Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović otvorio Dom za stare u Pljevljima: naš zadatak je da se brinemo o starima na najbolji mogući način

Objavljeno: 11.04.2018. 22:42 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović otvorio je danas Dom za stare u Pljevljima i tom prilikom poručio da je briga o djeci, starima i onima kojima je pomoć potrebna posebno važan zadatak za svaku vladu i za svaku državu i da samo društva koja brinu o ovim kategorijama stanovništva imaju perspektivu i idu putem napretka.

„Odgovornu državnu politiku i brojne iskorake koje je Crna Gora napravila u ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju, prepoznaju i naši prijatelji iz međunarodne zajednice. Crna Gora je stvarala i danas stvara prijatelje. Prijatelje koji su tu da nas podrže na putu napretka, na dobro svih građana, da podrže Crnu Goru koja je i u nedavnoj prošlosti i danas prepoznata u regionu kao primjer solidarnosti, saradnje, otvorenosti i demokratskih iskoraka. I sve to kao rezultat odgovorne državne politike i snažnog liderstva. Jedan od takvih primjera međunarodne podrške je Regionalni stambeni projekat, kojim će se riješiti stambeno pitanje za oko 6.000 lica, odnosno oko 1.200 domaćinstava koja spadaju u ranjive kategorije. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 28 miliona eura, a učešće države je oko 4,2 miliona. Jedan od objekata izgrađenih u okviru ovog projekta je i Dom starih u Pljevljima, koji danas otvaramo. Njegova vrijednost je preko 2,8 miliona eura, od čega je oko 2 miliona obezbijeđeno od strane donatora, a ostatak od strane lokalne samouprave i Vlade. Zbog toga, ovaj projekat predstavlja primjer zajedništva, brige i solidarnosti sa lokalnog, državnog i međunarodnog nivoa“ – rekao je potpredsjednik Simović.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

On se zahvalio u ime Vlade i građana Crne Gore Evropskoj uniji kao glavnom donatoru na ovom projektu, ali i vladama Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske kao i Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), Razvojnoj banci Savjeta Evrope – koji su na različite načine pomogli projejkat.

„Vjerujem da ćemo već tokom juna ove godine, ponovo zajedno, obilježiti početak gradnje novog doma za stare u Nikšiću, vrijednosti preko 8 miliona eura u kojem će se obezbijediti smještaj za još 208 starih osoba“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je rekao da će danas otvoreni objekat omogućiti starim ljudima, pored smještaja, i aktivnije uključivanje u društveni život.

„I sam se uvijek radujem prilikama da razmijenim mišljenje sa starijima, jer njih krasi mudrost u mišljenju i nježnost u postupanju. Oni imaju i značajnu ulogu u društvu – prenose nam svoje životno iskustvo, tradiciju i kulturu, a naš zadatak je da to cijenimo i da o njima brinemo na najbolji mogući način. I ovom prilikom želim da kažem da ni u vremenu kreiranja i sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, penzije nijesu smanjivane, niti će biti smanjivane. Naprotiv, obezbijedili smo redovnost isplata i njihovo usklađivanje u skladu sa zakonom, za šta je do 2020. godine opredijeljeno 22,3 miliona eura. Naša je ambicija da obezbijedimo i više od toga, da obezbijedimo rast i plata i penzija i socijalnih davanja, kao rezultat rasta ekonomije za koji smo stvorili preduslove“ – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Dodao je da je obezbijeđeno i sufinansiranje stambene izgradnje za potrebe penzionera širom Crne Gore.

„Izgrađeni su ili su u pripremi za izgradnju stanovi za penzionere u Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima, Cetinju, a planira se izgradnja i u ostalim opštinama. Adekvatna briga o našim starima, najbolji je način da im se zahvalimo za sve ono što su uradili tokom svog radnog i životnog vijeka. A uradili su dosta i utkali su sebe u ekonomske i društvene temelje savremene Crne Gore, na kojima današnje generacije nastavljaju da grade stabilnu, naprednu, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru. Crnu Goru prepoznatljive mudre i odgovorne državne politike i prepoznatljivog snažnog liderstva“ – zaključio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović otvarajući Dom za stare u Pljevljima.

Otvaranju je prisustvovao i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Tekst obraćanja potpredsjednika Vlade Milutina Simovića povodom otvaranja Doma za stare u Pljevljima

Fotografije: Potpredsjednik Simović otvorio Dom za stare u Pljevljima (43.4 MB)

  

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?