Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković u intervju TV CG: Sve što moja Vlada radi rezultat je plana i vizije

Objavljeno: 21.03.2018. 03:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković dao je danas prvi intervju javnom servisu Televizije Crne Gore od stupanja na premijersku dužnost. U razgovoru sa urednikom I programa TV Crne Gore Aleksandrom Mirkovićem premijer je rekao da je Vlada napravila u prvoj godini ozbiljne i dobre rezultate i da je sve što Vlada radi u skladu sa planom i vizijom čiji je glavni cilj valorizacija razvojnih resursa i ekonomski održiva, stabilna i razvijena Crna Gora u kojoj će standard života građana biti značajno viši.

„Rekao bih da je i ovaj rebalans budžeta bio u zoni našeg promišljanja i priprema da uđemo u njegovu realizaciju. On je skopčan sa ukupnom našom politikom koja je usmjerena na finansijsku, makroekonomsku stabilnost i naravno na podsticanje rasta ekonomije, novo zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta. Veoma se često u ovakvim akcijama Vlade i unutar Vlade i prema Parlamentu od strane naše političke konkurencije može čuti i ova vrsta opaske da smo mi 'haotična Vlada', da mi 'ne kontrolišemo stvari' i da se ponašamo i donosimo odluke od slučaja do slučaja. Ne, ovo su sve predvidivi potezi koji idu u pravcu finansijske stabilizacije i makroekonomske stabilnosti i stvaranja pretpostavki za održiv ekonomski rast“ – rekao je na početku intervjua predsjednik Vlade.
  
  
  
Na početku mandata MMF nam nije vjerovao, danas nas cijene

Premijer Marković je rekao da se njegova Vlada na na početku mandata suočila sa opštim nepovjerenjem kako kod kuće tako i u inostranstvu.

„U decembru je kod mene došao predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa svojim timom i bio veoma neprijatan u tom razgovoru saopštavajući njihovu ocjenu da Crna Gora nema kapaciteta da odgovori tako složenom izazovu i da bi dala odgovor mora napraviti dogovor sa MMF-om u iznosu od 300 miliona dolara koji bi podrazumijevao mjere Vlade: smanjivanje zarada u cijelom sektoru, samanjivanje penzija, povećavanje akciza i PDV-a, ukidanje subvencioniranih stopa PDV-a, otpuštanje zaposlenih... To su zaista bili teški trenuci za mene i za moj tim u kreiranju budžeta i planiranju fiskalne konsolidacije. Odbio sam tada tu ponudu. Oni su otišli sa nepovjerenjem u našu sposobnost i kredibilnost da predložimo mjere i da ih realizujemo. I vidite šta se desilo u 2017. Već sredinom godine Svjetska banka i MMF su pozitivno ocijenili našu sposobnost u upravljanju javnim finansijama i ekonomijom, svjedoci ste toga, a neuobičajeno u toku finansijske konsolidacije mi smo povećali kreditni rejtinig od strane dvije kreditne agencije i Moody'sa i Standard & Poor'sa. To znači da smo dobro planirali, da smo dobro odgovorili tim izazovima i postigli odličan rezultat. Nijesu to bili samo rezultati na planu finansijske konsolidacije, nego i ekonomskog rasta. Crna Gora je prvi put u 2017. godini zabilježila visoke stope rasta nakon 2008. godine i ekonomskom buma. Da podsjetim, mi smo u Q1 rast od 3,2%, u Q2 5,1%, u Q3 4,7%. Mislim da će u petak biti objavljen rast za Q4. Očekujem da će biti preko 4%. Dakle, to je izvanredan rezultat, i mi smo na bazi tog rezultata i te politike dobili nevjerovatno povjerenje i MMF-a i Svjetske banke koje je u decembru 2016. bilo ovako kako sam rekao na početku“ – kazao je premijer Duško Marković.


Odgovarajući na pitanje kada će građani direktno osjetiti posljedice povećanja rasta BDP-a i rejtinga naše zemlje premijer je rekao da je upravo ovo put kojim treba ići.

