Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U 2017. godini Ministarstvo pravde predložilo samo jedno pomilovanje, a ne 153 kako tvrdi dnevni list „Dan“

Objavljeno: 16.03.2018. 17:27 Autor: Ministarstvo pravde
U 2017. godini Ministarstvo pravde predložilo je Predsjedniku Crne Gore pomilovanje osuđenog lica u samo jednom slučaju, kada je u pitanju bila samohrana majka žrtva porodičnog nasilja, koja je krivično djelo za koje je uslovno osuđena na 60 dana zatvora počinila zbog straha od supruga i bojazni za svoju maloljetnu djecu.

U skladu sa Zakonom o pomilovanju, prošle godine, Ministarstvo pravde je obradilo 153 molbe za pomilovanje upućene Predsjedniku Crne Gore i samo u ovom jednom slucaju dalo pozitivno mišljenje, dok je u 152 predmeta Ministarstvo pravde uputilo Predsjedniku mišljenje da molbama za pomilovanje ne treba udovoljiti.

Riječ je o licu, koje je osuđeno na uslovnu zatvorsku kaznu od 60 dana, za koje je Ministarstvo pravde smatralo da postoji osnov za pomilovanje u skladu sa mišljenjem nadležnog Centra za socijalni rad.

Naime, osuđena je boravila sa svojom maloljetnom djecom, kao žrtva nasilja u porodici od strane supruga, u SOS skloništu za žene i djecu žrtve nasilja. Zbog straha od supruga i bojazni za djecu osuđena nije dozvolila da suprug vodi djecu sa sobom, zbog čega je uslovno osuđena. U mišljenju Centra za socijalni rad se ističe da je osuđena vodila adekvatnu brigu o djeci dok su boravila kod nje, pružajući im pažnju, ljubav i toplinu i da je njeno dotadašnje ponašanje bilo socijalno prihvatljivo i poželjno i da je nastojala da složene porodične odnose riješi putem nadležnih institucija.

Predsjednik Crne Gore je donio odluku kojom je uvažio molbu za pomilovanje ovog osuđenog lica, što je ujedno i jedina odluka kojom je uvažena molba za pomilovanje u toku 2017. godine.

MINISTARSTVO PRAVDE 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?