Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Damjanović u Briselu: Podrška za regionalni pristup rješavanju problema u oblasti nauke i istraživanja

Objavljeno: 13.03.2018. 19:22 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Na poziv Regionalnog savjeta za saradnju (Regional Cooperation Council-RCC), ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravi danas u Briselu, gdje učestvuje na 4. sastanku Donatorske podrške za Zapadni Balkan. Damjanović je bila jedan od učesnika prvog panela, koji je imao za cilj da predstavi ključne reforme politika za Regionalni ekonomski razvoj i okupi perspektive iz regiona, kao i eventualne donatore za projekte koji imaju potencijala da u budućnosti pokrenu razvoj ovog dijela Evrope.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Generalni sekretar RCC, Goran Svilanović, kao moderator pomenutog panela, istakao je važnost fokusiranja na inicijative koje će napraviti istinsku promjenu u regionu i domino efektom uticati na razvoj ekonomije Jugoistočne Evrope. Kao jedan od najboljih primjera Svilanović je naveo SEEIIST - Inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope, sa čim se Damjanović usaglasila, navodeći ovaj projekat kao izuzetan primjer ekonomije bazirane na znanju.

Ministarstvo nauke
U daljem razgovoru ministarka je ocijenila da su centri izvrsnosti i dalje rijetki u ovom dijelu Evrope, i da jedna od ključnih smetnji razvoju ovih modela kod nas jeste prevelika posvećenost univerziteta teorijskom aspektu (predavačkom dijelu), u odnosu na istraživanja, što nije slučaj u Zapadnoj Evropi. Damjanović je navela da, iako je inicijalno SEEIIST trebao da ima dva modela, nažalost trenutno je za nas to preveliki zalogaj i savjetovano nam je da prvobitno krenemo sa realizacijom jednog modela. Ona je dalje pojasnila da će kako sada stvari stoje, to najvjerovatnije biti hadronska kancer terapija protonima i teškim jonima, što predstavlja najuspješniji način liječenja raka na svijetu. Ovako zamisljen istitut bio bi jedinstven, jer je planirano da čak 50% aktivnosti bude posvećeno istraživanju, a drugo 50% liječenju pacijenata.

Inicijativa za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope, primjer je centra izvrsnosti velikih razmjera, koji je već podržan od strane 10 zemalja, ne samo regiona, već i zemalja članica EU. Istinska međunarodna saradnja, koju bi ovakav institute omogućio, ne bi značila samo napredak u oblasti nauke i istraživanja, navela je ministarka, već bi snažno uticala na cjelokupnu ekonomsku situaciju u regionu, povećala standard života, umanjila nezaposlenost i što je možda najvažnije u cijeloj ovoj našoj regionalnoj priči, zaustavila odlazak talenata, koji su nam u situaciji u kojoj se nalazimo, neprocjenjivi, naznačila je Damjanović.

U nastavku panela ona je pozvala na snažniju podršku vlada regiona, ističući taj vid aktivnosti ključnim za dalje prepoznavanje i podršku projekta od strane EU i ostalih potencijalnih donatora. Takođe, Damjanović je iskoristila priliku da sve prisutne upozna sa održivošću Instituta, ne samo kroz model liječenja pacijenata, no i kroz neke druge aspekte, poput samostalnog energetskog napajanja solarnim panelima, čime energetska efikasnost može biti promovisana na najbolji mogući način, kao što je učinjeno na primjeru sličnog projekta - “SESAME”, u Jordanu. Učesnici panela složili su se da je regionalni pristup rješavanju problema ključan za dalji napredak Jugoistočne Evrope, podsjetivši da je i nedavno usvojena EU Strategija za Zapadni Balkan impuls da nas Evropa želi ujedinjene u rješavanju izazova.


Fotografije: copyright © Jérôme Hubert

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?