„Nema povećanja standarda, nema povećanja zarada, nema novog kvaliteta života ako nema rasta ekonomije. Naravno, to i Vi i ja znamo, nije moguće to ostvariti u jednoj godini i na osnovu rasta u prvoj godini tako brzo osjetiti kvalitetativne i kvantitativne promjene kod građana i njihovog kućnog budžeta, ali bez ovakvog trenda i održivosti ovakvog rasta na srednji rok i na duži rok nema novog kvaltieta u Crnoj Gori. Mi bismo mogli u tom pravcu da obezbjeđujemo isplatu plata u nešto većem iznosu, ali bismo tu cijenu žestoko platiti, kao što je platila Srbija. Srbija je napravila aranžman sa MMF-om i morala je da smanji i plate i da otpušta služebnike i da smanjuje penzije i da tek poslije tri godine govoti o povećanju i zarada i penzija, ali u duplo manjem iznosu od smanjenja koje je uslijedilo nakon zaključenja aranžmanpa sa MMF-om. Dakle, Vi ste u pravu, građani su nestrpljivi, mi razumijemo građane, ali ovo je put koji je jedini put i zbog toga mi želimo da u 2018. godini obezbijedimo nastavak rasta našeg BDP-a odnosno ekonomije na ovom nivou koji smo imali u 2017. A to je sada zahtjevniji posao, jer imamo veću startnu osnovu, jer rast od 4,2 % je izuzetan rast. Vi znate da je EU rasla po duplo nižoj stopi od crnogorske, i znata da je naša stopa rasta među najvećima u Evropi, negdje peta ili šesta“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.


Ozbiljni investitori interesuju se za našu energetiku

Služba za odnose s javnošćuPremijer Duško Marković rekao je u intervjuu Televiziji Crne Gore da Vlada planski pristupa stabilizovanju energetskog sektora kako bi ga učinila povoljnim za razvoj, za nove projekte i za investicije.
  
„Mi imamo ozbiljna interesovanja investicionih fondova, kredibilnih od američkih do evropskih, investicionih fondova, kredibilnih evropskih kompanija u oblasti energetike. Jedna od tih je sada kupila dio energetskog sistema u Njemačkoj, da uđu u naš energetski sektor ne bi da bi kupili akcije i ubirali profit, nego da bi investirali i to je sada naš cilj. Niko neće ući u Elektroprivredu, u vlasničku struktru EPCG, kad mi povratimo pretežno ili dominantno vlasništvo kroz razrješenje aranžmana sa A2A, niko neće moći ući u naš energetski sektor i u Elektroprivredu, a da nije investiciono potentan. A to znači da ćemo graditi nove hidroelektrane na Morači i na Komarnici i Drugi blok TE Pljevlja, radićemo nove vjetroelektrane, evo već imamo prvu vjetroelektranu u Crnoj Gori od 72 MW, radi se nova vjetroelektrana na Možuri, Njemci su zainteresovani da na Brajićima rade novu vjetroelektranu toga kapaciteta, imaćemo u Ulcinju vjerovatno brzo raspisan poziv za gradnju značajnog energetskog izvora na bazi sunca čija će investicija biti preko 300 miliona eura... To su sve politike koje Vlada osmišljeno kreirara, obezbjeđuje rast, obezbjeđuje finansijsku stabilnost, isplaćujemo zarade, isplaćujemo penzije, uskladili smo penzije u januaru mjesecu za 2,3 %, znači niejsmo ih smanjili, obezbjeđujemo redovnost socijalnih primanja, povećali smo neka socijalna davanja i naravno obezbjeđujemo rast naše ekonomije. Otvorili smo više od 4 hiljade radnih mjesta u 2017. godini“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.


