Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji: Crna Gora i Srbija nastavljaju uspješnu saradnju u oblasti kulture

Objavljeno: 20.03.2018. 23:30 Autor: Ministarstvo kulture
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravi danas u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji na poziv ministra kulture i informisanja Republike Srbije Vladana Vukosavljevića

Ministar Bogdanović i ministar Vukosavljević tokom sastanka, organizovanog u Ministarstvu kulture i informisanja, razgovarali su o unapređivanju okvira za saradnju i jačanju prijateljskih odnosa u oblasti kulture, koje naše dvije zemlje baštine. 

Sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović i predstavnici dva ministarstva kulture. 

Ministri su istakli da je implementacija Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, potpisanog 2008. godine u prethodnom, desetogodišnjem periodu bila izuzetno dobra, ali i naglasili da savremeni kulturni kontekst nameće potrebu konstantnog unapređivanja i osavremenjavanja dokumenta na kojem temeljimo našu saradnju. Zbog toga će, kako je zaključeno na sastanku dva ministarstva u narednim mjesecima definisati novi, nesto drugačiji okvir za saradnju. Novi dokument koji ćemo izraditi pratiće konkretan plan aktivnosti na osnovu kojeg će institucije kulture razmjenjivati svoje sadržaje. 

Ministar Bogdanović je na sastanku podsjetio na primjere dobre saradnje koje smo u prethodnim godinama imali. Posebno je naglasio značaj nominacije stećaka srednjovjekovnih grobalja na UNESCO listu i u tom kontekstu predložio da dvije strane razmotre mogućnost priključivanja Crne Gore nominaciji gusala na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, koja je u toku. 

Ministar Vukosavljević je rekao kako odnosi dvije zemlje u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer saradnje u regionu i istakao da zajedničkim projektima Evropi i svijetu možemo predstaviti i dodatno promovisati našu bogatu kulturnu baštinu i savremeno stvaralaštvo. 

Ministri su razgovarali o izradi zakonskih akata iz oblasti kulturne baštine koja je u toku u Srbiji, kao i medija na kojoj radi Ministarstvo kulture Crne Gore i dogovorili razmjenu eksperata, kako bi naša iskustva iskoristili za izradu što kvalitetnijih i sveobuhvatnijih akata.

Posebno je naglašen značaj saradnje filmskih centara dvije zemlje, imajući u vidu da Crna Gora i Republika Srbija žele da se pozicioniraju kao atraktivne filmske destinacije, ali i uvažavajući činjenicu da će Crna Gora uskoro postati članica potpornog fonda Savjeta Evrope Eurimages, što će otvoriti nove mogućnosti za saradnju u oblasti filmske produkcije. 

Ministri su zaključili da je u cilju definisanja plana zajedničkih aktivnosti važna stalna komunikacija između ministarstava i institucija kulture i dogovorili da uskoro organizujemo susret predstavnika ministarstava i navedenih institucija na kojem će se preciznije definisati prioriteti u našoj daljoj saradnji. 

Ministar Bogdanović je informisao ministra Vukosavljevića o Festivalu narodnih teatara koji će biti održan u junu u Crnogorskom narodnom pozorištu i pozvao Narodno pozorište u Beogradu da bude dio manifestacije koja će predstaviti teatre iz zemalja regiona. 

Sagovornici su posebno važnom ocijenili saradnju koja se ostvaruje u okviru Savjeta ministara kulture Jugoistocne Evtope, I u skladu sa ovogodisnjom temom koja je posvecena saradnji muzeja predlozili da narodni muzeji dvije zemlje kreiraju projekte saradnje. 

Ministar Bogdanović je pozvao ministra Vukosavljevica u uzvratnu posjetu Crnoj Gori tokom koje bi potpisali novi Sporazum o saradnji u oblasti kulture. 
   
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture
                            
Nakon sastanka ministri su zajedno obišli Muzej savremene umjetnosti i Hram svetog Save. 

Tokom obilaska Muzeja savremene umjetnosti čije je renoviranje završeno krajem prošle godine, ministar Bogdanović je istakao da će Crnoj Gori posebno biti značajna iskustva Srbije u ovoj oblasti, imajući u vidu da ćemo uskoro početi sa izgradnjom objekta za Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?