Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sofija: Intenzivnija saradnja zemalja Zapadnog Balkana i EU u oblasti borbe protiv kriminala i zaštite granica

Objavljeno: 12.04.2018. 23:54 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić učestvovao je danas u Sofiji na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana, u okviru bugarskog predsjedavanja EU.

Sastanak koji je organizovao ministar unutrašnjih poslova Republike Bugarske Valentin Radev je bio prilika za razmjenu mišljenja o aktivnostima koje su definisane Akcionim planom podrške transformaciji Zapadnog Balkana za period 2018-2020. godina.

Govoreći o nedavno objavljenoj Strategiji za vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačane saradnje sa Zapadnim Balkanom, ministar Nuhodžić je saopštio da je Crna Gora opredijeljena da nastavi sa reformama u pravcu jačanja institucionalnih kapaciteta u oblasti vladavine prava, kao i na polju bezbjednosti i migracija.

MUPU nastavku, istakao je da crnogorska Vlada snažno podržava sve napore koje Evropska unija preduzima u cilju pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana. U tom smislu, Nuhodžić je posebno ukazao na značaj intenzivnije saradnje po pitanju sajber kriminala, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i nedozvoljene trgovine oružjem, budući da ova krivična djela najčešće imaju elemenat organizovanosti i transnacionalnog su karaktera. Takođe, pozitivno je ocijenio inicijativu EU da pojača prisutnost specijalizovanih agencija u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Kada je riječ o suzbijanju nezakonitih migracija, Nuhodžić je iskazao stav da je potrebno uskladiti zakonodavni okvir sa pravnom tekovinom EU i dodatno jačati kadrovske i tehničke resurse za efikasniju kontrolu državne granice i kontrolu kretanja stranaca.

„Uvjeren sam da će osnažena saradnja zemalja Regiona i Evropske unije dati značajan doprinos stabilnosti i bezbjednosti kako na Balkanu, tako i u Evropi“, zaključio je ministar Nuhodžić.



MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?