesar Vela je pohvalio značajan napredak Crne Gore u oblasti ribarstva, kako u smislu jačanja administrativnih i inspekcijskih kapaciteta, tako i borbe protiv nelegalnog ribolova. Komesar je kazao da će EK obezbijediti podršku daljem razvoju sektora ribarstva i pozvao da Crna Gora i dalje aktivno participira u GFCM i u projektima koji se finansiraju od strane EK kao što je ADRIAMED.

Potpredsjednik Vlade zahvalio se komesaru Veli na dosadašnjoj podršci, uz očekivanje da će se ona nastaviti, posebno u dijelu opremanja i obuke inspekcije, izgradnje efikasnog sistema praćenja i nadzora ribolovnih aktivnosti, kao i podrške udruživanju profesionalnih ribara i unapređivanju sledljivosti i zdravstvene bezbjednosti proizvoda ribarstva i akvakulture.

Potpredsjednik Simović je u razgovoru sa komesarom Velom,  iskazao očekivanje da će EK i GFCM, prilikom donošenja preporuka i planova upravljanja morskim resursima, uzeti u obzir veličinu i trenutni stepen razvoja crnogorskog sektora ribarstva, kako bi se drugačije tretirao u odnosu na sektore ribarstva u državama gdje postoji preveliki ribolovni napor i negativan uticaj na stanje morskih resursa. 

MPRRMPRR

Uspješni na putu uspostavljanja efikasnog sistema bezbjednosti hrane

U razgovoru sa komesarom za zdravlje i bezbjednost hrane Vitenisom Andriukaitisom istaknuto je da zajednički rad crnogorske i briselske administracije na polju uspostavljanja sistema bezbjedosti hrane u Crnoj Gori, prema EU standardima, daje dobre rezultate. 

Potpredsjednik Simović zahvalio se komesaru na kontinuiranoj podršci EK u pregovaračkom poglavlju 12, kao i na prepoznavanju svih napora koje Crna Gora sprovodi u ovoj veoma zahtjevnoj oblasti. Prema riječima Simovića, realizovane aktivnosti predstavljaju put ka uspostavljanju stabilnog i pouzdanog sistema bezbjednosti hrane, u korist potrošača i proizvođača u Crnoj Gori, ali i evropske perspektive, u dijelu dostizanja standarda i otvaranja tržišta za naše proizvođače. Simović je u tom kontekstu naveo dobijanje EU izvoznih brojeva za crnogorske proizvođače iz mesne industrije, kao jedan od važnih ostvarenih rezultata. Potpredsjednik se tom prilikom zahvalio EK na kontinuiranoj dosadašnjoj i najavljenoj podršci, u dijelu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta i edukacije kadrova. Posebno je ukazao na važnost podrške koju je Crna Gora imala i dalje ima u suzbijanju bolesti kvrgave kože.  

Komesar Andriukaitis pohvalio je napore Crne Gore u ovoj oblasti, ističući da kao mala zemlja, sa raspoloživim administrativnim kapacitetima uspijeva da sve svoje obaveze u pregovorima završava planiranom dinamikom i time je najbolji primjer ostalim zemljama kandidatima.

Andriukaitis je posebno istakao uloženi napor i uspjeh koji Crna Gora ostvaruje u suzbijanju opasnih bolesti životinja i najavio nastavak pune podrške Evropske komisije i svih relevantnih direktorata, u cilju davanja zajedničkih odgovora na zajedničke izazove u toj oblasti.

Andriukaitis je istakao da je Crna Gora definitivno uspješna priča i iskazao očekivanje da će lično biti u prilici da pozdravi njen ulazak u EU, kao lidera predstojećeg procesa proširenja.

MPRRMPRR

Susret Simovića sa predstavnikom Evropskog parlamenta

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u Briselu se susreo i sa predsjednikom Odbora za poljoprivredu u Evropskom parlamentu Česlavom Adamom Sjekirskim koji je tom prilikom pohvalio napredak Crne Gore u oblasti poljoprivrede i izrazio očekivanje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU. Tokom razgovora, prenio je iskustva Poljske iz pregovaračkog procesa sa EU i ukazao na brojne benefite iz pretpristupnog perioda, a posebno nakon učlanjenja.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo što će nova Zajednička poljoprivredna politika biti pojednostavljena za farmere i više usmjerena na podršku ruralnim područjima i mladim poljoprivrednicima.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?