Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ZB i EU zajednički snažnije ka infrastrukturnoj i ekonomskoj povezanosti, CG kroz Jadransko-jonski koridor dio evropskih koridora

Objavljeno: 01.03.2018. 22:33 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvovao je danas u Sofiji na radnom ručku koji je priredio predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov za lidere Zapadnobalkanske šestorke uz učešće predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, Visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Skup je priređen na kraju zapadnobalkanske turneje predsjednika Junkera radi promovisanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Predsjednici Borisov, u ime zemlje predsjedavajuće Savjetom EU, i Junker, ocijenili su da su poruke Unije sadržane u Strategiji dobro primljene u Regionu i naglasili da one predstavljaju znak dugoročne posvećenosti EU regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

U diskusiji je bilo riječi o individualnom napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu integracija, što je važeći princip afirmisan u Strategiji i o načinu kako da vrijeme pred važne događjaje poput samita EU-ZB bude iskorišćeno na najbolji način iskoriste kako od strane Regiona tako i od EU.

U tom cilju dogovoreni su dalji koraci u pravcu realizacije obaveza u okviru agendi povezivanja, naročito konkretnih infrastrukturnih projekata, kao i regionalnog ekonomskog prostora. Jadransko jonski koridor je u tim smislu potenciran u kontekstu Crne Gore, kao dio integracije u evropske koridore.

Predsjednik Marković je naglasio važnost infrastrukturnog i ekonomskog povezivanja Regiona i dobrosusjedskih odnosa kao prioriteta kojima će Crna Gora sa svoje strane doprinositi na regionalnom planu, uz ispunjavanje ukupne reformske i ekonomske agende u svom procesu pristupanja.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

VIDEO: https://youtu.be/I67AtTdsZJk

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?