Ova Vlada preuzima odgovornost za Montenegro Airlines, aerodrome ćemo valorizovati

Premijer je rekao, odgovarajući na pitanje o budućnosti Montenegro Airlinesa, da je Crnoj Gori kao pretežno avio destinaciji potreban nacionalni avio prevoznik, i da zahtjevi za likvidaciju Montenegro Airlinesa ne predstavljaju odgovoran pristup.

„Mi preuzimao odgovornost. Možda ovo i nije najbolje rješenje, ali mi mislimo da jeste. I stojima iza tog rješenja i transparantno o tome razgovaramo. Čak o tome diskutujemo sa Evropskom komisijom, jer Evropska komisija to tretira kao državnu pomoć. Idemo ivicom noža. Očuvanje avio kompanije je naš nacionalni i ekonomski interes i pokušaćemo da odgovorimo tom interesu“ – rekao je premijer Marković.


Na pitanje da pojasni svojevremenu izjavu da su naši aerodromi „zastiđe“ Premijer je rekao da je, kada je to rekao, mislio na tehnički nivo naših vazdušnih luka, a ne na zaposlene koji rade u JP Aerodromi Crne Gore.

„Ja sam malo atipičan. Ne želim da probleme stavljam u oblande, ja želim o problemima koji nas pritiskaju i koji nas ograničavaju da govorim jasno, a nekada i surovo, ali veoma plastično i to svi razumiju. Kada sam rekao tu riječ da su naši aerodromi zastiđe, nijesam ja mislio u smislu funkcionalnosti tih aerodroma, posvećnosti zaposlenih na aerodromima, nego one infrastukture koju imamo da bi ovaj nivo turističkog interesovanja i potrebe turističke privrede obezbjedili na kvalitetan način. Nije Crnoj Gori koja je planetarno turistički sada poznata, posebno nakon ulaska u NATO, nije joj na čast da putnici koji dolaze iz Londona, koji dolaze iz Amerike, koji dolaze iz Azije pasošku kontrolu čekaju na pisti na temperaturi od 40 stepeni ili da svoj prtljag čekaju po dva ili tri sata. U tom kontekstu sam ja to rekao i vidim da su to zaposleni na Aerodromu shvatili, ja često putujem redovnim linijama, a zaposleni mi priđu i kažu: 'pa nijesmo mi baš zastiđe', a ja kažem: 'nijeste vi, ali je infrastruktura koja je potrebna turistčkoj privredi i ukupnoj crnogorskoj ekonomiji na aerodromima nedovoljna, a ja sam rekao da je zastiđe'. Novi Upravni odbor i novi direktor su pokrenuli akciju i Vlada je odobrila tu akciju da već za ovu sezonu, nadamo se da ćemo stići, proširimo kapacitete aerodroma i u Podgorici i u Tivtu. Ta investicija će biti oko pet miliona eura i ona će olakšati i prijem putnika i otpremanje putnika i vjerujem da će putnici imati više komforma u ovoj sezini i u ovoj godini. Ali naš ključni interes i cilj je da dovedemo strateškog parntera od 150 do 200 miliona eura i da naši aerodromi aerodromi kao što su u Parizu, kao što je ovaj u Beogradu, kao što je u Zagrebu ili ovaj u Dubrovniku i da na taj način otvorimo nova radna mjesta – niko ne ostaje bez posla – mi ćemo otvoriti možda više stotina radnih mjesta, više destinacija, više turista. Ne govorimo o privatizaciji, nego na bazi privatno-javnog partnerstva. Nema privatizacije, aerodromi su državno dobro. Nema privatizacije, nema prodaje, to je po modelu koncesije privatno-javnog partnerstva. Naravno, mi o tome razmišljamo i vidjećemo kada ćemo doći u tu situaciju. Mi sada imamo u JP Aerodromi menadžment i rukovodstvo koje zajedno sa Vladom analizira svaki aspekt i pozitivan i negativn tog opredjeljenja i mi želimo da ovaj rast dolaska turista preko naših aerodroma koji je preko dva miliona dovedemo na nivo od pet miliona. Ovaj potencijal aerodromā to ne može da obezbijedi. Nećemo dozvoliti da nam neko sleti da dođe za dva sada iz Londona do Tivta, a onda da tri do četiri sada ide do svog apartmana ili hotela. To nije u redu“ – rekao je Premijer.
  
