Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Ulcinju otvorio prvu Riblju pijacu: Uvodimo standarde u skladu sa prioritetima razvoja crnogorskog ribarstva

Objavljeno: 09.03.2018. 19:57 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstadom, kao i predsjednikom Opštine Ulcinj Nazifom Cunguom, svečano je danas otvorio prvu Riblju pijacu u Ulcinju.

Projekat izgradnje Riblje pijace, kako je kazao Simović, rezultat je partnerstva Vlade Crne Gore, Kraljevine Norveške i lokalne samouprave, na dobro svih ribara Ulcinja i potrošača.

„To je projekat koji treba da stvori pretpostavke za uspostavljanje sistema kontrole, sljedljivosti i bezbjednosti ribljih proizvoda. Cilj je bio da se ribarima omogući adekvatno mjesto prve prodaje i stvore uslovi za unapređenje stepena bezbjednosti hrane u dijelu plasmana proizvoda ribarstva i bolju kontrolu prometa svježe ribe“, kazao je Simović, dodajući da ga raduje što ovaj projekat baca u zaborav donedavne slike – prodaje ribe na ulicama i po trotoarima.

On je istakao da je izgradnja Riblje pijace u Ulcinju samo jedan od projekata kojim se kreće u ambiciozan, veliki projekat razvoja crnogorskog ribarstva, na kome treba dosta toga da se uradi. „Zajedno, ponovo sa vrijednim ribarima kojima ovom prilikom želim mirno more, dobar ulov, kao i da svi zajedno poštujemo ono što su standardi odgovornog ribarstva, održivog gazdovanja osjetljivim ribljim resursima, i da na bazi takvog ribarstva potrošačima u Crnoj Gori i turistima podarimo ono što je posebno vrijedan proizvod kao što su plodovi našeg mora“, kazao je Simović.

Riblja pijaca je dobra poruka, kako je dodao, i za ribare, koje je pozvao da se registruju, kako bi mogli ostvariti sve benefite i podršku koju realizuje Ministarstvo poljiprivrede. „Siguran sam da sa ovim zajednički gradimo jedan novi mozaik u savremenom crnogorskom ribarstvu“, poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja iskoristio je priliku da se zahvali Vladi Kraljevine Norveške, ne samo na ovom projektu, nego i na svim brojnim koji su u prethodnom periodu, realizovani u Crnoj Gori, a čija ukupna vrijednost, kako je naveo, prelazi 30 miliona eura. To su projekti u sferi jačanja vladavine prava, sistema odbrane, jačanja institucija, energetske efikasnosti i drugi. „Takođe, izražavam zahvalnost na opredjeljenju Vlade Norveške da plasira dva nova projekta koji će biti usmjereni na region Zapadnog Balkana, i realizaciju ekonomskih projekata usmjerenih za manje razvijena područja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na sjever. Zbir svih tih projekata pokazuje podršku koju Crna Gora u kontinuitetu ima od Kraljevine Norveške i naroda te zemlje“, kazao je Simović.

MPRRMPRR

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad izrazio je zadovoljstvo što je ovom prilikom prvi put u posjeti Ulcinju, gradu koji ima tradiciju i potencijale za razvoj ribarstva, a koje je njegova zemlja iskoristila na pravi način.

Iz iskustva Norveške, za valorizaciju potencijala u ribarstvu, ali i turizmu, najbitnije je dobro upravljanje. „Vjerujem da će Riblja pijaca omogućiti ulcinjskim ribarima da bolje upravljaju svojim plodovima mora i da će doprinijeti da se spriječi nelegalni ribolov“, kazao je ambasador Bjornstad.

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, zahvaljujući se potpredsjedniku Vlade Simoviću i Vladi Kraljevine Norveške, izrazio je zadovoljstvo zbog konačne realizacije projekta, podsjećajući da je inicijativa vezana za projekat zaštite flore i faune na obali Ulcinja započeta prije pet godina. „Poslije dva neuspjela tendera, uspjeli smo da nađemo partnere u Vladi Norveške i da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, realizujemo projekat, kroz koji smo uspjeli da suzbijemo ribolov ekslpozivnim napravama i pristupili izgradnji moderne pijace koja će služiti svim ribarima, a kojom će upravljati opštinsko komunalno preduzeće“, kazao je Cungu.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?