Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar kulture: Već više od mjesec Vlada čeka odgovor RTCG na dogovoreni tekst Ugovora

  
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izjavio je danas da je prošlo nešto više od mjesec od kako su predstavnici Vlade i menadžmenta Radija i Televizije Crne Gore dogovorili detalje prvog ugovora Vlade i RTCG, i da Vlada od tada čeka odgovor RTCG.

„Prošlo je nešto više od mjesec dana od održanog sastanka sa menadžmentom i predsjednikom Savjeta RTCG, kada je Radni tim Vlade Crne Gore prihvatio svih osam amandmana na Predlog ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG, koje su predložili predstavnici javnog radiodifuznog servisa. Shodno međunarodnim standardima i zakonskim rješenjima, ovaj Predlog ugovora baziran je na Saopštenju Evropske komisije o primjeni pravila o državnoj pomoći za javne radiodifuzne usluge (2009/C 257/01) i sadrzi garancije i koncept institucionalne, finansijske i političke nezavisnosti RTCG.Međutim, od tada se gubi svaki trag ovom Ugovoru i od nadležnih iz RTCG nismo dobili informaciju, u kojoj fazi i u kom statusu se ovaj Ugovor i nalazi“ – rekao je ministar Bogdanović.

Ministar kulture je dodao da se odgovori na ova pitanja u interesu javnosti očekuju se od predsjednika i članova Savjeta, tim prije i prevashodno u javnom interesu, jer su pojedini članovi Savjeta u svojim nastupima krajem prosle i početkom ove godine, pokušali inputirati, doduše neuspješno, Vladi, opstrukciju, na planu potpisivanja ovog Ugovora.

„Sa ove distance, može se reći da su takvi istupi bili više dnevno-politikanskog, a manje profesionalnog i odgovornog poimanja dužnosti predsjednika i članova Savjeta, koji ove funkcije obavljaju u ime države tj. osnivača. Vlada ostaje posvećena konceptu pune nezavisnosti javnog servisa i zahtijeva puno izvršavanje zakonskih obaveza, konkretno u ovom slučaju davanja saglasnosti na predmetni ugovor. Kada finalni tekst Predloga ugovora od strane Savjeta RTCG bude dostavljen Vladi, ona će prioritetno i u skladu sa svojom procedurom isti staviti na dnevni red svog narednog zasijedanja. Toliko o konkretnom odnosu prema javnom interesu za koji je, da podsjetim, Vlada Crne Gore shodno predlogu ugovora za naredni trogodišnji period opredijelila oko 40 miliona eura za pružanje javnih servisa, čiji iznos u potpunosti garantuje održivo funkcionisanje javnog radiodifuznog servisa” – zaključio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.
   
  
   


MINISTARSTVO KULTURE / SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?