   
   
Kandidatura Mila Đukanovića je najbolji izbor i plod promišljanja

Na zahtjev da prokomentariše jučerašnju odluku Demokratske partije socijalista da njen predsjednički kandidat bude Milo Đukanović premijer Marković je rekao da smatra da je to najbolji izbor.

„Vidim da na tu temu postoje različite spekulacije, da imamo problema u partiji, da postoje različite struje, da ne možemo da se opredijelimo itd. Naravno, navikli smo na takvu vrstu spekulacija, ali organi Demokratske partije socijalista, a organi su Predsjednik stranke, Zamjenik predsjednika i Predsjedništvo, veoma ozbiljno promišlja o svakoj političkoj odluci. Naše političke odluke ne zasnivamo na onome što radi naša politička konkurencija, nego na onome što su ciljevi naše politiike i realizacije programskih i političkih opredjeljenja naše partije. Naravno, imali smo jedno organičenje, jer je naš predjsednik partije koji je nesporan autoritet u našoj partiji, čovjek koji je obilježio i dao svaki obris novoj i savremenoj Crnoj Gori, bio jasan u potrebi da se ne vraća na državne funcije. Onda smo u okviru te nejgove početne pozicije razmatrali različite opcije u konktekstu nacionalnih potreba, političke situacije u zemlje, našeg okruženja i regionalnih izazova kao i globalnih izazova – vidite šta se sve danas dešava, ne možete predvidjeti ni u Americi šta će se desiti sjutra, a ne u nestabilnom regionu Zapadnog Balkana, dakle mi smo ozbiljno promišljali o kandidatu koji će u veoma važnom i zahtjevnom periodu za Crnu Goru u narednih pet godina biti sposoban da sa ostalim državnim organima i nosicoma ostalih državnih funkcija odgovori u ovom trenutku ovim narednim obavezama Crne Gore koje se tiču rasta ekonomije, zapošlajvanja, jačanja demokratije, regionalne stabilnosti, naših evropskih integracija i naravno preuzimanja odgovornosti iz našeg članstva u NATO-u. U kontekstu tog ambijenta i tih potreba mi smo dugo razmišljali, razgovarali, radili istraživanja i na kraju je odluka bila da to ipak treba biti gospodin Đukanović i on je juče to prihvatio bez problema“ – rekao je premijer Duško Marković.


Niko ne smije zakinuti službenike ni za jedno pravo

Odgovarajući na pitanje o sudskim postupcima koje su brojni državni službenici pokrenuli protiv Države za prava za koja su zakinuti predsjednik Marković je rekao da je odlučan u tome da niko ne smije da zakine ni jednog zaposlenog ni za jedno pravo.

