Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zaštita djece je najpreča obaveza crnogorskog društva

Objavljeno: 02.03.2018. 17:49 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 
    
   
Crnogorsko društvo nema preče obaveze od najvišeg stepena zaštite djece od svih oblika nasilja, zaključeno je na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa predstavnicima Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva i Udruženja „Roditelji“. 

Potpredsjednik Pažin je pozdravio inicijativu Udruženja „Roditelji“, kao i spremnost Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužilaštva da, u saradnji sa Vladom Crne Gore, doprinesu osnaživanju sposobnosti čitavog društva da opasnosti koje prijete djeci prepozna i spriječi, odnosno da počinioce krivičnih djela protiv djece najoštrije osudi i kazni.

Na sastanku je identifikovana nesumnjiva potreba i konkretni modaliteti jačanja pravne zaštite djece od nasilja, kroz izmjene važećeg regulatornog okvira i unapređenje praksi nadležnih organa.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da će Ministarstvo pravde uvesti poseban registar počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode prema maloljetnicima. Takođe, izmjenama odgovarajućih zakona biće obezbijeđeno da uvjerenje iz ovog registra bude nužan uslov za zasnivanje radnog odnosa u svim djelatnostima u javnom, privatnom ili civilnom sektoru u kojima zaposleni ostvaruju direktan kontakt sa djecom.

U razgovoru je, takođe, zaključeno da postoji prostor u domaćem krivičnom zakonodavstvu za snažniju zaštitu djece od svih oblika nasilja, kroz strožije kazne za počinioce, sa jedne, i sprječavanje zastare ovih krivičnih djela, sa druge strane.

U tom cilju, potpredsjednik Pažin je saopštio da je naložio detaljne analize domaćeg zakonodavstva i uporedne prakse u oblasti krivično-pravne zaštite od nasilja nad djecom.

„Nakon toga ćemo, zajedno sa predstavnicima civilnog sektora, sudske vlasti i tužilaštva pripremiti odgovarajuća zakonska rješenja koja će predvidjeti dodatne mehanizme zaštite djece od svih oblika nasilja i oštrije kazne za počinioce,“ rekao je Potpredsjednik.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?