Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Bijelom Polju: Krediti iz Abu Dabi Fonda i za manje proizvođače

Objavljeno: 04.04.2018. 23:36 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda Zoran Vukčević danas su u Bijelom Polju najavili početak novog pristupa u realizaciji preostalih sredstava iz kredita Abu Dabi Fonda za razvoj (ADMAS). Domaćin skupa bila je Opština Bijelo Polje na čelu sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem.

Kako je saopšteno na prezentaciji, preostalih 26 miliona dolara opredijeljeni su za kreditiranje crnogorske poljoprivrede u dva pravca, a sve u cilju širenja obuhvata korisnika.

Potpredsjednik Simović je pojasnio novi pristup, precizirajući da će dio sredstava u iznosu od 10 miliona dolara biti namijenjen korisnicima koji će imati mogućnost dobijanja kredita od 100.000 do milion dolara, dok će 16 miliona dolara biti usmjererno za kreditiranje u iznosima od 1 do 3 miliona dolara po korisniku.

MPRRMPRR

„Želimo da obezbijedimo širi i pravedniji obuhvat korisnika i otvorimo nove mogućnosti za sve proizvođače u Crnoj Gori. Zato smo smanjili minumum sredstava za koje se može aplicirati sa 1 milion na 100.000 dolara, što je primjereno mogućnostima i potrebama prosječnog poljopriverdnog proizvođača u Crnoj Gori, koji sa tom investicijom može napraviti održiiv i unosan biznis. Drugi pravac je nastavak kreditiranja većih kapaciteta u agroindustriji. U konačnom, motiv je da napravimo sigurniju i kvalitetniju sirovinsku osnovu za prerađivačke pogone, kao i povezivanje tokova proizvodnje od njive i farme do trpeze“, kazao je Simović.

On je izrazio uvjerenje da će realizacija druge tranše ADMAS kredita, sa novim pristupom, obezbijediti novu vrijednost, povećati konkurertnost naše poljoprivredne proizvodnje, dati nove proizvode, omogućiti supstituciju uvoza, povećati izvoz, otvoriti nova radna mjesta i postojeća učiniti kvalitetnijim.

Prezentacija početka novog ADMAS programa, za koji će implementaciona jedinica biti IRF, održana je u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje. U prepunoj sali prisustvovalo je oko 400 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača sa područja ove opštine.

MPRRMPRR

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević istakao je da je ta institucija do sada u poljoprivredu plasirala blizu 160 miliona eura povoljnih kredita, od čega, samo u posljednje dvije godine, više od 55 miliona. IRF nastavlja sa novim povoljnim kreditnim linijama za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije. Nastaviće se i sa povoljnim instrumentima obezbjeđenja kredita čime se omogućava veća dostupnost finansijskim sredstvima. To će, kako je kazao Vukčević, biti šansa za postojeće proizvođače da unaprijede svoje kapacitete, ali i za sve nezaposlene koji imaju interesovanje da započnu biznis u ovoj obalsti.

Nakon prezentacije, potpredsjednik Vlade Simović i predsjednik Opštine Smolović, svečano su uručili rješenja o dodjeli podrške poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, koji su ostvarili to pravo po nedavno zaključenim javnim pozivima za kupovinu mehanizacije i unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka.

Simović je izrazio zadovoljstvo što je ove godine 95 bjelopoljskih proizvođača dobilo podršku za nabavku mehanizacije, jer je to duplo više nego prošle godine i što poljoprivredni proizvođači pokazuju sve veće interesovanje i za ostale mjere i programe podrške Ministarstva.

MPRRMPRR

„Kao i u uvijek, u Bijelom Polju, imali smo sadržajne razgovore sa našim domaćinima, sa predsjednikom Opštine i sa vrijednim proizvođačima, na teme od značaja za razvoj poljoprivrede. Zaključak tih razgovora, kako je kazao, jeste potreba daljeg jačanja partnerstva, kako bi napravili nove iskorake u narednom periodu.

“Sve ovo što se dešava u sektoru poljoprivrede i ukupnoj ekonomije Crne Gore nastaje kao izraz vođenja odgovorne državne politike u kontinuitetu od sticanja nezavisnosti i iskoraka koje je Crna Gora napravila na integracionom putu. Crna Gora kao lider u regionu sada dobija najveći procenat sredstava podrške EU u cilju stvaranja uslova za poboljšanje kvaliteta života svih građana, posebno u ruralnim sredinama, i posebno u dijelu približavanja naših farmera evropskim. Vlada Crne Gore iskazuje jasnu podršku i posebnu emociju prema razvoju sjevera, o čemu svjedoče brojni projekti čija je ralizacija u toku. U okviru rezultata mjera bespovratne podrške Ministarstava koje smo danas predstavili, dvije trećine sredstava opredijeljeno je za sjever.

Crnoj Gori je potreban stabilan okvir i nastavak EU integracija, kako bi obezbijedili još više sredstava za intenzivniji razvoj ekonomije, nova radna mjesta i unapređenje kvaliteta života građana, poručio je potpredsjednik Vlade na sastanku sa poljoprivrednicima iz Bijelog Polja.

Predsjednik Opštine Petar Smolović izrazio je posebnu zahvalnost potpredsjedniku Simoviću i Vladi za podršku razvoju Bijelog Polja, u svim oblastima, sa posebnim akcentom na poljoprivredu i prehrambenu industriju. Opština je, kako je naglasio, na raspolaganju svim proizvođačima i preduzetnicima i da redovno isplaćuje sredstva za podsticaje na opštinskom nivou.

U nastavku, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede obišao je Mljekaru Milka, Pekaru Gross Trade, Farmu Franca u selu Oluja, kao i poljoprivredno gazdinstvo Rešada Hasanovića u Dobrakovu.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?