„I Vaša kuća je baveći se tim pitanjem i drugi mediji stvari okrenuli u drugom pravcu. Iz onoga kako ste se bavili tim pitanjem, kako ste birali sagovornike ispostavlja se da je Vlada željela da obilježi one državne službenike koji su na zakonit način i u zakonitom postupku ostvarili prava koja su im zakinuta. To nije suština. To su javni postupci, to su sudski postupci, to ide u pravcu utvrđivanja odgovornosti i onog principa u kojem svaki eura državnog novca mora završiti u budžetu i mora se imati odgovornost prema njemu. Dakle, ovaj princip, i ovaj pristup kojeg sam ja zagovarao je ustvari podrška svima onima koji rade u državnoj administraciji u bilo kojoj grani vlasti, da im niko ne smije zakinuti nijedno pravo iz radnog odnosa, zbog toga što starješina misli da to tako treba. Najveći broj službenika je na zakonit način tražio nadoknadu za izgubljena prava iz radnog odnosa koja im nijesu obezbjeđena, a pripadala su im. Dakle, obraćam se tim službenicima, da Vlada i ja lično prema njima nemamo nikakvu vrstu zamjerki. Ovo je potez koji treba da opomene sadašnji sastav administracije za koji sam ja odgovoran da nikada više niko ne smije iz bilo kojeg razloga zakinuti pravo nijednoga zaposlenog iz radnog odnosa, a da ne snosi odgovornost za štetu koju je napravio i za zaposlenoga, jer ga iznuđuje, tjera ga u sudski postupak itd. a napravio je i trošak državi. to je poruka, to je odluka da ta pitanja budu transparentna. Ali, naravno, baveći se ovim pitanjem utvrdili smo i manipulativne i šepekulativne radnje. Zamislite vi da neko poslije sedam ili osam godina tuži državu za tri eura, da ne kažem za deset eura, jer takvih slučajeva ima dosta. A onda kada vidimo koji advokati to brane, pa u kojem obimu, pa koliko je odštetni zahtjev, pa koliki su troškovi izvršenja to je već plan da se državni budžet ošteti i da se na nezakonit način dođe do novca. I jedno i drugo je moj princip i princip ove Vlade. Govorio sam o odgovornosti, ja sada ne mogu da istražujem, jer su najveći broj zahtjeva od 2007. do 2010. ili 2011. ja to ne mogu da istražujem. Ali ovim principom mi sada stavljamo vruć krompir odgovornisti funkcionerima u državnoj administraciji: Ne smijete zlostavljati zaposlene, ne smijete da im zakidate njihova prava, jer ako to uradite, a oni to svoje pravo ostvare na sudu, oni ne dobijaju samo svoju osnovnu naknadu, nego dobijaju i troškove sudskoga postupka i troškove izvršenja, e onda to košta državu sedamdesetak miliona. Vi ste rekli zašto to objavljujete. A zašto da ne objavljujemo? Transparentnost je nešto što nas štiti od zloupotreba. To su javni postupci, oni su tužili, oni imaju svoje advokate oni se pojavljuju na sudovima. Znate kako oni ostvaruju svoje pravo – putem svjedoka. Zamislite vi putem svjedoka ostvarite pravo iz 2007. na 10 ili 15 hiljada eura. I još jedan primjer koji će takođe na ovaj način da spriječe nekontrolisan odliv državnog novca iz državnog budžeta“ – rekao je predsjednik Vlade.
  
  
  
Pitanje je hoće li postojati Ministarstvo evropskih poslova

Na pitanje o budućnosti našeg procesa evropskih integracija u kontekstu ostavke ranijeg ministra Premijer je podsjetio da je i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nedavno u Podgorici ocijenio da ostavka neće imati uticaja. Premijer je dodao da je otvoreno pitanje hoće li ubuduće postojati Ministarstvo evropskih poslova.

„Nema problema za naš pregovarači proces, nema rizika. Ja sada razmišljam o pristupu. Nijesu u pitanju imena, nego pristup – da li ćemo zadržati ovaj pristup ili ćemo ići novim pristupom, koji znači ukidanje Ministarstva i formiranje kancelarije za pregovore u kabinetu predsjednika Vlade na čijem će čelu biti glavni pregovarač. To je sada stvar o kojoj razmišljam, provjeram je sa svojim saradnicima i sa kolegama, obaviću razgovore i sa rukovodnim timom sadašnjeg Ministarstva za evropske poslove da vidim šta oni kažu na tu temu i vjerujem da ću u narednih desetak dana imati odgovor na tu situaciju koja se tiče i sistemskog pristupa, a naravno i personalnog“ – rekao je premijer Duško Marković.


RTCG je kadrovski i potencijalom nadmoćna na medijskoj sceni, to treba pretvoriti u medijsku vrijednost

Predsjednik Vlade Duško Marković je na kraju intervjua na pitanje urednika da prokomentariše događanja u Radio i Televiziji Crne Gore rekao da ne želi da se bavi Savjetom RTCG, već da ga kao premijera interesuje da se javni servis bavi onim što je njegova uloga.

