Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Ugovor sa SB za novi MIDAS 2 projekat: Novih 30 miliona eura snažan inpuls za dalji razvoj poljoprivrede i ribarstva i nova radna mjesta

Objavljeno: 08.03.2018. 19:09 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Predstavnici Vlade Crne Gore i Svjetske banke potpisali su danas u Podgorici Ugovor o zajmu za realizaciju Drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori - MIDAS 2, vrijednog 30 miliona eura.

Sredstva će biti iskorišćena za dalje unapređenje sektora poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane i ribarstva, u skladu sa potrebama pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji u ovoj oblasti.

Ugovor su na Vili Gorica potpisali ministar finansija, Darko Radunović i šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Emanuel Salinas.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana, Linda Van Gelder i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, mr Milutin Simović

Potpredsjednik Simović je istakao da je potpisivanje današnjeg ugovora novi snažni impuls za dalji razvoj poljoprivrede, ribarstva i sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori.

"Novih 30 miliona eura za nove razvojne iskorake, za nova radna mjesta u ovom sistemu, za održivost i uvećanje dohotka kod postojećíh radnih mjesta, novi impuls za ubrzani ruralni razvoj, posebno sjevera, za usvajanje novih standarda, posebno u bezbjednosti hrane, i jačanje institucija u ovim sektorima. Najkraće, novi MIDAS koji realizujemo sa SB na temelju uspjeha u prethodnom MIDAS projektu će značiti pretpostavke za rast konkuretnosti u sektoru poljoprivrede, pojačanja supstitucije uvoza i rast izvoza, osvajanje zahtjevnih standarda u sistemu bezbjednosti hrane“, kazao je Simović.

U odnosu na nove iskorake u sektoru poljprivrede, kako je saopštio Simović, osim MIDAS 2 i novih 30 miliona eura, imamo pretpostavke u Agrobudžetu koji je značajno povećan ove godine, 26 odsto u odnosu na prethodnu, zatim u IPARD programu 39 miliona eura, za koji je već raspisan prvi javni poziv za primarnu proizvodnju, a uskoro će i drugi. Ovim sredstvima, kako je kazao, treba dodati značajan investicioni potencijal u IRF-u na bazi kojeg se obezbjeđuje značajna i povoljna podrška, upravo za sektor poljoprivrede.

„Udruženim sredstvima možemo odgovoriti budućim izazovima u sektoru poljoprivrede, sa ključnom ambicijom - otvoriti svakog dana novo radno mjesto, a postojeća učiniti održivijim i snažnijim sa aspekta ostvarivanja dohotka farmera i preduzetnika. I dalje idemo odgovorno, odlučno, domaćinski u cilju realizacije svega onoga što su naši budući izazovi koji stoje pred našom ekonomijom, za dobro svih građana CG“, poručio je Simović.

MPRRMPRR

Direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana, Linda Van Gelder istakla je da je prvi MIDAS projekat realizovan u proteklom periodu u Crnoj Gori postao brend, što ukazuje na veliku posvećenost i Vlade i proizvođača cilju unapređenja kvaliteta i procesa proizvodnje u sektoru poljoprivrede. Van Gelder je dodala da će usvajanjem standarda najrazvijenih zemalja Evrope crnogorski proizvodi postati konkurentni i spremni za plasiranje na zahtjevnom inostranom tržistu.

Šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Emanuel Salinas istakao je da se, zahvaljujući kontinuiranim naporima Vlade, EU i SB, kroz prethodni projekat MIDAS, stalno unapređivao kvalitet života farmera, kvalitet proizvoda i bezbjednost hrane, zdravlje i dobrobit životinja, uz očuvanje životne sredine, i stvarale pretpistavke za održivo preduzetništvo u ovom sektoru.

Salinas se zahvalio Vladi na snažnom partnerstvu, posvećenosti Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dosadašnjim zajedničkim aktivnostima na tom planu, i izrazio očekivanje da će nastavak projekta biti, takođe, uspješan.

Ministar finansija Darko Radunović čestitao je kolegama iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja  na veoma uspješno implemetiranoj prve faze MIDAS projekta. On je ujedno izrazio zahvalnost prema partnerima iz Svjetske banke koji podrškom i ulaganjima u prioritetne sektore razvoja daju doprinos ubrzanom rastu crnogorske ekonomije.

„Zadovoljstvo mi je da danas govorimo o narednoj fazi projekta, čiji je primarni cilj  poboljšanje konkurentnosti crnogorske poljoprivrede i ribarstva kroz unaprijeđenu podršku Vlade u oblasti usklađivanja sa zahtjevima procesa pristupanja EU. Projekat će kroz program grantova povećati ekonomsku aktivnost u ruralnim oblastima, otvoriti radna mjesta i dopuniti privatne investicije kroz doprinos koji daju korisnici. Istovremeno, pomoći će crnogorskim proizvođačima da učestvuju na EU tržištu, i da ostvare benefite od pristupa većoj potražanji za njihovim proizvodima.

Kada je riječ o finansijskim aspektima Ugovora, ministar Radunović je kazao da je rok otplate zajma - 25. godina, grejs period - 5 godina, a kamatna stopa jednaka 6 - mjesečnom EURIBOR-u, uvećanom za fiksnu kamatnu maržu koja iznosi 1,25%.

„Dakle, riječ je o veoma povoljnim uslovima kreditiranja koji omogućavaju ravnomjernu otplatu obaveza i ne stvaraju pritisak na javne finansije“, istakao je Radunović.

MPRR

SB potvrdila zadovoljstvo rezultatima Vlade na planu javnih finansija

Na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke, održanom prije potpisivanja ugovora, kako je saopštio potpredsjednik Vlade Milutin Simović bilo je riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa akcentom na rezultate preduzetih mjera na konsolidaciji javnih finansija.

Simović je istakao da je bilo zadovoljstvo čuti ocjene predstavnika SB i njihovo poštovanje prema rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u sprovođenju Fiskalne srategije, uz istovrmeno jačanje naše ekonomije, stvaranje pretpostavki za ubrzavanje procesa zapošljavanja, odnosno otvaranja novih radnih mjesta. „To je bila dobra prilika da našim partnerima iz SB saopštimo da je riječ o zajedničkim rezultatimapostignutim zahvaljujući dobroj komunikaciji i partnerstvu Vlade sa  SB, MMF-om Evropskom komisijom“, poručio je Simović.


 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

PR Služba Ministarstva finansija

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?