„Ja se sada zaista ne bih bavio Savjetom i problemima koje ima Savjet u postupku utvrđivanja konflikta interesa bez obzira na to o kome se radi. To mene ne interesuje, to je dužnost i obaveza Parlamenta i Savjeta i naravno drugih organa koji se bave tim pitanjima. … Ono što mene interesuje kao predsjednika Vlade, da Javni servis kroz svoju uređivačku politiku odgovara onoj potrebi i onom interesu zbog kojeg postoji i zbog kojeg je osnovan, a to je obezbjeđivanje javnog interesa pravovremeno, profesionalno i nepristrasno obavještavanje građana i naravno dobra komunikacija je neophodna sa Vladom. O tom pitanju ne želim da govorim, jer kada dajete ocjenu medija i kvalitet uređivačke politike onda je to veliki rizik i nije dobar pristup. Mediji su sedma sila, kako kažu, i nije lako s njima izaći na kraj. Neću zamjerati, ali ću reći neka svoja zapažanja koja se prvo tiču Vlade. Vidite da mi nijesmo Vlada koja traži medijsko eksponiranje. Evo ja sam prvi put poslkje godinu i četiri mjeseca na vašoj televiziji, samo sam jednom bio na jednoj privatnoj televiziji. Ovo je na neki način moja poruka moj odgovr kako Vlada i javni servis treba da sarađuju. Želim da vam kažem posmatrajući sa strane, ne želeći i ne tražeći medijski ekskluzivitet i marketing za ovu Vladu, vi znate da su ovoj Vladi od prvog dana njenog izbora brojalil dani koliko će opstati i da li ima kapaciteta da odgovori izazovima, naš princip je rezultat. Da bismo došli do rezultata morate da se tačmičite, a da biste se takmičili, da biste ostvarili rezultat morate biti zdravi u pristupu i zbog toga smo mi bili na distanci onoga što se dešavalo oko Javnog servisa. Evo, Vi ste sada glavni urednik Prvog programa, da li ste imali primjera da Vas je neko iz mogu kabineta zvao zašto ste nešto objavili ili zašto ste nešto komentarisali?“ – rekao je premijer Marković.

Na primjedbu urednika da TVCG nekada nije imala sagovornike iz Vlade premijer Marković je rekao da mu je drago da je Televizija to primijetila i da namjera Vlade nije bila da se izoluje sa medijske scene i da misli da je javni servis u jednom trenutku upao u opštu političku scenu gdje se treba takmičiti ko je više opoziciono nastrojen.

„Ja mislim da je Javni servis u svom programskom, kadrovskom i ukupnom potencijalu nadmoćan na medijskoj sceni Crne Gore i on tu priliku mora da pretovri u realnu medijsku vrijednost. To znači da odgovorite na sva ona pitanja koja su od javnog interesa: obrazvoanje, zdravstva, školstvo, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomija i razvoj. Ja bih volio da ste u nekoj vašoj specijalizovanoj emisiji kako smo mi postigli rast ekonomije u trećem kvartalu od 5,1 odsto kada smo imali pad proizvodnje eleketrične energije od 65 %, a nikada nijesmo imali rast ekonomije ako nije bilo rasta proizvodnje električne energije. To bi bila dobra tema za Javni servis, ali vi ste se vrlo često na naše politike i naše rezultate trudili da pronađete sagovornika koja će dati uglavnom negativan kontekst o svemu tome. To je naše zapažanje. Ja se ne ljutim... Vjerujem da možemo u narednom periodu naći mjeru. Naš je interes da sa Javnim servisom imamo dobru saradnju da imamo prostora da naše rezultate predstavimo, da ukažemo na naše planove, a vi naravno da nas „provjetravate“ – zaključio je premijer Duško Marković u intervjuu Televiziji Crne Gore.


      
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
           
VIDEO - INTERVJU INTEGRALNO: https://youtu.be/jvk6lzS6WiI
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?